Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти под налягане

Под ръководството на новия главен прокурор Сотир Цацаров прокуратурата се разработи. Какъв ще е крайният резултат от проверките й може само да се гадае. А с оглед решаващата й роля за пълното криминализиране на прехода песимизмът решително надделява. Но до момента хората на Цацаров бяха принудени да направят няколко обещаващи хода. След проверките за неслучайното разпределение на дела, за престъпните схеми в енергетиката и за незаконното подслушване, съчетани с разтуряне на прокурорския инспекторат и повдигане на обвинение срещу довчерашен министър, държавното обвинение погна антимафиот №1 Станимир Флоров.


В петък(19 април)срещу шефа на ГДБОП беше повдигнато обвинение за подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай. В хода на разследването, което ще се провежда от следователи от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП), ще се събират доказателства и за евентуално разгласяване на класифицирана информация. Служебната шефка на вътрешното ведомство Петя Първанова пък е уведомена за образуваното досъдебно производство и подканена от държавното обвинение да предприеме спрямо Флоров мерки по Закона за МВР. Което означава да го отстрани от длъжност.


Флоров се изправи срещу сенките от миналото си след анонимния дъжд от имейли, засипал ден по-рано както електронната поща на прокуратурата, така и тези на куп централни медии. В съобщението си държавното обвинение се позовава на получените в Софийската градска прокуратура (СГП) сканирани копия на класифицирани документи и започналата само два дни по-рано проверка. В хода й са изискани общо четири оперативни дела, водени срещу Станимир Флоров в МВР и ДАНС, след получаването на които е установено, че те са идентични с разпратеното от анонимния информатор. От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Флоров престъпление.


Че активизирането на прокуратурата е свързано с неотдавнашните протести и с предстоящите избори(връзката между които е пряка), съмнение няма. Но ако те послужат за повод поне да се влезе в авгиевите обори на прехода, лошо няма. В тях смрадта е убийствена, а мафиотите и антимафиотите понякога са две страни на една и съща монета. Всички го знаят, това е най-сигурната публична тайна, така е при всички правителства.


Флоров обаче е особено интересен. Той е третият недосегаем във властовия триумвират след експремиера Бойко Борисов и вътрешния му министър Цветан Цветанов. В службите е от двайсет години, като последните четири увенчаха кариерата му с ръководство на структурата, на която най-много се разчиташе - ГДБОП. Тя стана ударен юмрук, с който управляващите убеждаваха всички, че решават ефективно най-тежкия проблем в държавата - престъпността.


У нас обаче всички пропагандни илюзии се разпадат на съставните си части - лъжи и мръсни тайни. За осветяването на Флоров тон даде дългогодишен служител на службите, чиято информация опроверга напълно упорито насажданото от властимащите и магистратите клише, че по анонимни сигнали не трябва да се работи. От многобройните файлове става ясно, че Флоров е имал вземане-даване с мафията, докато се борел с нея. От един от документите например разбираме, че Флоров бил проучван от Дирекция Национална Служба за сигурност (ДНСС) в периода 1999-2000 г. за нелегални връзки с хора от криминалния контингент. Надлежно осведомена по този начин беше и самата прокуратура. В сряда електронната й поща беше зарадвана със сканирани копия на материали от оперативно дело, съдържащо класифицирани документи с гриф Строго секретноза контакти на Флоров с наркотрафиканти.


Преди да стане директор на ГДБОП, Станимир Флоров бил подслушван от специалните служби в разработката Камчия, твърдят тези документи. От разработката се разбира, че поводът за използване на СРС спрямо Флоров са оперативни данни, че той поддържал интензивен контакт с криминално проявено лице и подпомагал престъпната му дейност, за да се облагодетелства лично. Имената на капитан Бисер Борисов и на полковник Николай Седефов стоят срещу подписите, с които е дадено разрешение Флоров да бъде подслушван в рамките на разработката Камчия.


Бъдещият шеф на антимафиотите очевидно е бил твърде интересен оперативно, защото в рамките на разработката го подложили на външно наблюдение, подслушвали домашния и служебния му телефон, както и разговорите в затворени помещения (според терминологията на МВР - операции Струма, Ерма и Вит). Чрез служба Човешки ресурси пък било проверявано професионалното развитие на Флоров в структурите на вътрешното ведомство, за да бъде установено с кои служители е в близки отношения.


Във връзка с разработката тогавашният временно изпълняващ длъжността директор на Националната служба сигурност (НСС) Иван Драшков пък изпратил писмо до началника на проверяваната сега служба за прилагане на СРС (тогава с наименование Дирекция Оперативно-техническа информация, или ДОТИ) с молба да му бъде предоставен статистически анализ на телефонните разговори, проведени от Флоров в периода 1 януари 2002-ра - 20 февруари 2002-ра.


От документите излиза, че Флоров е играл и за двата лагера. Първоначално той бил привлечен за секретен сътрудник на НСБОП (докато службата беше извън МВР)според дело за оперативен отчет, водено от оперативен работник Георги Христов. После то било свалено от отчет и било образувано делото за оперативно проследяване Високия(с окраска Корупцияи направление Наркотици), водено от подполковник Николай Седефов.


Проблемите на Флоров обаче са решени като с магическа пръчка, когато за директор на НСС е назначен Иван Чобанов (през февруари 2002 година). Едно от първите му решения е дапрекрати делото за оперативно проследяване Високия. Мотивът за това е, че не са доказани обвиненията за поддържане на нерегламентирани отношения с криминално проявени лица. Месеци преди разработката да бъде архивирана, Бойко Борисов е назначен за главен секретар на МВР.


nbsp;


nbsp;Председателката на Софийския градски съд (СГС)Владимира Янева и баща й Яне Янев изскочиха от разработката на специалните служби за Станимир Флоров. В нея са описани с личните им данни и с точните им адреси. Името на Янева, която по време на разработката е била редови прокурор, е отбелязано със специален знак Х. Такъв е поставен срещу повече от трийсет имена, които явно са били обект на особено внимание и са проверявани едно по едно. В една оперативна разработка това би могло да означава само едно - че за тези хора има информация за връзки с основния обект. И че тези връзки са по линия на дейността, за която той е разработван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във