Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АПОКРИФНО

До неотдавна само имената на героите от подземния свят вървяха гарнирани задължително с прякори. Златистия, Слънцето, Очите, Лудия, Чората,Толупа, Козела, Пилето, Чушкопека, Маслинката - кой от кой по-цветисти.
Да не останат по-назад, и някои от властимащите вече си имат ник нейм, съвсем в духа на речника на сенчестите кръгове. Ограничен, но речник с попадения, да си признаем.
От записи с разни СРС-та на разговори между разработвани лица и властимеющи научихме, че бившият вътрешен министър също си има интимно прозвище освен другото. В случая е интересно смисловото развитие на имената му: от Румен - поетичното, родено от пречистващия огън на априлския пленум от 1956 г. , до утилитарното и практично Запалката днес...
Шефът на митниците Асен Асенов пък се спряга като Дебелия. От тайно записани разговори на Митьо Очите пък изникна персонаж на име Розовия. Според магистрати, пожелали анонимност, зад този прякор се разпознава политик от висшите ешелони на БСП.
Днешната ситуация определено напомня онези времена от фолклорното минало, когато са били на мода апокрифите. Пишат некакви безименни хора, след които събития и люде се сдобиват с имена и влизат в историята...
Както е и днес. Със сигурност се задават нови записи от СРС-та. Следователно трябва да чакаме раждането и на нови прякори.
Както и досега, те ще са правени от незнам кой си, по заповед на еди-кой си. За тази тотална анонимност е мечтал всеки автор на фолклорен апокриф.
Любопитното е, че се потвърждава една известна от близкото минало теза - литературата е отражение на живота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във