Параграф22 Daily

Ново двайсе!

Антиваксърите влязоха в антитeрoриcтичeн анализ на Европол

В средата на септември една любопитна случка разнообрази обществения пейзаж, в който иначе преобладават мрачните краски на... какви ли не кризи - управленски, здравни, финансови, военни, мигрантски... На пръв поглед случилото се няма нищо общо с политиката, доколкото страстите "За" и "Против" ваксините срещу коронавируса са продукт на пандемичните мерки. Но това е само на пръв поглед, защото отчетливо се оформят обществени групи и движения, които яростно защитават едната или другата теза в спора "За да победим вируса, трябва ли ваксинацията да стане задължителна?"

 

Наскоро група антиваксъри нападна мобилен екип за ваксинация във Варна. Всъщност, случилото се не е класическо нападение, просто групата, нарекла се "Комитет за спасение", настоятелно е изискала от медиците документ, който удостоверява дали използваните лекарствените препарати са разрешени за ползване в България. Вместо това обаче медицинският екип е прекратил работа, а на място е пристигнала полиция.

Министерството на здравеопазването реагира остро и определи станалото като нападение над медиците. След това реагира и Варненската районна прокуратура, която се самосезира по публикации в медиите. По случая бе образувана предварителна проверка, която трябва да установи дали има достатъчно данни за извършено престъпление. За целта се установяват свидетели и очевидци на случилото, проверяват се и камерите, разположени в близост до мястото на инцидента.

С една дума, варненската прокуратура реагира като в случай по подозрение за извършено криминално деяние. И, ако се окаже че четиримата "нападатели" са излезли от сферата на словесната препирня с медицинския екип, случаят ще влезе в графата "разкрити престъпления". А извършителите му ще влязат в полицейските и прокурорски отчети като първите разследвани български антиваксъри. С това ще бъде положена и институционалната основа за ефективно

противодействие на новопоявил се вид тероризъм - антиваксърството.

Ако на някой това му се струва нереално, нека погледне последният доклад за състоянието на борбата с тероризма и проявите му на Европол от тази година. В него има обособена част, наречена "Пандемията от COVID-19 и тероризъм и екстремизъм в Европа" В раздела се разглеждат случаи, подобни на този във Варна, изследват се тенденции, правят се изводи.

Според анализаторите на Европол, степента, до която пандемията от COVID-19 е повлияла на ситуацията с тероризма през 2020 г., трудно може да се прецени. Значително обаче са намалели обаче акциите и арестите, свързани с всички видове тероризъм в ЕС през 2020 г. - факт, който очевидно може да се припише на пандемията.

Появили са се обаче някои насилствени действия и заплахи, които са пряко свързани с COVID-пандемията. През 2020 г.белгийските служби са предотвратили дясна екстремистка атака, която е била мотивирана от противопоставянето на правителствените мерки за ограничаване на заразата. В Чехия пък е бил задържан гражданин, който заплашил, че ще се вреже с автомобила си в пешеходна зона, ако кръчмите и баровете не отворят врати за посетители, се посочва в доклада на Европол.

Мерките, предприети от властите за борба с COVID-19 и спадът на международните пътувания през 2020 г. временно ограничиха свободата на движение не само на европейските граждани, но и на терористите. Леви и десни екстремисти обаче се активизираха точно в този период, отчитат анализаторите. Те се включиха в общо фронт срещу правителствените мерки за борба с пандемията. "Като цяло пандемията от COVID-19 и последващата икономически и социални кризи допринесоха за поляризацията в обществото, предизвиквайки втвърдяване и нарастване на нагласите за противопоставяне, появиха се и призиви за насилствени действия. Изразените прояви на социално недоволство се увеличават, като

социалните медии играят мобилизираща роля,

включително за разпространението на дезинформация и конспиративни теории", пише в доклада.

Службите на държавите членки също са се активизирали. В началото на юни 2020 г. в Нидерландия беше заловен активен антиваксър, който имал 12 500 последователи във Facebook и Telegram. Той призовавал, че е крайно време да бъдат извършени "граждански арести“ на членовете на парламент и служителите в Националния институт за общественото здраве и околната среда. във връзка с техните действия по въвеждане на ограничителни мерки заради коронавируса.

Настроенията срещу мерките ескалират, отбелязват авторите на доклада. Те посочват като пример нападения с камъни и фойерверки срещу кметство в Нидерландия, места за тестване за COVID-19 и сплашване на персонала. Регистрирани са и поредица заплахи срещу  журналисти.

Противопоставянето даде възможност на екстремистки групи да достигнат до аудитория извън традиционните им поддръжници, се посочва в документа на Европол. Службите в Полша отчитат че

екстремистките кръгове използват нови стратегии

за набиране на последователи, включващи пропагандиране на популярността им сред социални групи, които обикновено не се интересуват от идеологическите предпочитания на екстремистите. Словашките пък съобщават, че екстремистки групи под призиви "Да спасим спорта" и "Спаси свободата на словото“ са организирали няколко демонстрации и протести срещу мерките за блокиране и ограничения, свързани с COVID-19.

Вече са регистрирани редица палежи на телекомуникации кули в различни европейски страни, свързани с конспиративната теория, че има връзка между COVID-19 и внедряването на 5G технологията. Само в Нидерландия през 2020 г. 30 телекомуникационни кули са станали мишена на подобни действия, седем души са арестувани.

Полша също отчете редица инциденти с вандализъм, насочени към телекомуникациионната  инфраструктура. Великобритания, Италия, Германия също са информирали Европол за терористична активност на екстремистки групи, във връзка с пандемичните мерки в Европа.

България едва ли ще остане оазис на спокойствието в динамичното развитие на общоевропейската борба с проявите на тероризъм и екстремизъм. Случаят от Варна и "смешното" нападение над ваксинационния екип на входа на Морската градина очевидно доказват това предположение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във