Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти хванаха хероин за 15 млн. евро

Борбата с наркотрафика видимо се активизира малко след като стана известно, че партията на сегашния кмет и бъдещ премиер Бойко Борисов печели изборите в България. Това е най-актуалният коментар в Благоевград. Ден след изборите (6 юли) антимафиоти от българските, македонските и други чуждестранни спецслужби заловиха при съвместна операция дрога за около 15 млн. евро по цена на улицата и разбиха канал за трафик на хероин, преминаващ през България.
Огромното за местните мащаби количество от 110 кг хероин бе заловено по пътя му от Афганистан към Македония. Операцията е била ръководена от Регионалния център за борба с трансграничната престъпност в Букурещ и от офиса на американската ДЕА в Истанбул, поясни директорът на ОДМВР Благоевград комисар Константин Титянов.
Това, което официалното съобщение по случая премълча, е, че българският участник се оказа случайно попаднал в схемата. Двадесет и три годишният таксиметров шофьор от Благоевград Любомир Асенов, за когото МВР няма данни да е замесен в престъпни игри, бил нает да прекара с колата си три сака до границата с Македония. На негово име има само няколко акта за превишена скорост и други нарушения на правилата за движение по пътищата, обясниха ченгетата от региона.
Акцията била проведена късно вечерта на улица Шар планина в студентския град в Благоевград. Мулетата - 50-годишен косовар и четирима македонци, двама от които с разрешителни за постоянно пребиваване в страната, били задържани, докато прехвърляли три сака, натъпкани със 111 пакета хероин в таксито на 23-годишния Асенов. Квартирите на мулетата били в две съседни къщи на ул. Шар планина №2 и №4. Македонците наели стаите преди около две седмици и оттогава постоянно живеели там, като излизали сутрин и се прибира надвечер.
Според първоначалната информация таксиметровият шофьор е бил нает да прекара товара от ул. Шар планина до ГКПП Златарево. Предварителната уговорка гласяла, че там македонците ще прехвърлят товара си на тяхна кола, която ще го откара по домовете им.
Участници в акцията обясниха, че 10 дни по-рано получили оперативна информация за очаквана голяма пратка хероин, преминаваща по трасето Афганистан - Турция - България - Македония за Албания, а оттам и към Западна Европа. Предварителната информация гласяла още, че каналът е организиран от македонски и албански граждани, а Благоевград е транзитното депо преди прехвърлянето на дрогата през границата.
Малко след ареста на петимата чужденци и на 23-годишния Любомир те са транспортирани в столицата в следствения арест на Майор Векилски. Македонците и косоварят получиха от Благоевградския окръжен съд мерки за неотклонение задържане под стража, след като държавното обвинение образува преписка за организиране на престъпна група с цел трафик на наркотични вещества.
Това е само работно обвинение, обясни окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова. Шофьорът прекара в ареста 72 часа и е освободен срещу парична гаранция в размер на 1000 лева. Най-вероятно той ще бъде само свидетел на обвинението, прогнозираха адвокати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във