Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти удариха черно онлайн тото

Антимафиоти удариха онлайн структура за черно тото, действала на териториите на Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай и Разлог. Това стана във вторник, на 10 май. Според официалната информация на МВР разбита е най-голямата нелегална мрежа от букмейкърски пунктове за онлайн залагания, през която дневно са изтичали между 20 000 и 50 000 евро национален капитал. В резултат държавният бюджет е ощетен от невнесените дължими налози, се казва още в съобщението за операцията Черно тото.
Акцията срещу мрежата за незаконни онлайн залагания е проведена от служители в сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт на ГДБОП, от регионалните звена на дирекцията и от инспектори на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) и на НАП. От Главна дирекция Борба с организираната престъпност уточняват, че са атакувани общо 24 обекта в страната, 12 от които са на територията на община Петрич.
Антимафиотите са започнали разследването си в края на миналата година. В хода му те са установили, че от пунктовете за „черно тото в страната са осъществявани залагания към сайтове извън територията на България. Собствениците на нелегалните пунктове създавали акаунти в интернет сайтове, базирани извън територията на страната и в офшорни зони и чрез тях правели залози за резултати от спортни срещи.
Инспекторите от ДКХ са съставили множество актове за незаконен хазарт. Предвидената санкция в Закона за хазарта е на стойност от 25 000 до 50 000 лв. за всеки акт. Иззели са над 306 компютърни конфигурации, чрез които са осъществявани нелегалните залагания, конфискувани са още попълнени фишове от залозите, програми за залагания и други документи, които разкриват дейността на тотаджиите.
Според вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов сериозна структура стои зад това, което е извършвано на територията на страната и със сериозно влияние на определени личности, но не бих искал да ги споменавам в момента. Има и собственици на клубове . Той обаче не пожела да съобщи имена.
Вътрешният министър каза, че нанесените на бюджета щети от неплатени данъци и от нелегална хазартна дейност са от порядъка на милиони левове. Той посочи, че месечно хазната е била ощетена с над 150 000 лева. Простата сметка показва, че при това положение необложените с данък залози месечно са били около 1 млн. лева. Както самият министър уточни, хазартът се облага с 15 на сто данък. Това сочи и справка в НАП за окончателния данък за организаторите на хазартна дейност от тото, лото, залагане върху резултати от спортни състезания и случайни събития.
Министърът изрази надежда, че ще бъде ограничена тази нелоялна конкуренция и на щетата за държавата. Онези, които избягват данъка, създават неконкурентна среда на пазара, коментира вътрешният министър. Според него клиентите на нелегалните букмейкъри, които са правели залози от личните си компютри, няма да попаднат под ударите на МВР. На мушка са операторите, които извършват на територията на страната незаконни хазартни залагания онлайн без лиценз, заяви Цветанов.
Проблемът с черното тото и с купуването на футболни мачове не е от вчера и няма нищо лошо най-сетне да намери разрешение. Но МВР-шефът изглежда не е наясно с някои факти. Най-напред с този, че у нас онлайн хазартът все още не е законово регламентиран, което значи, че липсва и текст, който да посочи кои онлайн залози са незаконни.
В края на януари тази година представител на Българския спортен тотализатор обясниха, че очакват с нетърпения промените в Закона за хазарта, които ще внесат яснота и правила и в играта на тото онлайн. Единственият проблем пред модернизацията на тотализатора са промените в закона за хазарта, които отлежават в парламента, обясни на пресконференция шефът на управителния съвет Иво Тонев. Поради липса на такъв регламент България е единствената държава на Балканския полуостров и в ЕС, където не можеш да пуснеш фиш в магазина или пък през компютъра си, обясниха тогава от БСТ.
Последната поправка в Закона за хазарта обаче няма нищо общо с очакванията на мениджърите на БСТ и на всички, които искат правила за онлайн залозите. Тя беше приета на 20 април 2011 г. в Народното събрание и се отнасяше изключително до Държавното предприятие Български спортен тотализатор. Новите текстове определят БСТ за правоприемник на Държавно предприятие „Държавна парично-предметна лотария. В тях се описва и какви хазартни игри може да организира. Но за онлайн-залагания в текста няма и думичка.
Изглежда, цената за приемането на поправки, които да регламентират онлайн тотото, е много висока. По тази причина законопроектът, за който говори Иво Тонев от БСТ, все още е далеч от обсъждане в НС. Според някои неофициални информации в него е записано, че кандидатът за лиценз за онлайн хазарт трябва да разположи сървърите си на територията на България и да обработва своите хазартни транзакции чрез банкова сметка в българска финансова институция.Това обаче ще доведе до намаляване на приходите на операторите заради контрола върху данъците.
Докато българските законодатели са наумуват по въпроса, онлайн хазартът в страната върви с пълна сила. За 2009 г. в България има над 130 000 потребители на онлайн хазартни услуги - спортни залози, покер и казино. Общата печалба за годината е била около 22 млн.евро, а през 2012 г. ще достигне 37 млн. евро. Рекламни експерти в областта допускат, че през 2010 г. онлайн залаганията в България реално са около 150 млн. лв., изчислени на база разходите за реклама, направени от операторите.
Бум на залаганията в интернет отчете и Европейската комисия, която в края на март обяви, че стартира публична дискусия за състоянието на пазара на хазартни услуги. Само на Стария континент има близо 15 000 уебсайта, чиито общи годишни приходи през 2008 г. са надскочили 6 млрд. евро. Очаква се до 2013 г. те да се увеличат двойно.
Според ЕК националните законодателни рамки в областта не са уеднаквени, прилагат се разнообразни правила по отношение на лицензирането, свързаните с хазарта интернет услуги, на плащанията, борбата с измамите. В същото време незаконният пазар на услуги за хазарт чрез интернет в ЕС се разраства, отчитат в ЕК. Изчисленията сочат, че в световен мащаб лицензираните уебсайтове за хазарт са над пет пъти по-малко от нелицензираните, предлагащи покер или спортни залагания онлайн. Потребителите имат достъп до незаконния трансграничен пазар поради фактическо толериране или поради липса на ефективно правоприлагане, констатира Европейската комисия.
Еврокомисарите вече обсъждат какви са възможностите за съвместяване на различните модели, така че да бъдат осигурени правна сигурност и ефективна защита на гражданите на ЕС в областта на трансграничната услуга онлайн-залагане. От ЕК подканят всички заинтересовани страни да подадат своите мнения по въпроса до 31 юли 2011 година.
Що се отнася до купуването на футболни мачове, сега действащият у нас Наказателен кодекс не инкриминира подобни престъпления. В Народното събрание е внесен проект за изменение на НК, според който манипулаторите на спортни състезания ще бъдат заплашени от затвор от 3 до 10 години. Предложението е внесено в края на март, но и до днес все още не е минало за обсъждане.
Така че докато това не се случи, напъните на МВР и прокуратурата срещу черното тото и онлайн хазарта за момента са обречени на неуспех. Въпреки гръмките пиар приказки за разбити мрежи и пунктове за нелегални залози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във