Параграф22 Daily

§22 Анализи

Анонимки на бой с престъпниците в МВР

Какво се случва в МВР - такъв въпрос витае във въздуха, след поредицата срамни за вътрешното министерство разкрития. Бавно, но упорито - както водата пробива камъка - представата, че служителите на вътрешното ведомство са непоклатимата армия, противостояща на мафията, продължава да се пропуква. Продължава да става все по-масово и "униформеното" раздвояване между двете хранилки - държавната и мафиотската. Нищо, че бюджетът на министерството е напът да удари 2 милиарда лева!

 

От две хранилки се оказа, че е зобал и 34-годишният младши разузнавач от Шесто РПУ Лазар Лазаров, който преди няколко дни бе задържан при спецоперация на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Полицаят се изявявал като куриер на дрога и в момента на ареста в джобовете му и в жабката на колата му е са открити 100 грама кокаин и марихуана. По време на акцията полицаят е бил в болничен отпуск, а дрогата е била предназначена за клиенти в "Студентски град". Според разследващите, той е получавал по 1000 лв. на курс. 

Колко дрога е разнесъл за 5-те месеца, откакто колегите му от "Вътрешна сигурност" са го закачили за "бръмбарите", засега не е известно. Фактът обаче, че е взимал по един бон на доставка говори, че месечната му МВР-заплата е била просто

незначителен страничен доход.

За какъвто много почтени хора мечтаят: основно възнаграждение - 1428 лв., надбавка за 9-годишен трудов стаж в системата, надбавка за специфични условия на труд, плюс 120 лв. порцион за храна и пари за дрехи...

Що се отнася до "другите" резултати от 5-месечното следене, подслушване и снимане - откъде разузнавачът Лазаров получава "стоката" и на кого отчита парите от доставките - засега е следствена тайна. Нещо, което е доста смущаващо, защото, ако операцията бе проведена както пише в учебниците, днес щяха да са арестувани всички по веригата: склададжията, касиера, техния пряк "началник", тартора на престъпната схема, неговия "чадър" в органите и службите.

Според шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" комисар Стефчо Банков, подчинените му са направили всичко по силите им, но... всуе: "Ние наблюдавахме служителя, но моментът, в който той осъществява такъв тип престъпно деяние като ескортиране, транспортиране – винаги ни убягваше. Знаете, че това е много трудно, той е служител с опит", оплака се комисар Банков.

Любопитно е как съдебният състав в предстоящото (евентуално!) дело срещу Лазаров ще оцени публичното самопризнание на комисаря. Практиката сочи, че извинения от рода "Въпреки че сме много добри, не успяхме, защото той е много опитен" пред съда не вървят. Там се изискват доказателства, а засега разследващите

разполагат единствено със 100-те грама дрога,

намерена в джобовете и колата на Лазаров.

Още по-любопитна ще стане ситуацията ако разузнавачът отхвърли първоначалните обвинения. Не просто така, защото не му харесват, а защото... е бил под прикритие и е трябвало да бъде внедрен в престъпна структура, разпространяваща наркотици в "Студентски град". Или "просто" е вършил онова, което върши разузнавач на терен:  създава си легенда и тръгва на лов за информация - разузнавателни беседи с наркозависими, визуално събиране на информация, създаване и използване на доверителни връзки с хора от престъпния свят, създаване и използване на мрежи от секретни сътрудници, плащане на информация в  "натура" и т.н.

С една дума - очертава се дело с неизвестен край. И, ако разследващите не разполагат с категорични доказателства, нищо чудно след три-четири месеца Лазаров не само да се окаже на свобода, но и да се върне на бял кон в системата.

Проблемът е в това, че все по-често

"Вътрешна сигурност" се активизира след анонимни сигнали.

Разследването срещу младшия разузнавач от Шесто РПУ също е започнало по "анонимка", както обяви Невена Зартова, шеф на Софийска районна прокуратура.

С въвеждането на тази практика най-много се гордее шефът на дирекцията Стефчо Банков, който в началото на годината заяви следното: "Ще провокираме доверието на обществото като дадем възможност за анонимно подаване на сигнали на телефонната линия 02/9822222 и интернет страницата за подаване на сигнали на МВР. Чрез създаването на мобилно приложение ще улесним възможностите на гражданите като ще им създадем интернет опция да подадат сигнал, чрез гласово обаждане, изпращане на текстово съобщение, прикачане на видео или снимков материал, документиращ извършеното деяние и авторството му".

Очевидно работата по изясняване на "анонимките" ще се превърне в приоритет за дирекцията. С всички произтичащи от това пороци и проблеми - прахосване на време, сили и средства, провалени разследвания, загубени съдебни битки поради липса на доказателства. Все за сметка на данъкоплатците, разбира се...

Е, от време на време сметката я плаща Брюксел, но така е то - като са ни приели нереформирани, ще си сърбат попарата.  В средата на април Дирекция "Вътрешна сигурност" обяви, че стартира проект BG HOME AFFAIRS-4.001-0001 "Изграждане на специализирана оперативна система за противодействие на престъпността в МВР", финансиран със средства по фонд"Вътрешна сигурност". Той е на стойност 547 624 лева, от които 410 718 лв. са от Фонд "Вътрешна сигурност", а останалите 136 906 лв. са от бюджета на МВР.

За съжаление никъде не пише какво точно представлява този проект. Има някакви мъгляви формулировки от сорта на "повишаване ефективността на служителите при провеждането на оперативно-издирвателни мероприятия за предотвратяване и борба с престъпността в МВР чрез прилагане на съвременни мерки и методи за противодействието на корупционни и други незаконни действия от служители на ведомството...".

С риск да прозвучи неприлично, на такива локуми отдавна никой не вярва. Разтягаме ги от 30 г. насам, но единствената файда е, че... разтягането продължава. Защото една от целите на този проект е "разработване на система за прилагане на тестове, които ще установяват дали и как държавните служители в МВР изпълняват служебните си задължения"!

И още няколко "представителни извадки"от фундаменталния... проектен локум:

- операциите ще да се визуализират с цел доказване на законността на действията и по-добра координация;

- комуникационната система ще даде възможност за криптирана радиовръзка, непозволяваща проследяване и подслушване на разговорите;

- GPS-системата ще позволи бързо и лесно установяване на местонахождението на мобилните станции и навременна координация и връзка с щабната такава!

Живи да не бяхме! Половин милион за екстри, които поне от пет години позволяват на всяка майка да следи детето си чрез "умен" часовник... 

Facebook logo
Бъдете с нас и във