Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Апашите се разпасаха

МВР се превърна в регистратор на престъпност

"Фантастико" в "Драгалевци" също стана жертва на въоръжени грабители.
S 250 b752db7d f49e 4c18 bdd7 3ea344469672

Не можем да очакваме нищо друго в държава, която се управлява от мутри, освен откровено мутренско поведение на голяма част от народонаселението. Включително и сред подрастващите. В такава среда е логично и т.нар. добри семейства да се окажат ерозирани от властващия мутренски модел за изненада на родителите си децата да се оказват в центъра на скандални инциденти. Пример е стрелбата в близост до 26 СОУ в кв. "Княжево", при която 15-годишният Ивайло Гаджов гръмна в слабините 14-годишния си приятел Даниел заради спор за сърцето на седмокласничката Божидара. Ръководството на училището определи и двамата като добри деца, пълни отличници и с образцова дисциплина.

Друг пример за объркани представи е протестът в края на миналата седмица в Якоруда. Той бе по повод разследването за отровната ракия на бизнесмена Тайфи Мекльов, която отне живота на шестима млади мъже, а други осем се лекуваха в благоевградската болница и бяха на косъм от смъртта. Якорудчани издигнаха плакати, с които призоваха институциите по-бързо да приключат разследването. Най-странното е, че те настояваха за строго наказание на виновника, продавал на младите мъже ракията убиец, без обаче да си дадат сметка, че никой не им е виновен, че пият от сабахлем. А на площада дори имаше плакат с надпис "Кой ще ни върне децата" - сякаш някой друг е виновен, че милите им деца пият пукница вместо мляко.

Към всичко това трябва да добавим и продължилите 25 години срив на образованието и културата и разцветът на жълтото телевизионно новинарство, което от сутрин до мрак ни залива с черна хроника. И не само хрониката, но и цензурата върху филмите в повечето телевизии е сбъркана. Например в съботната вечер прекрасната комедия на Уди Алън "Мошеници на дребно" беше излъчена с предупреждение, че не е подходяща  за деца до 14-годишна възраст, а екшънът от САЩ "Войната е опиум" беше разрешен за деца до 12-годишна възраст?! И защо се чудим откъде нашенските седмокласници знаят да боравят с оръжие като истински щатски рейнджъри в Ирак...?!

И така става повече от очевиден онзи мицел, върху който като гъби растат все нови  и нови мутри. И е обяснимо защо все по-често у нас въоръжени ограбват магазини, трезори и банки, по пътищата вилнеят озверели шофьори. А звероподобни  хулигани пребиват семейства.

На този фон все повече изпъкват несъстоятелността и неадекватността на ръководството на МВР, което след инцидента на околовръстното шосе миналата седмица вдигна хората си на крак, за да търсят "опасни" шофьори. По ирония на съдбата насред специализираната операция във Варна двама побеснели младежи млатиха с дървени сопи колеги по волан, защото нещо не им харесали.

Що се отнася до масираната полицейска проверка, разпоредена на територията на цялата страна от главния секретар на МВР Георги Костов след срещата на главния прокурор Сотир Цацаров - тя не доведе до почти никакви резултати. Вдигнатата на крак полиция трябваше "да предотврати опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават непосредствена опасност за останалите участници в движението". Освен това трябваше да се установи ползване на демонстративна охрана и ескортиращи автомобили.

Резултатите от акцията след първия ден бяха мижави - в София бяха проверени 45 заведения и 321 души, от които 23-ма се оказаха с различни криминални регистрации. Установен бе един бандит, обявен за общодържавно издирване, а в дискотека в Студентски град полицаите откриха и двама непълнолетни сред посетитетите. Съставени бяха 11 акта - основно по Закона за българските документи за самоличност, два за управление на автомобил след употреба на алкохол над 1.2 промила. Съставени бяха и 6 фиша - 4 за неправилно паркиране, 2 - за неизползване на предпазни колани. И пет автомобила бяха репатрирани на наказателен паркинг. Толкоз.

В същото време на престъпниците хич не им пукаше от "масовата специализирана полицейска операция". В съботната вечер беше извършен поредният въоръжен грабеж в столицата. Този път мишената беше "Фантастико" в квартал "Драгалевци". Четирима въоръжени и маскирани нахлули в магазина, като разбили служебния вход. Нападателите насочили оръжие срещу служители и стреляли във въздуха, след което са отнели известна сума пари - сумата се уточнява. Според първоначалната информация те са задигнали около 6000 лева. След това се оттеглили с черен джип.

Събитията от предишната седмица донякъде илюстрират коментара на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че напоследък се наблюдава спад на престъпността. Такъв наистина има - седмицата започна с въоръжен грабеж на 400 бона от инкасо автомобили и завърши с въоръжен грабеж на 6000 лева от магазин.

С една дума, спадът е очевиден, какво ли ще ни донесе бъдещето?!
 

Регистратори на престъпност

В началото на февруари по време на парламентарен контрол вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова отчете спад на регистрираната престъпност през 2015 г. спрямо предишната с 5.4 процента. През миналата година са регистрирани общо 107 870 престъпления, разкри тя. Коефициентът на престъпност  (брой престъпления на 100 000 души за 2015 г. е 1488.7) бележи намаление от 84.7 престъпления в сравнение с 2014 г., когато те са били 1573.4 на сто хиляди души. Осем области са с коефициент над средния по брой регистрирани престъпления на 100 000 души, като Бургаска област е лидер по престъпността. Там регистрираните престъпления са 2025 на 100 000 души, а в София-град са 2006. Високи нива на престъпност отчитат още Кюстендилска, Врачанска, Варненска, Плевенска Пернишка и Видинска области. Статистиката за 2015 г. показва още, че разкриваемостта на престъпленията се е увеличила с 4.4% спрямо 2014 година. През миналата година са разкрити 42% от престъпленията, или 45 281. През 2015 г. 10.5% от извършените и регистрирани престъпления са икономически, стана ясно от отговора на вътрешния министър. Над половината от престъпленията са против собствеността - кражби и други. През 2015 г. общоопасните престъпления  са 22.5%; престъпленията против личността - 3.9%; извършените умишлени убийства - 161. Разкрити са 131 от тях. С 26.1% са спаднали опитите за умишлено убийство през миналата година спрямо 2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във