Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АНГЛИЧАНИТЕ ЗАЛЮБИХА ПОЛИЦЕЙСКАТА СТАТИСТИКА

Поданиците на Нейно Величество Кралица Елизабет вдигнаха ръце от нашите апаши. Твърде скоро след преселването си в България британците разбраха, че за тях мъглата над Албиона май все пак е за предпочитане пред това да загубят цялото си имущество тук.
Впечатлен от размаха на българските крадци, преди няколко дни посланикът на Великобритания у нас Стив Уилямс поиска среща с шефовете на търновската полиция, за да обсъди наболелия проблем.
Допреди една-две години кражби от домовете на чужди заселници във Великотърновска област нямаше. Нашенските апаши обаче твърде скоро откриха, че чужденците въобще не си правят труда да вземат задължителните за тукашните условия на живот мерки за охрана на жилищата си и започнаха да ги тарашат.
Според официална информация от полицията обаче за по-малко от година вече са регистрирани 18 кражби от жилища на английски заселници. Двадесет и седем процента от тези престъпления вече са разкрити. Най-застрашените райони, в които има разбити и обрани къщи на чужденци, са в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Стражица и Павликени. В останалите три общини - Свищов, Елена и Полски Тръмбеш, засега няма регистрирани имотни посегателства срещу чужденци. Една от причините за това обаче е, че в тези райони броят на чуждите заселници (с изключение на Елена) е значително по-малък. Освен жилищните кражби сред престъпленията срещу чужди граждани, пребиваващи в България, в полицейските дневници са вписани и две джебчийски кражби и дори един пожар на къща в павликенското село Стамболово.
Според полицаите основният проблем на островитяните е, че не са свикнали да пазят имуществото си. Повечето от тях оставят жилищата си отключени не само когато отиват в центъра на селото за хляб, но дори и когато заминават на гости или да пазаруват в близкия град. А такава небрежност никога не остава незабелязана от бдителните апаши. Други от чужденците пък купуват и обзавеждат новата си къща с най-скъпа и модерна техника и оборудване и заминават за два-три месеца при свои близки и роднини в Англия, оставяйки дома си без сигнално-охранителна инсталация. След завръщането си те го намират обран и се жалват в полицията.
Какво можем да направим ние в случая, след като престъплението е извършено преди месец, два или повече. За това време и да е имало сериозни улики и доказателства, които могат да се съберат и изследват, те вече са изчезнали. Разбира се, образуваме дознание. Правим каквото трябва, но разкриването на подобни престъпления е страшно трудно, обясняват униформените. Много от англичаните без притеснение признават, че дори и да бъдат изненадани от крадците в собствения им дом, не знаят и денонощният горещ телефона на полицията, за да се обадят за помощ.
През март тази година например в РПУ - Велико Търново, постъпва жалба от живеещата в село Хотница англичанка Маргарет Брейди. Жената е била на екскурзия за 16 седмици в Индия и когато се върнала, заварила дома си разбит и опразнен. Крадците задигнали новозакупената от жената модерна черна и бяла техника. Макар да е знаела, че ще отсъства, Маргарет не се постарала да постави дори по един катинар на вратите. Апашите проникнали в необитаемото жилище през полусъборената ограда на къщата.
След обира жената вече е купила катинари. Телефонът на полицията обаче така и не знае. А и да го знае, едва ли има някакъв смисъл, тъй като знае на български не повече от 10 думи. На въпроса какво ще направи, ако залови крадците, тя безгрижно отговаря: Ще се обадя на Карън и тя ще ми помогне. Ще се обади в полицията, те ще дойдат и крадците ще бъдат заловени. (Карън е нейна сънародничка, живееща в същото село.)
Някои от британските заселници за по-малко от година са ставали жертва на апашите по два-три пъти. Такъв е случаят с английско семейство от село Къпиново, което на два пъти е навестявано от неканените гости посред бял ден. Извършителите на престъпленията така и не са разкрити.
Заради опасността от набезите на местните крадци много от британските заселници вече сериозно обмислят как да си продадат имотите в България и да си потърсят място в някоя по-спокойна държава, където да прекарат живота и старините си.
Във великотърновското село Миндя от 40-те продадени на чужденци къщи повечето вече са изоставени. Такова е положението и в Къпиново, където над 20 иностранци са закупили имоти, но сега там живеят само две английски семейства. Подобна е ситуацията и в селата Разсоха и Родина в община Златарица.
Хора от агенциите за недвижими имоти във Велико Търново разказват, че от доста време насам чужденците започнали да проявяват избирателност при покупката на къщи по селата. Те задължително се интересуват дали сред бъдещите им съселяни преобладават ромите и на какво ниво е престъпността в района. Така полицейската статистика, която иначе не се ползва с кой знае какво доверие, се сдоби с неочаквани почитатели.
Иван Георгиев

Facebook logo
Бъдете с нас и във