Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти повдигнаха дюшека на Мишката, Дилъра и Коце Маца

Благоевградската полиция приключи проверките, образувани срещу трима от най-богатите жители на града - Иван Стойчев-Дилъра, Венцислав Сотиров-Мишката и президента на ПФК Беласица - Петрич, Костадин Хаджииванов, популярен като Коце Маца. Преписките срещу тримата вече са в прокуратурата и се очаква държавните обвинители да преценят прали ли са тримата мръсни пари, или не.
Докато разнищвали дейността на Дилъра и Мишката, спецполицаите са извадили наяве всичките им кирливи ризи. По време на разследването станало ясно, че Иван Стойчев-Дилъра не е плащал задълженията си към редица банки. За да спаси бизнеса си, той е вземал кредит от една банка и с парите погасявал дълговете си в друга. Част от заемите са взети с неистински документи. Когато стигнали до тях, ченгетата от Икономическа полиция - Благоевград, отворили преписка Дилъра .
Не е успял да докаже произхода на доходите си и Венцислав Сотиров, по-популярен с прякора си Мишката. За изминалите години не се намери и един благоевградчанин, който да може да каже с какъв точно бизнес се занимава Мишката. На всички обаче е известно, че съпругата му Злата е общински съветник от БЗНС Александър Стамболийски в местния парламент.
Източниците им за преживяване не са без значение, тъй като семейството на Сотиров притежава луксозен дом, впечатляващ автопарк и води начин на живот, на който могат да завидят доста от българските богаташи. И преписката за Мишката е изпратена в Окръжна прокуратура - Благоевград с мнение за образуване на досъдебно производство за пране на пари и за недоказани доходи.
Проверката, извършена от служителите от сектор Противодействие на организираната и тежката престъпност, е установила, че и Коце Маца не е с чист косъм. Той участва в седем търговски дружества, притежава голям брой банкови сметки, луксозни автомобили и недвижими имоти. Осъществявал е финансови операции на фондовата борса. В същото време след проверката в масивите на НАП и на платените от бизнесмена данъци се оказало, че Коце Маца не може да докаже произхода на по-голямата част от парите си. Според пиринските антимафиоти събраните данни сочат, че придобитите от семейството на Хаджииванов имоти са от пране на пари.
Материалите от разследването са предадени на Окръжната прокуратура в Благоевград. Образуваното срещу Коце Маца досъдебно производство е за престъпление по чл.253, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание до шест години затвор и глоба от 3000 до 5000 лева.
Както Параграф 22 вече писа, на 1 септември м. г. Константин Хаджииванов бе арестуван на гръцката граница заради европейска заповед за неговото задържане. Малко след това Коце Маца се озова в германски арест с обвинение в контрабанда на цигари на стойност около 450 000 лева. След сто дни пребиваване в следствения арест в град Аугсбург, Германия, Костадин Хаджииванов бе осъден на 120 000 евро глоба и две години условно лишаване от свобода за контрабанда на цигари в големи размери през 2005 година. Германската присъда на петричкия футболен бос влезе в сила на 21 януари тази година.
Малко по-късно Софийският градски съд (СГС) и Благоевградският окръжен съд уважиха внесените от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, искове за налагане на обезпечителни мерки срещу Костадин Хаджииванов от гр. Петрич. Общата стойност на предложеното за запор имущество бе в размер на 2 040 436.75 лева. Сред имотите, попаднали под възбрана, са прочутият комплекс Яворите, много ниви и земеделска земя в плодородното петричко поле, микропазар в центъра на града на милионерите, два апартамента в гр. София, четири леки автомобила и пет товарни автомобила, както и запор на дружествени дялове, притежавани от Коце Маца в пет търговски дружества, запор на акции и на банкови сметки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във