Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти изпушиха тревата и свиха наркопазара

Сектор Наркотици към Главна дирекция Борба с организираната престъпност започна новата година с куршумен старт и удари и без това свития поради финансовата криза пазар на дрога у нас. Само през миналия уикенд антимафиотите реализираха две успешни акции срещу трафика на дрога, а ден по-рано (на 15 януари) разбиха и лаборатория за производство на синтетичен наркотик.
При последната си операция столичните антимафиоти секнаха потока на марихуана от Югозападна България към столицата и задържаха 18 кг изсушена трева, готова за употреба. Операцията е предприета след оперативна информация, че предстои доставка на поредна пратка от марихуана за пазара в София. Тя била организирана от 42-годишния столичанин П.А., който след това щял да я разпредели между дилърите за търговия на дребно.
Спецполицаи изненадали доставчика на влизане в столицата в района на разклона за Кремиковци. Проверен е автомобилът, с който той е пътувал - Ланча Дедра. В саковете с непрани дрехи са открити 35 пакета от по половин кило суха тревна маса. Пратката така и не стига до потребителите, които П.А. захранва от няколко месеца насам. През ноември столичните антимафиоти успяват да разкрият група за разпространение на дрога, която доставяла и пласирала марихуана с високо качество, позната сред пушещите като холандец. Тогава са задържани трима души. Организатор на групата е 26-годишен столичанин, който приемал поръчките с мобилен телефон, а дилърите му с прякори Мимона (24 г.) и Рамумията (23 г.) разнасяли стоката. От тях са иззети общо около 4 кг марихуана в различни разфасовки. Впоследствие разследването на групата отвежда антимафиотите и до човека, който организирал всички доставки на холандец за столицата.
Още един популярен наркотик в столицата попадна под ударите на спецполицаите от ГДБОП. В помещение на производствена сграда в гр. Божурище, край София, антимафиотите разкриха нелегална лаборатория за производство на амфетамини, откъдето беше иззето оборудване за синтез на наркотични вещества, прекурсор и химикали, необходими за осъществяване на химичния процес. В момент на производството в лабораторията бе задържан 42-годишният В.Д., а по-късно и още трима химици, които бъркали амфетамин. Експертите от ГДБОП тогава изчислиха, че от намерените прекурсори и химикали могат да бъдат произведени около 3 кг амфетамин субстанция.
Хероин за около 400 000 лв. пък беше задържан при съвместна операция на Агенция Митници и на антимафиоти от звеното на ГДБОП в Хасково и колегите им от СДВР. При съвместните действия са открити 5.5 кг хероин, укрити в багажа на пътник в автобус, пътувал по линията Истанбул - София.
По-късно при пристигането на автобуса в София са задържани общо петима души - пътникът куриер Г.З. (21г.) и още четирима младежи на възраст от 20 до 24 г. от София, получатели на трафикираната дрога. Един от тях - М.П., контролирал движението на мулето в Турция и България, а другият С.Д. пък вербувал Г.З. да пренесе дрогата. Операцията за неутрализирането им е проведена след няколкомесечно предварително наблюдение и съвместна работа между институциите за изясняване на схемата. По данни на антимафиотите каналът е ползван многократно и е бил добре отработен механизъм за трафик на хероин през България към други страни от ЕС.
В началото на декември Столичната дирекция на МВР оповести, че на територията на столицата действат две големи организирани групи, които се опитват да завладеят пазара на дрога. Групите все още не били набрали достатъчно мощ и капитал и целта на полицията била да я елиминират преди това да стане. Според шефа на Столичната дирекция Валери Йорданов наркобандите вече използват като преносители хора без криминални регистрации, което затруднява работата по разкриване на доставки и канали за трафик. Столичен полицаи №1 заяви, че амфетамините продължават да са най-често използваният наркотик в града, тъй като е сравнително по-евтин от другите видове.

Ученическите наркотици - амфети, трева и дизайнерска дрога
В края на миналата година бяха оповестени данни за количествата наркотици, които употребяват подрастващи и ученици у нас. Най-популярни сред тях си остават амфетамините и канабисът. Освен че са най-евтини, този вид опиати се намират най-лесно вече и във виртуалното пространство.
Втората по популярност сред тийнейджърите комбинация е алкохол и канабис. Напоследък се наблюдава нова тенденция - т.нар. дизайнерски наркотици, които са производни на амфетамините, доста евтини и с много бърз ефект. В Европа са популярни от 5-6 години. Доскоро се продаваха предимно по курортите на морето, но вече навлизат масово и в големите градове.
През декември миналата година антимафиоти от ГДБОП нахлуха в магазин на фирма Нирвана ООД в столицата и конфискуваха дизайнерски наркотици за 42 000 лева. Магазинчето, рекламирано като смартшоп, предлагаше синтетика в две разновидности - за смъркане или за пушене. Дрогата се продаваше като соли за вана или в картонени опаковки, на които пише сувенир. Цените варираха между 30 и 150 лева. Антимафиотите задържаха вещества с наименования ELGORDO , SNOW, DOVS, IVORY, BLOW, STORM,EX-SES, VEGAS NIGHT, KING, CHARLIE, EXOTIC, SMOK XXXX. Никъде по опаковките на солите и сувенирите не е описано какво има вътре, нито как се употребява.
Дизайнерска дрога беше засечена за първи път у нас през май 2010 на летище София. Но не е забранена и може само да бъде конфискувана, без последици за преносителя й. Дори да затворят магазините, в които се предлага, десетки сайтове уреждат доставка на наркотика по пощата.
От май миналата година е изготвено предложение на Агенция Митници за изменение на Закона за наркотичните вещества, които да спрат вноса и продажбата на дизайнерските наркотици. Засега движение по него няма и те се разпространяват безпрепятствено из страната. Освен това на повечето митнически и гранични пунктове липсват тестове, с които се проверява дали едно вещество е наркотик, или не. Цената на един тест е 15 евро.
В края на миналата година от Центъра по проблемите на наркотиците в ЕС обявиха, че през 2009 г. са били произведени рекорден брой нови синтетични наркотици. През 2010 г. центърът и Европол са установили, че в оборот са 24 нови психоактивни вещества. Всички нови съединения са синтетични. Общо седем нови наркотични вещества са засечени в България, а през 2010 г. е започнала процедура за включването на 26 нови видове дрога в списъка на забранените вещества.
Пазарът на дрога обаче се характеризира с изключително бърза адаптация към контролните мерки. Почти веднага на пазара се появява алтернатива на забраненото вещество. Според експерти нахлуването на новите дроги променя профила на пристрастените към наркотиците в България. Все повече от тях употребяват амфетамини или екстази, повишава се и възрастта на употребяващите дрога. Появява се все по-голям брой нови непознати наркотици, предлагани под легални имена на заместители. Налагат се все повече алтернативните методи на търговия по интернет.
По данни на ЕС във все повече държави на съюза масово се употребява канабис. Последните данни сочат, че около 75.5 милиона европейци са опитвали канабис някога през живота си, а около 23 милиона са го употребявали през последната година. Според направените оценки около 4 милиона европейци употребяват канабис ежедневно.
Канабис вече се отглежда във всяка от европейските страни. Най-много канабис в България е конфискуван в Благоевградска област и около Русе и Варна. Забелязва се тенденция, според която пътят на разпространение на канабиса следва пътя на хероина от Турция към ЕС. На някои места в България тези два пазара се преливат.

По-малко дрога и секс заради кризата
Според някои изследвания върху престъпността у нас в периодите на икономически кризи се наблюдава ръст на кражбите - взломни, джебчийски, на коли, на селскостопанска продукция, грабежи. В същото време намалената покупателна способност на населението свива пазарите на някои луксозни незаконни стоки - най-вече на дрога, на платения секс, скъпи крадени автомобили, с чиято доставка се занимава организираната престъпност. За последните три години (след 2008 г.) се забелязва устойчиво намаляване на употребата на наркотици - най-рязък е спадът при хероина и кокаина: съответно при хероина от 7.0 на 3.4%, а при кокаина от 6.5 на 3.6 процента. Най-малък е отливът от меките наркотици - марихуаната и различните канабисови продукти.
Икономическата криза в страната дава своето отражение и върху пазара на платени сексуслуги . Наблюдава се намаление както на средната цена на сеанс (от 60 лв. през 2008 г. на 40 лв. през 2009 г.), така и на средния брой сеанси сред ползващите такива услуги - от 3.1 на сто средно на година на 2.9 на сто. Кризата явно е в дъното на нарастващата (най-вече сред мъжете) подкрепа на закона за легализиране на проституцията: от 31% през 2008 г. през 2009 г. желаещите да бъде легализирана тази дейност вече са 35 на сто. Броят на хората, които искат тотална забрана на платения секс, обаче остава непроменен през годините - около 41 на сто. През 2009 г. близо 6% от мъжете признават, че са ползвали такива услуги. Неформалните контакти (на приятели и познати) остават най-популярният метод за намиране на платена сексуслуга (25%). Следват хотелите (13%), обявите в интернет или вестници (13%), еротичните барове (12%), публичните домове (5%) и секс на улицата (11%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във