Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АНТИМАФИОТИТЕ ДА ПРЕСТАНАТ С ГОНИТБАТА НА КОКОШКАРИ

И това доживяхме - директорите на две от най-елитните структури в МВР - Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Главна дирекция Гранична полиция (ГДГП), да се похвалят с успешния улов на... двайсетина кокошкари. Шегата настрана, но във вторник (7 август) Кирил Георгиев (ГДБОП) и Красимир Петров (ГДГП) събраха криминалните репортери от националните медии и тържествено им съобщиха нещо, което хич не е за голяма хвалба.
Миналия петък (3 август), около 19 часа, две дузини техни подчинени, заедно с ченгета от Регионален граничен сектор - Драгоман, спират международния пътнически влак по линията Ниш - София и го обръщат с главата надолу, но след задължителната митническа проверка.
На пръв поглед резултатите са впечатляващи: 23-има от пътниците (22-ма българи и един сърбин) са сгащени, че пренасят 3280 кутии с цигари, тапицирани със сръбски бандероли. Открити са и други 11 170 кутии цигари, скрити на най-различни места - под седалките, във фабричните кухини на вагоните и т. н. Общото количество на заловените папироси е 289 000, които се побират точно в 1445 стандартни стека (10 кутии по 20 цигари), или в 28.9 мастербокса (един мастербокс побира 50 стека или 500 кутии). А, ако конфискуваните цигари бяха стигнали до вътрешния пазар, в зависимост от цената на всяка кутия, щетите за държавата щяха да бъдат между 30 000 и 45 000 лева.
На второ четене обаче ефектът от операцията е като халосен снаряд: силен гръм, много пушек и... никакви поражения. Според съобщението, разпространено от пресцентъра на МВР по повод на успешната операция,Софийска окръжна прокуратура е уведомена за случая, предприети са необходимите процесуално-следствени действия от РУТП (става дума за Районно управление на Транспортна полиция - гр. Драгоман - бел. ред.), където по случая е образувано досъдебно производство. Служители на Митница-Калотина са съставили на 23-мата актове за митнически нарушения. Данните от проверката са изпратени в Агенция Митници....
Оттук нататък процесуалната аритметика е елементарна. Ако акцията, проведена с обединените усилия на Главна дирекция Борба с организираната престъпност и Главна дирекция Гранична полиция бе чак толкова важна за икономическото състояние на държавата, тя щеше да бъде наблюдавана и от Върховната касационна прокуратура. А пък дознанието нямаше да е възложено на Районното управление на Транспортна полиция в Драгоман, а на ГДБОП, защото освен 23-мата контрабандисти в кюпа щяха да попаднат и митничарите, които са проспали незаконно внесените 14 455 кутии с цигари.
Така че би било хубаво, ако новият директор на ГДБОП Кирил Георгиев последва примера на своите предшественици Румен Миланов и Ваньо Танов и започне да робува единствено на Закона за МВР, на правилника за неговото прилагане и на Наказателнопроцесуалния кодекс. А не безропотно да слуша преките си началници и да изпълнява всяко тяхно хрумване.
Наистина от медийна и ведомствена гледна точка е престижно той да започне кариерата си като шеф на една от най-важните структури в държавата с мащабен удар срещу контрабандата на цигари. За подопечните му професионалисти и за по-трезвомислещите хора в България обаче току-що описаният успех звучи по-скоро като блудкава мелодрама, защото онова, с което трябва да се занимава ГДБОП, е описано в ИНТЕРНЕТ страницата на МВР:
- противодействие на организираната престъпност в сферите на икономическата и финансово-кредитната система;
- предотвратяване и разкриване на терористични действия;
- борба с контрабандата и незаконните сделки с оръжия, стратегически суровини, стоки с двойна употреба, моторни превозни средства, исторически и културни ценности;
- противодействие на незаконно въвеждане в страната и извеждане на лица в други държави;
- борба с незаконния трафик и производство на наркотични и психотропни вещества и суровини за тяхното производство;
- борба с инвестирането на средства, придобити по престъпен начин (т.е. пране на мръсни пари);
- предотвратяване и пресичане на използването на силата на заплахата за сключването на сделки и извличане на облаги от тях (рекет);
- превенция и борба срещу преправянето, изготвянето и прокарването в обращение на неистински парични знаци и ценни книжа;
- борба срещу влагане или придобиване на неправомерни облаги от хазарт;
- борба с корупцията в държавната и местната администрация.
На практика обаче директорът на ГДБОП и неговите подчинени са длъжни да изпълняват всичко, което им нареди някой от техните преки началници: директорът на Национална служба Полиция - главен комисар Валентин Петров, главният секретар на МВР - главен комисар Илия Илиев, и министърът на вътрешните работи Румен Петков.
А причината, поради която шефът на антимафиотите е превърнат в безгласна буква, е, че в новия Закон за МВР, влязъл в сила на 1 май 2006 г., за ГДБОП няма... нито едно изречение. Така, както няма нито едно изречение и за другите две национални служби, понижени с новия Закон за МВР в главни дирекции - Гранична полиция и Жандармерия, защото правомощията на тези три структури са уредени в Правилника за прилагане на ЗМВР. А това е подзаконов нормативен акт, който е написан така, че хем да съответства на обществените потребности, хем да осигурява възможност на високите началници в МВР да използват бившите национални служби, както намерят за добре. Включително и за широкомащабни акции от рода на хайката срещу двайсетината куфарни търговци, предназначени да залъжат народа и Европейския съюз, че с борбата срещу мафията в България всичко е окей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във