Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти пак подпалиха Изгорелия

Съратници на прочутите благоевградски подземни босове Васил Горчев- Кьоравия и Ангел Димитров-Чората (и двамата вече в пантеона на мъртвите), бяха арестувани в понеделник (27 юни) в столицата при зрелищна акция на антимафиоти от Главна дирекция Борба с организираната престъпност. Според официалната информация на МВР операцията е била насочена срещу група от гр. Сандански, занимавала се с трафик на хероин и кокаин за Гърция.
Антимафиотите получили сведения, че се подготвя прехвърлянето на дрога за южната ни съседка. Разследването е поето от служители на отдел Наркотици в ГДБОП. Те изяснили, че групата оставяла малка част от дрогата за разпространение на българския пазар, а останалото доставяли на купувачи в Гърция. Установена е и самоличността на участниците в трафика, които са известни играчи в разпространението на наркотици в Югозападна България.
Спецполицаите пристъпили към реализация на операцията на 27 юни на столичния бул. България, където спрели за проверка Ауди с благоевградски номера. Зад волана седял Валентин Георгиев (42 г.) от Сандански, с прякорите Изгорелия и Шапката. В колата спецполицаите открили хартиен плик, в който имало две пресовки с кафяво прахообразно вещество с общо тегло 1 килограм. Полевият тест на веществото дал характерното за хероин оцветяване. Открити били и мобилни телефони с български и гръцки предплатени сим карти.
Валентин Георгиев е с доказан опит в наркотрафика
В края на юни 2008-а той, Веселин Гоцев, Методи Тацков, Димитър Аврамов и 20-годишната Райна Барутчиева от гр. Сандански бяха заловени с половин кило хероин, 400 грама кокаин, амфетамини и над 6000 евро. Аврамов получи мярка за неотклонение домашен арест, Изгорелия, Гоцев и Тацков бяха пуснати след 24-арест, но в началото на юли отново бяха задържани за постоянно, с решение на 3-членен съдебен състав на Окръжен съд - Благоевград, с председател съдия Петър Узунов. На същото заседание стана ясно, че Аврамов и 20-годишната Райна са преминали на страната на прокуратурата и са изпели всичко за изгорения и компанията му. Изяснено е, че двамата са получавали парично възнаграждение от Валентин Георгиев, за да разпространяват наркотици и зарибяват младежи, заяви тогава окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова.
Любопитна е съдбата на Изгорелия. Той се възползва от опита на друг известен мафиот, Димитър Желязков-Очите, който пръв се призна за бос на организирана престъпна група, и сключи споразумение с прокуратурата. В резултат получи минималните 4.5 г. лишаване от свобода. Санданчанинът направи същото и през 2009-а сключи споразумение с обвинението, за да лежи в затвора две години. Благоевградската прокуратура се договори също с Райна Барутчиева и Веселин Гоцев, като последният получи ефективно наказание от една година и шест месеца.
От оскъдната информация на МВР за акцията на 27 юни се разбра също, че след задържането на Вальо Изгорелия на бул. България са били арестувани и старите му авери Веселин Гоцев (39 г.) с прякор Кръвното и Н.Г. (34 г.) с прозвище Пушкин. За повече задържани пресцентърът на МВР не спомена, но пък се разприказва шефът на министерството Цветан Цветанов.
Вътрешният министър светкавично цъфна
в различни информационни агенции и телевизии, за да преброи не трима, а общо петима задържани при спецакцията в столицата. Задържани са Пламен Джудиста, многократно осъждан за наркотици и кражби; също така Крум, който е осъждан за грабежи и фалшиви пари; Вальо Шапката, осъждан като лидер на организирана престъпна група за наркотици; Веселин, който е осъждан за участие в организирана престъпна група за наркотици, и също така Николай, който е осъждан многократно за наркотици и грабежи, посочи Цветанов.
Въпросът колко души в крайна сметка са били арестувани и къде е бил открит хероинът съвсем не е маловажен от гледна точка на установяването на вината на всеки един от участниците в трафика. Предполага се, че групата е била следена месеци наред преди операцията на софийския булевард, и на антимафиотите им е било ясно къде и кой ще прекара дрогата от България за Гърция. Прякото доказателство обаче е открито в колата на Изгорелия, който, по всичко личи, още един път ще изгори заради хероин. А покрай него и съучастниците му Кръвното и Пушкин.
Каква е ролята на останалите и най-вече на Пламен Илиев - Джудиста, прочул се не само у нас, но и в Гърция с престъпната си дейност, не е съвсем ясно. Ако се вярва на МВР-шефа Цветанов, той е задържан в рамките на акцията срещу Изгорелия. Но според вътрешна информация Илиев няма нищо общо със случая и за участието му в трафика няма доказателства. Поради тази причина неговото задържане ще мине в графата Профилактика на криминалния контингент, без да се стига до лежане в ареста.
Все пак в
намесването на името на Джудиста
в историята с Изгорелия има някаква логика, напипана дори и от Цветанов. Благоевградчанинът Пламен Илиев, както и Изгорелия, също не е ланско пиле. Още през далечната 1993-а той гравитира около Бизнес интернешънъл ООД, клон на ВИС за Благоевград и региона. Компанията е регистрирана от Радослав Балев, Бисер Димитров Богданов, Николай Георгиев Механджиев и Йордан Асенов Йорданов. В ударната й бригада влизат още Васил Горчев-Кьоравия, Георги Георгиев-Жъчката, Ангел Димитров-Чората и Пламен Илиев-Джудиста.
През май 1995-а един от стълбовете на Бизнес интернешънъл - Николай Механджиев, бе взривен в собствения си гараж. В самоделката е имало половин килограм тротил и около един килограм пирони и метални стружки. Взривното устройство е задействано дистанционно.
На 26 май 2000 г. Благоевградската окръжна прокуратура изпрати официална молба до Благоевградския окръжен съд, с която поиска закриването на Бизнес интернешънъл. Мотивът на държавното обвинение бе, че борческите босове не са спазили изискванията на Търговския закон и не са увеличили капитала на фирмата. Неофициалният повод за ликвидирането на силовата структура обаче е съвсем друг: на 20 май 2000 г. Радослав Балев и гардът му Венцислав Сотиров-Мишката пребиват жестоко в благоевградската дискотека Графити бившия си сподвижник Пламен Илиев-Джудиста, който се опитал да сложи ръка на част от бизнеса с наркотици, автокражби и износ на проститутки за Гърция и Македония. На 23 май същата година Благоевградският районен съд остави Балев и Мишката зад решетките с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, която три дни по-късно бе потвърдена и от Благоевградския окръжен съд.
На 9 юли 2003-а, при специализирана операция на НСБОП, в Дупница бе разбита нарколабораторията на Николай Георгиев-Коко, а сред арестуваните производители на синтетична дрога се оказа и ортакът на Балев от едно време - Георги Георгиев-Жъчката.
Четири месеца по-късно, на 13 ноември 2003 г., антимафиотите удариха още един
цех за производство на синтетична дрога
в разложкото село Годлево. Задържани бяха девет души, като по време на обиските в домовете и вилите им са открити 120 кг прекурсори за производство на синтетични опиати и двайсетина килограма хапчета. В цеха бяха арестувани Иван Иванов (Ваньовия), Благой Мирчев и собственикът на имота Пирин Хаджиев. В ресторанта на благоевградския хотел Ален мак пък бяха закопчани Васил Горчев-Кьоравия, Ангел Димитров- Чората, Силви Петров и Цанко Цанков. Последният от благоевградската група - Пламен Илиев- Джудиста, беше арестуван в дома си.
При разследването около лабораторията антимафиотите се натъкнаха на най-шокиращия факт - оказа се, че с цеха е свързан служителят на Национална служба Сигурност (НСС) Петър Миленов, по прякор Пухкавия. В личния му Мерцедес бяха открити 20 кг висококачествени таблетки екстази и разследването на престъпната му дейност бе поето от Софийската военноокръжна прокуратура. През пролетта на 2004-а предварителното производство срещу Петър Миленов приключи и той бе пратен за 14 години в затвора от Софийския военноокръжен съд.
След акцията зад решетките останаха Кьоравия, Джудиста и контраразузнавачът Миленов. Останалите бяха пуснати под парични гаранции. Разследващите обаче не успяха да открият доказателства за съпричастността на Кьоравия и Чората в нарколабораторията и в крайна сметка и те се измъкнаха.
Мръсния пешкир опраха
Джудиста и приятелят му Силви Петров. Но българският съд беше подозрително благосклонен към двамата. На 9 май 2006-а Силви Петров бе признат за виновен, че от неустановена дата до 12 ноември 2003 г. в селскостопанска постройка в землището на разложкото село Годлево, собственост на Наска Иванова и Костадинка Коцакова, е преработвал амфетамини. Откритата синтетична дрога с общо тегло 81.285 килограма е на стойност 2 438 568 лева. Той бе осъден на 10 години затвор при първоначален строг режим. Пламен Илиев-Джудиста получи по-тежка присъда - 15 г. лишаване от свобода, и глоба от 200 000 лв. като организатор на нарколабораторията. Съдът го призна за виновен, че е наел срещу 200 лв. дърводелския цех, собственост на Пирин Хаджиев, и е съветвал и подпомагал Силви Петров, като в крайна сметка е организирал производството на амфетамините. И двамата протестираха присъдите си, а през февруари 2007-а Софийският апелативен съд измени мерките им за неотклонение домашен арест в парична гаранция от по 2000 лева. Впоследствие присъдите им бяха намалени, така че сроковете на новите им наказания съвпаднаха с дните, прекарани в предварителния арест, и през 2009-а Джудиста и приятелят му вече бяха окончателно свободни.
Както е известно на всички, но като че ли не и на нашата Темида, шило в торба не стои. И скоро Джудиста се забърка в друга афера, този път с международен привкус. През юни 2009-а той и новата му банда: Росен Василев, Живко Марков и Димитър Димитров-Белята, бяха заловени в луксозния хотелски комплекс Сани резорт на Халкидики за източване на пари от банкомати в южната ни съседка. Операцията беше реализирана съвместно с гръцките спецслужби. Установи се, че четиримата са се занимавали с това и у нас. Българските ченгета обаче пресметнали, че за подобни обвинения нашият НК предвижда до пет години лишаване от свобода, а със съответния подкуп може да се мине и условно. Поради тази причина оставили групата да разшири дейността си и в Гърция, предупреждавайки тамошните си колеги.
След задържането му Джудиста набързо получи шест обвинения от гърците - за измама, за използване на чужди лични карти, фалшифициране на документи и дебитни карти и организиране на престъпна група. Той прекара повече от седем месеца в килия 2 на 2 метра в затвора в град Политерос, на около 80 километра от Солун, след като бе осъден на 11 години. Но Джудиста излезе по-хитър и от гърците. Той протестира присъдата си, като едновременно поиска да бъде екстрадиран в България за излежаване на наказанието си. По съвета на компетентни юристи, запознати с международното и европейско законодателство, Пламен Илиев основал молбата си на поправка в гръцкия закона, съгласно която право на екстрадиране и изтърпяване на наказанието в собствената си страна нямат единствено затворници с обвинения от 10 до 20 години. Но в неговия случай това не важи, тъй като долната граница за деянието му е пет години. Гърци явно са били впечатлени от искането, тъй като набързо смъкнали присъдата от 11 на две години и в началото на 2011-а Джудиста беше освободен и се прибра в Благоевград.
По всичко личи, че в сравнение с вътрешния министър Цветан Цветанов, който избърза да обяви името на Илиев сред замесените в трафика на хероин и кокаин за Гърция, Джудиста е от стара коза яре. Като се има предвид колко години полицията напразно се старае да го вкара за дълго в затвора, но все не успява, е твърде възможно той да поиска МВР-шефът да му се извини. Другите варианти са дело за клевета или направо жалба в Страсбург. Там и без това са ни свикнали на зулумите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във