Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Апелативният съд намали актива на Наглите

Софийският апелативен съд (САС) за изпроводяк удари звучен шамар на досегашния МВР-шеф Цветан Цветанов в сряда (13 март), когато гледа най-знаковото дело за неговия мандат. Групата за отвличания Наглите се яви пред този съд, за да чуе дали той преценява като справедливи присъдите, които вече им е дал Софийският градски съд. Апелативните съдии Мария Митева, Христина Михова и Калинка Георгиева потвърдиха тежките наказания, постановени през април 2012 г. и отхвърлиха обвиненията на МВР, че групата е участвала в отвличанията на Румен Гунински-младши, на наркобоса Васил Маникатов, на бившия митничар Георги Георгиев-Пурата и на бизнесмена Борислав Атанасов. Така общият брой на похищенията, които според МВР са били 11, намаляха с четири. Според САС доказани са отвличанията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и на съпругата му Камелия, на Киро Киров, както и опитът за похищение на Борислав Динев.


Второинстанционният съд прецени, че няма достатъчно доказателства за участието на Ивайло Евтимов-Йожи в отвличанията на Маникатов, Пурата и Атанасов. Даниел Димитров-Релето пък бе оправдан за участието си в похищенията на Маникатов и Георгиев, а Любомир Димитров-Гребеца - за участие в отвличането на Георгиев.


Апелативните магистрати оставиха непроменени наказанията, постановени от СГС на четирима от групата. Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето ще прекарат по 18 години в затвора, а Любимир Димитров-Гребеца - 15 години.


Оправдателните присъди за братята Радослав и Митко Лебешковски също бяха потвърдени. Както е известно, още на първа инстанция двамата бяха признати за невинни по обвиненията срещу тях за участие в групата, както и че са помагали за част от отвличанията. Братята получиха обаче условни присъди от една и две години за притежание на 50 патрона и на два газови пистолета, незаконно преработени в бойни.


Другите двама подсъдими Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Цуро бяха оправдани от САС по всички обвинения, тъй като прокуратурата не успя да представи почти никакви доказателства срещу тях още на първата инстанция.


В началото на заседанието обвинителите поискаха от Софийския апелативен съд наказания за всички участници от групата за отвличания Наглите. В актива й фигурират 11 отвличания и един опит. Прокурор Антония Близнакова заяви, че поддържа искането си, направено на първа инстанция в Софийския градски съд за максимално високи присъди на подсъдимите по делото Наглите. Държавното обвинение заяви, че според събраните доказателства всички от групата са имали отношение към отвличанията, за които бандата беше изправена на съд.


Адвокатите на осъдените на свой ред поискаха делото да бъде върнато на първа инстанция. Оказа се, че мнението им споделя и председателят на състава съдия Митева, според която трябва да има ново разглеждане на първа инстанция заради допуснати съществени процесуални нарушения. По тази причина тя подписа решението с особено мнение.


Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето също поискаха връщане на делото, но на прокуратурата, за да бъде посочен като обвиняем и Валентин Михайлов-Ихтиманския, който е защитен свидетел в процеса. Прокурор Близнакова обаче заяви, че съдът не може да посочва на прокуратурата срещу кого да повдига обвинения.


След заседанието на САС стана ясно, че групата няма да връща откупите, взети за освобождаване на отвлечените, но четиримата осъдени трябва да заплатят разноските по делото и обезщетения на някои от пострадалите. Общата сума, която трябва да дадат, е 915 хил. лева. Най-високи са обезщетенията за Ангел и Камелия Бончеви, за Джорджо Марков и за Денислав Величков - по 120 хил. лева. Сумите са съобразени с възрастта на пострадалите и с нанесените им вреди.


Делото ще бъде разгледано и от Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във