Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антикварят от село Рупци

Ако Колизеумът се намираше в България, този древен амфитеатър отдавна щеше да е раздробен на съставните си части, разграбен и подреден из дворовете на разни къщи под формата на частни колекции. Същото би се случило и с Акропола. Особено ако тези световни паметници на културата се намираха в Северозападнала България - там те не биха имали никакви шансове да се запазят в своята цялост.
На такива мисли ни навежда забележителното откритие, което направиха полицаи от сектора Трафик на културно-исторически ценности към ГДБОП по време на операция миналата седмица във Видинско. Целта на акцията бе да пресече престъпната дейност на регионален дилър на движими културни ценности. В хода й бе установено, че част от намиращата се наблизо древна римска крепост Рациария - макар и на пръв поглед недвижима, вече е движима, тъй като е пренесена в един двор на видинското село Рупци.
Сред находките в античния частен музей на открито, собственост на 43- годишния Боян Минков, като безспорен хит се откроява римски каменен саркофаг с богата орнаментика и ранноримски надпис, чиято стойност според първоначални оценки надхвърля 1 млн. лева... Други експонати от частната колекция в двора са четири надгробни стели, пет римски колони с коринтски и йонийски капители, седем части от колони, амфора, два мраморни съда за вода, база за олтар с богати орнаменти, питос, две егзагии (каменни биконични тежести за кантари), както и каменен постамент за статуя - лъвски крака и орле.
Сред намерените старини с особена стойност се откроява и архитектурен детайл от украса на сграда, изобразяващ вълчицата-покровителка на Рим с Ромул и Рем. Преди да посетят селото, антимафиотите са открили в апартамента на Минков във Видин богата и нерегистрирана по законния ред колекция от около 90 изключително добре запазени керамични и стъклени съда. Сред тях имало амфори, кани, керамични лампи, балсамарии, фиали. От керамичните изделия експертите отличават два съда с червена декорация, известни като тера сигилата (термин за луксозна римска керамика). Според първоначалните огледи отлично запазеният вид на керамиката говори за вероятния й произход - некропол от древната римска крепост Рациария, намираща се югоизточно от Видин - любим обект на колекционерите.
Антимафиоти, участвали в операцията, заявиха, че търсят гореописания саркофаг от четири години. Според тях снимки на изчезналата старинна ценност се разпространяват сред търговците на антики от 2006 година.
Явно спецченгетата напразно са си загубили времето да търсят паметника из интернет. Достатъчно е било да попитат кмета на малкото село Ганчо Гачов, за да им каже всичко за антиката. Същото щял да им каже и всеки от останалите 120 живи жители на с. Рупци, тъй като за никого от тях не е тайна какво се съхранява зад високите бетонни зидове на къщата на Боби Русия, както там викат на Минков. Кметът Гачов обаче смята, че соченият от полицията като дилър на културни ценности Боби е добър и симпатичен млад мъж. Той рядко се появявал в селото, само едно куче охранявало античните предмети.
Антиките се намират тук от десет години - откакто Боян Минков е купил къща там. През цялото това време обаче полицията не е подозирала за местонахождението им. Въпреки че според мълвата местният елит се е извървял да гледа частната изложба на антики. Сред нищо незнаещите и неподозиращите е и прокуратурата - там едва миналата седмица научили за скандалния музей. Окръжният прокурор на Видин Владислав Влашев заяви пред Параграф 22: Ами как да разберем? Той обясни, че акцията е проведена изцяло от столичните антимафиоти, които са получили сигнал за съществуването на частната колекция. По случая вече е образувано досъдебно производство. Ценностите се съхраняват в регионалния музей. Ще бъде извършена експертиза, за да се установи стойността на предметите. Ще има експерти от София, поясни той.
Шефката на музея Фионера Филипова обясни, че в законно установения срок - до 10 април 2010 г.- във видинския исторически музей не е постъпвало искане от Боян Минков за регистрация на колекция от антични предмети, в музея не са подавани никакви документи, утвърдени с влезлия в сила през май миналата година Закон за културно-историческото наследство. Тя каза още, че част от иззетите по време на спецакцията антични предмети и съдове вече се съхраняват в сградата на Кръстата казарма.
Боян Минков е известен в района прекупвач на културни ценности. Той е собственик и на първата частна художествена галерия в крайдунавския град на име Гема, която функционира от 2006 година. Тя е устроена в къща, която също е паметник на културата, Минков я закупил преди пет години за немалка сума.
В свои изявления след акцията галеристът настоява, че събира културни ценности от години, и смята, че мястото им е в музея, независимо дали е частен или държавен. Поради тази причини не се смята за престъпник. По неговите обяснения скандалната колекция не е регистрирана, тъй като изчаквал да влезе в сила законът и щял да регистрира всичко, което е открила полицията в двора и в дома му. Минков твърди също, че всички в селото и в града знаели за колекцията, част от която е наследствена. Остава сега да видим докъде ще стигне досъдебното производство и дали ще бъдат предявени някакви обвинения към Минков.
Иначе районът на античния град Рациария край видинското село Арчар - откъдето по всичко личи са изкопани гореописаните ценности, от години е обект на жестоки иманярски набези. Иманярите с металотърсачи се срещат в района по-често, отколкото рибарите с въдици по Дунава. Говори се, че когато отиват да копаят нивите си, местните селяни носят заедно с мотиката и металотърсач.
Затова земята в околността е осеяна с ями, изкопани с кирки и лопати. А булдозерите са в готовност денонощно. Бавно, но сигурно археологическият обект се превръща в лунен пейзаж.
Въпреки иманярската инвазия археолозите са открили в района десетки златни и сребърни накити, изумителни със своя финес и прецизна изработка. Открита е фигура на Херакъл, образец на античното скулптурно изкуство. Намерени са 24-каратово златно съкровище, надгробни плочи и саркофази, изящни многоцветни мозайки. Археолозите са убедени, че обектът е много по-обширен от площта, която вече е разкрита, и че има още много за проучване. В днешно време обаче районът се е превърнал в иманярска Колхида. Находките, които излизат от земята, минават границата и изчезват в частни колекции. Безвъзвратно са загубени следите на римски шлемове, наколенници, маски, на монети и съдове, апликации на колесници и какво ли не още...
Слухове упорито твърдят, че във Видинския регион има поне още 10 римски саркофага, подобни на този, намерен в село Рупци. Остава да ги намерят. Ако вече не са емигрирали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във