Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти тарашат големите винпроми

Обещанието на вътрешния министър Цветан Цветанов тази седмица да бъде наситена с акции срещу престъпността явно ще бъде изпълнено и даже преизпълнено. Само в сряда (19 май) МВР проведе три операции Мутрите в Ямбол срещу местни рекетьори, спецакцията Чиновникът, при която бе арестуван служител от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, и мащабната проверка на големите винпроми в страната под наименование Акцизите.
Шестима са заловените мутри от Ямбол, които години наред са вилнели в града, занимавали са се с кражби, с грабежи, с изнудване, рекет, лихварска дейност. Отделно са оказвали финансово или силово влияние върху гласоподаватели при провежданите избори. В последно време Г.Г (42 г.), Н.Х. (32 г.), Д.В. (27 г.), Г.Й. (33 г.), Т.Д. (38 г.) и Р.Д. (27 г.) са се специализирали в прехвърляне на партиди за пенсионно осигуряване, като изготвяли документи с невярно съдържание, които са заверявани без знанието на титуляра.
В масирания удар на вътрешното министерство срещу престъпността в сряда изгоря и 32-годишният Е.И. от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, който подавал информация за подходящите крайни финансови показатели и по този начин манипулирал класирането на проекти по оперативната програма на ЕС Конкурентоспособност. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 282 от НК.
С арести започна и мащабната операция Акцизите, при която спецполицаи влязоха в най-големите предприятия - производители на вино и спиртни напитки в страната в Карнобат, Търговище и Пещера. Арестувани са трима дистрибутори на алкохол, тъй като стоката им е била с фалшиви бандероли. При първоначалния им разпит и от документите, с които те са разполагали, е изяснено, че са взели напитките с фалшив бандерол от основни производители в страната.
Вътрешният министър отново влезе в ролята на пресаташе на МВР, разкривайки детайли от операциите. Това, което предприемаме, е да дисциплинираме както производителите, така и дистрибуторите, които зареждат търговската мрежа. Ако се констатират тези нарушения, за които в момента имаме информация, и се направят насрещните проверки, смятам, че няма пречка да бъдат отнемани и лицензи. Държавата трябва да бъде адекватна спрямо всеки, който не спазва законите и търси личната изгода, обяви МВР-шефът. Освен това чрез насрещните проверки ще се увеличат постъпленията в бюджета с плащането на съответните акцизи, допълни Цветанов.
Подобни акции срещу производители и дистрибутори на алкохол с менте бандероли вече имаше през март и април. Тогава МВР задържа в различни складове и магазини над 225 000 бутилки алкохол без бандерол, както и ментета. Според сметките на експертите от МВР само от това количество спиртни напитки бюджетът е бил ощетен с над 600 000 лева. В края на март при операция Лапачите бяха намерени 60 000 бутилки с алкохолни напитки, произведени от големи български фирми, които бяха облепени с фалшиви бандероли.
Анализите на ГДБОП при последната операция Акцизи са установили, че в преобладаващата си част алкохолът е излязъл от лицензирани производители, които са го предоставили на дистрибутори, без да са се отчели пред фиска, допълниха от МВР. Освен в посочените три винзавода спецполицаи проверяват и фирми производителки в района на Ямбол и Плевен.
С иззетата документация по време на проверките работят и служители от Националната агенция за приходите (НАП), които трябва да установят дали количествата алкохол отговарят на записаното в счетоводните книги на производителите. Според шефа на данъчната агенция Красимир Стефанов служителите му ще направят пълна инвентаризация на наличните стоки и материали, на съпътстващите материали - бутилки, капачки, бандероли, ще изследват начина на осчетоводяване и начина на изписване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във