Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиоти удариха трафиканти на хероин

Наркомафията у нас понесе тежки загуби след мащабната операция на служителите от сектор Наркотрафик при Главна дирекция Борба с организираната престъпност в МВР. При спецакцията бяха задържани 11 души, които са били част от добре организиран канал за трафик на хероин от Турция към Европа.


Операцията започна миналата събота на ГКПП-Дунав мост и продължи около седмица. Както вече е известно, там бяха арестувани баща и 19-годишната му дъщеря, които превозваха 84 пакета хероин в джип BMW X5 с общо тегло 42 килограма. Наркотикът беше открит при проверка на автомобила на граничния пункт. Пакетите са били скрити в кухини в калниците на автомобила на 44-годишен карловец.


През следващите няколко дни антимафиотите в Пловдив, Бургас, Русе и София


тръгват по следите

nbsp;


на добре организирана група за трафик. В операцията се включват и представители на американската служба за борба с наркотиците ДЕА. Количеството на конфискувания хероин в крайна сметка скача на 108 килограма, а в ареста се озовават още девет души и са конфискувани пет автомобила. Последното засега количество бе открито в сряда (2 ноември) при претърсване на лек автомобил Мини купър в Бургас, който е ползвал един от членовете на разкритата престъпна група. В него служителите на ГДБОП открили още 66 пакета с кафявото прахообразно вещество, което се оказало хероин. Общото му тегло е 33 килограма. Пакетите били в два сака в багажника на колата.


Още в началото на операцията в Карлово са задържани двама от основните членове на разследваната престъпна организация - 62-годишният Танко Атанасов-Чекиста и 30-годишният Д.С. Арестуван е и 44-годишния безработен Кирил Иванов, използван като куриер.


В рамките на образуваното досъдебно производство е проведено разследване на територията на София и Бургас. Задържан е лек автомобил Фолксваген Голф, управляван от 39-годишния перничанин Е.В. Във фабрични кухини около задната седалка на возилото са открити 33 кг хероин, разпределени в 66 пакета. Задържани са Б.Л. на 32 години от Несебър, В.С. (на 38 г.) от Брезник и С.С. (на 38 г.) от Свети Влас. На територията на столицата е бил арестуван и основният организатор на престъпната група - 48-годишният софиянец М.П. Други двама столичани - Ю.П. на 41 години и Д.Г. на 33 години, са задържани в Пловдив.


След добре свършената работа на антимафиотите


дойде ред и на Темида

nbsp;


която се развихри в сряда (2 ноември) по време на гледането на мерките в Пловдивския окръжен съд. Всички участници в канала бяха оставени в ареста. Съдът потвърди поисканата от прокуратурата мярка за неотклонение задържане под стража, като се позова на това, че операцията е все още в ход и има опасност трафикантите да офейкат. Мярката бе гледана при закрити врата заради използването на специални разузнавателни средства (СРС).


Според водещия разследването прокурор Румен Попов разбитата група е била структурирана и организирана прецизно. Полицаите са я наблюдавали доста време. Установено е, че 19-годишната Евелин Иванова - заловена на моста заедно с баща си Кирил, е била част от предпазната легенда, създавана от организаторите на трафика за мулетата. По време на разпита момичето заявило, че не знае нищо за дрогата и че отивали на гости при техни близки в Австрия. В повечето случаи легендата е свързана с пътуване на гости в чужбина. Мулетата дори били приготвили за роднините си подаръци, които показали на граничните служители. Изяснено е, че като психологически трик срещу подозрителни митничари и гранични полицаи в подобни случаи с пратките винаги пътува и жена.


Тарторите решили

,


че най-уместно в случая е това да е дъщерята на Кирил Иванов. За нея това било пътуване за сефте, докато обучават бащата в пренасянето на наркотик. От тримата трафиканти от Карлово най-високо в йерархията е Танко Атанасов -Чекиста. Той е отговарял за намирането на мулетата и за транспорта и ги е подготвял. По мнението на разследващите нито един от тях не е зависим от наркотици.


Тийнейджърката вече е освободена и е само свидетел по делото. В момента се изготвя химическата експертиза на открития в БМВ-то наркотик. След като станат готови резултатите, ще може да се даде и точна оценка на стойността му съобразно специално изготвен ценоразпис. Тепърва ще бъдат повдигани и други обвинения към част от лицата за престъпления, извършвани зад граница. Установени са много доказателства за това. В момента ги обвиняват за участие в организирана престъпна група и за държане и разпространение на наркотично вещество в особено голям размер. Наказанието за това е лишаване от свобода над 15 години. Установено е, че за две години само три от заловените мулета са прекарали над един тон хероин в различни страни на Западна Европа.


Предишният голям удар

срещу разпространението на наркотици стана в началото на юли тази година, когато на границата ни с Турция бяха конфискувани 70 кг хеорин на стойност над 6 млн. лева. От тях 53 кг са открити на българска територия, а останалото бе конфискувано в Турция. Наркотикът е пренасян от куфарни търговци. Дрогата тогава е скрита в няколко туби, пълни с миещ препарат и в пакети с памперси. Задържани бяха 10 души, от които осем мулета от района на Свиленград, Ямбол, Сливен, Пловдив, които наред с цигарите, препаратите, плодовете и зеленчуците пренасяли и наркотик. Мулетата успели да притъпят бдителнотта на граничните служители, тъй като пътували заедно с децата си.


В хода на разследването бе задържан поръчителят на пратката 39-годишен пловдивчанин, който бил собственик на нелегален склад и магазин за перилни препарати в Града под тепетата. Срещу седем от десетте задържани лица са повдигнати обвинения.


Според последният доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията за контрол над наркотиците (2011, International Narcotics Control Strategy Report) способността на България да се бори с наркотиците е намаляла. Според този документ ние сме в списъка на страните, предизвикващи загриженост за пране на пари, а български организирани престъпни групи действат на територията на Италия, откъдето се внасят наркотици през Африка.


България е транзитна страна за хероин и кокаин и производител на нелегални наркотици, твърди се в доклада. В страната се отглежда само канабис, предимно за вътрешния пазар. По последни данни има спад на производството на синтетични наркотици. Като цяло обаче общото количество на заловените наркотици е намаляло, но според българските служби това се дължи и на появата на алтернативни канали поради затягането на мерките за сигурност с оглед на влизането на България в шенгенското пространство. Според българските полицаи афганистанският хероин достига до ЕС през Румъния. Единственият наркотик местно производство е канабисът, малка част от който се изнася за Гърция. Производството на синтетични наркотици се е преместило в Сърбия, в Източна Турция, в Сирия, Ливан и Армения, за да са по-близо до потребителите и да се намали рискът при пресичането на граници.


В страната се внасят и нови наркотици, които обикновено се доставят като безвредни субстанции от Китай. Те са евтини и лесно се продават в страната, защото технически все още не са в списъка със забранени субстанции, поради което са законни.


Щатските анализатори сочат, че България би имала и значителна полза от инвестиции в модерна екипировка за антинаркотичните звена. П22


nbsp;


БилкиДокато траеше акцията срещу трафикантите на хероин, в сряда (2 ноември) служители на ГДБОП откриха около 5 кг наркотици в софийски офис, съобщи пресцентърът на МВР. В едно от помещенията полицаите намерили шест полиетиленови плика с прахообразни вещества. Наркотестът показал наличие на амфетамин и метаамфетамин с общо тегло около 5 килограма. Образувано е досъдебно производство. Задържан е собственикът на апартамента, 71-годишният Т.Т.


Междувременно стана ясно, че митничари са задържали българка с два килограма хашиш на граничен пункт Капитан Андреево. Четиридесет и четири годишната П.Р. е пътувала с автобус от Турция към България. При проверка на багажа й митничарите са открили два пакета с хашиш. Наркотикът се оценява на над 10 000 лева. Пред митничарите жената обяснила, че докато се е разхождала и пазарувала в Турция, срещнала свой познат, който я помолил да занесе пакетите на негов приятел в България.


По думите й изпращачът я уверил, че става дума за безвредни билки и няма проблем да се пренасят. Въпреки това пътничката не намерила за нужно да обяви пред митничарите двата пакета, които били под хастара на дамската й чанта.


nbsp;


Изгориха наркотици за 44 млн. леваДва месеца след последното унищожаване на наркотик в инсинератора на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството във вторник (1 ноември) бяха изгорени над 526 кг наркотични вещества, от които 246 кг марихуана, 218 кг хероин, 23 кг екстази и други по 535 наказателни производства. Общата стойност на унищожените наркотици по цени на черния пазар е над 44 млн. лева.


Наркотиците са задържани от Агенция Митници и от Министерството на вътрешните работи. Унищожени са количествата наркотични вещества, за които вече приносителите вече са получили присъди или за тях са издадени постановления на прокуратурата. За единадесет години Агенция Митници осъществи 34 процедури по унищожаване на наркотични вещества с общо количество 28 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във