Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АНТИСТРЕСОВО

Парите причиняват стрес - това е изводът от анкетата на щатското списание Рийдърс Дайджест. Въпросът какво ви стресира най-много е бил зададен от списанието на жители на 16 страни в света. Най-честият отговор е бил: парите.
Хората в Малайзия, Китай и Сингапур имат най-много проблеми заради парите. После идат американците и така нататък. Някъде на опашката са руснаците, за които парите не са проблем - едва 15 от тях имат такива грижи(!)
Прочетох за анкетата на Рийдърс Дайджест, рових навсякъде, обаче не намерих и ред за вълненията по този повод на нас, българите. Къде сме ние в общата стресова картина, причинена от парите? Никъде.
Фактът, че не сме споменати, може да се интерпретира двояко. Първо: навярно, защото вярваме, че щастието не е в парите.
Или защото - както при соца - получаваме по 500, а харчим по 1000 лева. Сигурно заради това у нас изчезнаха професионалните илюзионисти. В подкрепа на последното предположение е и позицията на руснаците в класацията. Дето се вика, заедно бяхме в СИВ и Варшавския договор, и те знаят същите номера.
Сетих се обаче друго. От две години българското издание на Рийдърс Дайджест иска да ми даде едни 90 000 лева от томбола. Заедно с тях желаят да ми дадат и кола, бонус от 10 000 лева, плюс разни дребни суми за различни цели за още около 20-тина бона. Защото съм специален клиент, пръв сред равни, спечелил съм ги отвсякъде, както ми пишат лично шефове от изданието. Само за последно да си купя още нещо и да преведа парите по сметката им.
Ето задава се вече и третата година, откак съм специален клиент №1. Парите обаче не съм ги получил. Навярно защото и те вярват, че щастието не е в парите. Иначе стресът е за всички...

Facebook logo
Бъдете с нас и във