Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Античната Рациария изчезва

Иманярските набези вече повече от десетилетие са ежедневие във Видинско. Античните селища по река Дунав, които дълги години криеха неизброими тайни и съхраняваха ценни предмети, днес са заприличали на разорана целина и са на път да изчезнат завинаги.
Полицейските акции в с. Арчар вече също са обичайни. При последната, на 11 декември, бяха спипани на място иманяри, копаещи в антична Рациария. Репортер на Параграф 22 успя да заснеме уникални кадри от набега на копачите - захвърлените край разкопките многотонни мраморни колони и части от антични постройки. При появата на полицията избягаха, но по-късно бяха засечени пред полицейския участък в селото, очаквайки спокойно да видят какво ще се случи.
По традиция иманярските групи са от един-двама до 30 души. Такива групи полицията задържа периодично в момент на незаконни археологически разкопки ту в околностите на град Дунавци, в обект паметник на културата, известен като Курвинград, ту в Антична Рациария край Арчар или край Дортикум при село Връв.
Най-много се копае в Рациария. В този район се използват дори багери и преобръщат земята на дълбочина до 2-3 метра. Приблизително 400 дка площ в Рациария е напълно разорана. За състоянието му многократно е информиран и Националният институт за паметниците на културата, областната управа. Неведнъж е поставян въпросът пред компетентните държавни органи да обявят антична Рациария за Национален археологически резерват, за да има постоянна охрана и да се опази историческото наследство. Засега обаче това не е станало.
При периодичните обиски в домовете на търсачите обикновено излизат множество бронзови монети - сестерции и асове от 1-3 в. сл.Хр., керамични и бронзови съдове, апликации и различни антични предмети. Иззетите предмети наскоро бяха показани в специална изложба във видинския исторически музей, наречена Спасените съкровища. Там за първи път бяха изложени уникален меч, мраморна статуетка на римски воин и бронзова фигура на бог Юпитер, изкопани при иманярски набези. Особен интерес предизвикаха показаните 36 сребърни монети от времето на Филип и Александър Македонски, които са били спасени, преди да изчезнат зад граница.
Според говорителя на Окръжна прокуратура - Видин прокурор Владислав Влашев в последната година рязко са намалели обвинителните актове и задържаните за иманярска дейност лица, респективно и на осъдените. Но не става дума за положителна тенденция. Обяснението според него е в липсата на контрол от институциите и, разбира се, на факта, че полицията няма физическа възможност да хваща десетките групи, които копаят необезпокоявани.
За периода 2001-2005 г., когато иманярските дела са били подсъдни на Видинския районен съд и когато е била най-голямата инвазия на иманяри в античните обекти в областта, тук са били внесени 92 обвинителни акта срещу 177 лица. За 2006 г. броят на обвинителните актове е едва 17 срещу 32-ма иманяри. За 2007 г. съотношението се запазва - образувани и внесени са 16 обвинителни акта срещу 31 лица. За 2008 г., при положение че иманярите не са спирали за ден да ограбват историческите недвижими паметници във Видинско, са били внесени само пет обвинителни акта срещу девет лица. И за деветте месеца на тази година обвинителните актове за незаконни разкопки в региона са едва два срещу четири лица, уточни прокурор Влашев.
Осъдените за иманярска дейност в последните десетина година във Видинско са около 240 човека, но присъдите са основно условни или са наложени глоби. За деветте месеца на тази година иманярите, осъдени от Видинския окръжен съд за незаконни разкопки, са едва четирима, и то с условни присъди, сочат данни на Окръжната прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във