Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Антимафиотите скачат в чепиците на Бонд

ГДБОП поръчва и шпионски камери за видеозапис от автомобили

S 250 4a8b831c dfe3 4f8d b039 65c4cdf13bb3
S 250 1f0ade36 433d 41ef 893d 6528b75d2f89
S 250 5e571363 99cb 4e03 b991 92bb8b2ce63a

Любопитна обществена поръчка е обявила Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Тя е достойна за Джеймс Бонд и издава намерението на антимафиотите да прилагат богатите му номера и шпионски аксесоари, в борбата с организираната престъпност. Доколкото им позволява задкулисието, разбира се...

 

Чрез събиране на оферти с обява антимафиотите търсят изпълнител на поръчка за доставка и монтаж на камуфлирана система за видеозапис, монтирана в два автомобила на дирекцията.

Според техническата спецификация, системата трябва да се състои от изнесена камера, инсталирана на скришно място в купето - като част от интериора, или в допълнително монтиран аксесоар, примерно -

мини вентилатор на предното стъкло.

(Не го пише в поръчката, но да си го кажем - тигърче с люлееща се глава на задното стъкло не става, а небрежно подметната офицерска фуражка е банално още от края на 70-те години на миналия век).

Освен това, трябва да има дигитален видеорекордер и акумулаторни батерии, които също трябва да са монтирани скрито или камуфлирано в автомобила.

Изискването на антимафиотите е камерата да бъде инсталирана на външните панели на колата или вътре в купето. Целта е системата да записва и в светлата част на денонощието, и през нощта - при наличие на улично осветление. Поръчката изключва инфрачервена осветка, защото тя е демаскиращ признак и може

да провали конкретната секретна мисия.

Антимафиотите очакват доставената система да позволява разпознаване на номера на автомобили през деня, на разстояние минимум 6 метра от обектива на камерата. Трябва да има възможност за постоянно стартиране на видеозаписа, по график, при регистрирано движение, при включване с бутон.  Максималната резолюция на камерата трябва да е 1920 х 1080 Mpix, се посочва в обявата.

Стойността на поръчката е 9446 лева без ДДС, парите идват от Фонд "Вътрешна сигурност 2014-2020", а офертите ще бъдат отворени на 18 август. Срокът за изпълнение на поръчката е 100 дни след подписване на договора.

Очевидно джаджите, които ГДБОП търси, ще бъдат използвани за събиране на оперативна информация, която по закон

не може да бъде използвана като доказателство

или доказателствено средство в съдебна зала. 

Според чл. 14, ал. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), за да се случи това, директорът на ГДБОП е длъжен да "облече" всеки видеозапис с конкретно разрешение от съда. Тоест - да направи мотивирано писмено искане и в срок до 48 часа да получи заветното разрешение. След това трябва да изпрати въпросното разрешение в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), защото по закон единствено тази структура има право да обезпечава със специални разузнавателни средства работата на МВР. Накрая шефът на ДАТО издава заповед и... прилагането на СРС-тата може да започне. 

Допуска се и възможност дирекциите и службите в МВР да осигуряват и да прилагат СРС-та без съдебна заповед, но това става в строго определени случаи - операции с контролирани доставки, доверени сделки с участие на агент под прикритие и когато служител под прикритие е упълномощен да контактува с контролирано лице за събиране на информация за тежко престъпление или организирана престъпна дейност. В срок от едно-две денонощия обаче резултатите от прилагането на въпросните СРС-та задължително трябва да бъдат одобрени от съда.

 

 


Свръхпредлагане на шпионски джаджи


И докато законите не позволяват на службите своеволно използване на различни шпионски джаджи, на пазара у нас се предлага изобилие от подобни продукти.

Интернет дава възможност на клиентите да избират най-различни изделия, които са обозначени като "шпионски". Сред тях има и видеорекордери, записващи видео със звук, безжични видеокамери, предаващи по радиоканал видео и звук на разстояния от 10 – 200 метра, дигитални аудиорекордери и безжични радио или GSM микрофони.

Всички те са малогабаритни, автономни и са в състояние да бъдат скрити или камуфлирани в различни предмети от бита. Те се рекламират като идеални за заснемане на сцени, без да предизвикват подозрения, като заслугата за това е за все по-иновативните технологии за миниатюризация, които не нарушават качеството на записа.

В Amazon например съвсем свободно могат да се поръчат няколко вида шпионски мини-камери - Pairkal 1080P HD 360,  AOBO 1080P HD, мини преносима Wi-Fi P2P IP камера, SANNCE HD 960P, Spy AOBO 1080P HD. Предлагат се също така и преносими шпионски камери, които се инсталират в аксесоари за носене - химикалки, часовници, очила, фиби, портфейли, игли за вратовръзки и т.н. Стационарните камери също са на почит, предлагайки възможност за монтиране в стенни часовници, рамки за снимки, държачи за моливи, папки за хартиени документи, книги и др.

На пазара се продават и други шпионски джаджи, за които не е необходимо обявяване на обществена поръчка. Например - часовник с вградена мини камера, микрофон и дигитален видеорекордер, който прави клипове в реално време, с резолюция 640 х 480 пиксела и 25 кадъра в секунда, като в същото време часовникът работи. Цена народна - 120 лева.

Всеки доморасъл Агент 007 може да си купи дистанционно за автомобил с вградена мини камера, микрофон и дигитален видеорекордер, който прави и видеоклипове със звук в реално време, и снимки с висока резолюция. Цена - още по-народна - 75 лева.

За шик, може да се снабди и с химикалка за 80-тина лева, снабдена също с миникамера, или микрофонче със SIM карта, което при набиране на номера на картата от GSM, се включва и се чува разговора около него.

Производителите на подобни джаджи предупреждават, че качеството на записа не е добър, и не става за домашно видео или за професионални цели. Но в същото време е достатъчно ясен, за да даде информация за случващото се.

Достъпността, ниската цена, съчетани с възможността им да бъдат използвани сравнително незабележимо обаче ги прави предпочитани. На пазара се предлагат  подобни устройства в ценовия клас от 150-500 лева, като техните параметри се доближават до професионалните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във