Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти отново затвориха Кубинеца

Наркогрупа от столичния ж.к. Младост беше задържана в сряда (31 октомври) при спецакция на антимафиоти от Главна дирекция Борба с организираната престъпност. Операцията е във връзка с водено досъдебно производство и е под наблюдението на Специализираната прокуратура, уточниха от вътрешното министерство.


В ареста са босовете на групата Иван Михайлов-Кубинеца (35 г.) и дългогодишният му авер Т.С-Богровеца (31 г.). Кубинеца е популярен в службите и е регистриран за грабеж, хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, отправяне на закана, нанасяне на лека телесна повреда, убийство и наркотици, осъждан. Богровеца също е осъждан и регистриран за хулиганство, притежание на оръжие, наркотици и образуване и ръководене на организирана престъпна група.


Антимафиотите са разкрили и йерархията на групата. Според събраните доказателства Л.Г. (31 г.) от Нови Хан е приемал поръчките за доставка на хероин и кокаин по телефона. Трийсет и една годишният П.С. от София пък зареждал групата със стока, а П.С. (30 г.) ги продавала на улицата. В хода на операцията са задържани и криминално проявеният за наркотици, сформиране и ръководене на организирана престъпна група и осъждан Р.Г. (28 г.), И.А. (37 г.), О.Г. (36 г.) от София, който бил шофьор на групата, и клиентите И.Я. (32 г.), криминално проявен за грабеж и наркотици и осъждан за същите престъпления, и М.М. (31 г.) регистриран за грабеж.


Наркобандата бе разбита, след като през септември тази година полицаи от столичното Седмо РУП задържали дилъра И.Г. (32 г.). В него са открити шест полиетиленови пликчета, съдържащи хероин. По случая е образувано досъдебно производство, на И.Г. е наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.


Според неофициална информация Кубинеца е останка от организацията на Христофорос Аманатидис -Таки. В ъндърграунда той е известен като изключително жесток член на наказателната бригада на Таки. През февруари 2009 г. Кубинеца беше арестуван, след като преби до смърт 31-годишния столичанин Виктор Йотов, който отказал да продава дрога в ж.к. Младост. Жестокият побой станал в апартамента на жертвата в Младост. Четири дни след това Йотов почина от раните си.


Въпреки че жертвата умря в резултат на побоя, Кубинеца бе привлечен като обвиняем заради опит умишлено да умъртви по особено мъчителен начин. Дори и това обвинение беше достатъчно обаче той да остане за постоянно в ареста. Според оперативна информация на МВР след задържането му неговата група продължила да зарежда с дрога кварталите Младост, Горубляне, Дървеница, Мусагеница, Витоша и Студентския град. След ареста на Кубинеца мястото му заема 34-годишният В.Т., който прибирал всички парични постъпления от продажбата на дрога. Ролята на диспечерв престъпното сдружение изпълнявал Богровеца, който приемал заявките от потребители на хероин и разпределял задачите на уличните дилъри. Р.А. с прякор Усмивката отговарял за пакетирането на дрогата на малки топчета, за да са удобни за продажба. П.Н. -Гърлето, Л.Я. и В.Д. ги пласирали в шестте квартала. Цялата група беше задържана при операция на антимафиотите в средата на април 2009 година. Разкрито бе и депо за разпределяне на наркотични вещества в кв. Младост 3. Там били открити 19 кг марихуана, 1.2 кг амфетамин , близо 2650 таблетки екстази и 4 електронни везни.


Очевидно нито преписката по делото за убития дилър Виктор Йотов, нито разкритията за дейността на групата от 2009 г. са били достатъчни, за да пъхнат Кубинеца за по-дълго в затвора. По тази причина антимафиотите гледат с надежда към специализираната прокуратура и съд, които ще поемат Михайлов и групата му. На Кубинеца, Богровеца, Л.Г. и 31-годишния П.С. са повдигнати обвинения по чл.321 (организирана престъпна група) във връзка с чл. 354 А от Наказателния кодекс. С постановление на спецпрокуратурата са им наложени мерки за неотклонение задържане за 72 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във