Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти удариха амфетаминова група

Антимафиоти от сектор Наркотици в Главна дирекция Борба с организираната престъпност конфискуваха близо килограм амфетамин при спецоперация в четвъртък (15 декември) в столицата. Акцията е осъществена на контролно-пропускателен пункт на околовръстния път и на разклона за кв. Горубляне. Служители от Магистрална полициямахнали с палката на приближаващия към пункта Опел Вектра. Когато автомобилът спрял, светкавично бил заобиколен от антимафиоти. В багажника на управляваната от 48-годишния столичанин В.Ц. кола бил открит стъклен буркан с около 500 г прахообразно вещество, което се оказало амфетамин.


В рамките на допълнителните действия по разследването спецполицаите извършили претърсване и в жилище в ж.к. Надежда, обитавано от 33-годишната Х.И. от София. В апартамента били открити и иззети два найлонови плика с около 500 г прахообразно вещество, което при полевия наркотест също се оказало амфетамин. Освен това са намерени три мобилни телефона и шест СИМ карти. Предстои експертиза, която да установи вида на други 2 кг прахообразно вещество, открити в найлонов плик, конфискуван в същото жилище. Двамата са арестувани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.


В средата на ноември служителите на ГДБОП задържаха цели 6 килограма амфетамин в сътрудничество с колегите им от Благоевград. И при тази акция е разбита група, пренасяща дрога в автомобила си. В района на аерогарата в София антимафиотите спрели за проверка лек автомобил БМВ, управляван от 66-годишния В.Т. С него пътувала и 20-годишната А.П. И двамата са от Благоевград. От тях спецполицаите иззели мобилни телефони и СИМ-карти, а в автомобила намерили тайник, в който били скрити осем найлонови пакета с бяло и жълтеникаво прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин. По случая бе образувано досъдебно производство.


Ударните операции на сектор Наркотици в ГДБОП срещу трафика и разпространението на дрога станаха повод през лятото на т.г. помощник държавният секретар по въпросите на международния наркотрафик и правоприлагането към Държавния департамент на САЩ Уилям Браунфийлд да изпрати поздравително писмо на МВР-шефа Цветан Цветанов. В него той подчертаваше, че благодарение на сътрудничеството между щатските и българските служби са извършени няколко международни акции срещу трафика на дрога. Надявам се и в бъдеще да продължим да работим по неутрализирането на големи международни престъпни групи и за укрепване на българската съдебна система. Желая успех в усилията да бъдат осъдени виновните криминални босове и да бъде прието въвеждането на конфискация - неоснована на присъда, на имущество, придобито от престъпна дейност, което е важен инструмент в моята страна в дългогодишната ни борба с организираната престъпност, написа още Браунфийлд. П22

Facebook logo
Бъдете с нас и във