Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АНТИМАФИОТИ РАЗКРИХА НОВА СХЕМА ЗА КРАЖБА НА ЛИЧНИ ДАННИ

За нова схема за кражба на лични данни от банкови карти алармираха експерти от ГДБОП в четвъртък (15 май). Антимафиотите изяснили, че родни измамници приканват с пощенски и електронни писма български граждани за участие в лотария с огромен награден фонд.
Става въпрос за така наречения фишинг, схема за кражба на ПИН кодове и други данни от банкови карти, позната още от 2002 г. в Англия, обясни за Параграф 22 Явор Колев, шеф на сектор в ГДБОП. През въпросната година много британски граждани стават обект на измама от страна на престъпниците, а щетите възлизат на около 100 млн. английски лири.
Антимафиотите са получили сведенията за новия за нас вид мошеничество по свои оперативни канали. Досега няма оплаквания от потърпевши, но предполагам, че след като алармираме медиите, ще има такива, уточни Явор Колев. Според антимафиотите има кражба на данни, тъй като през последния месец много граждани са получили писма по пощата на точния си адрес и имената им са изписани безпогрешно.
Засега в ГДБОП имат данни за писма, изпратени на софийски адреси, но се очаква да бъдат атакувани и други градове. Антимафиотите са сигурни също, че подобен вид писма са получени и на е-mail. В момента все още тече проверка по случая, но от МВР са решили да огласят информацията, с която разполагат до момента, за да предпазят гражданите.
Междувременно испанската полиция задържа при акция в Испания и Португалия 14 българи, фалшифицирали банкови карти. Девет от тях са били задържани в района на Мадрид, един във Валенсия, един в Севиля и трима в Португалия. От полицията обясниха, че престъпниците са използвали ново техническо устройство, което до този момент не е било познато в Испания. То позволявало да се копират и натрупват хиляди магнитни ленти.С тях нашенците източили повече от 3 млн. евро от банкомати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във