Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Апостолите на МВР

Понякога тежките врати на МВР се отварят и оттам излизат... мисионерите. Те нямат нищо общо с популярната представа за тях - изпито лице, озарено от вътрешна светлина, бликаща от очите, дълга власеница, препасана с въже, плетена торба през рамо, сандали на бос крак. Не, съвременните апостоли на МВР приличат на останалите си събратя си под пагон. Разликата е само в това, че всичко, което са научили професионално, ще го прилагат далеч зад границата ни.


Но доскоро мисионерите от вътрешното министерство в определени моменти заприличваха на класическите от религиозните притчи. Откакто обаче през 2010 г. в МВР съществува дирекция Международно полицейско сътрудничество, и съвременните ведомствени апостоли имат свое звено. В отдел Интерпол и мисии на международни организации работят общо 68 души, 35 от които отговарят пряко за мисионерите зад граница.


Последният отряд със специално предназначение излезе из портите на МВР в началото на септември, за да се включи към мисията на Европейския съюз в Косово. Общо


28 българи се отправиха натам

за да попълнят някои свободни позиции.


Част от полицаите, включени в групата, ще се занимават с разследвания на престъпления на организирани престъпни групи, на икономически и военни престъпления, с информационно-аналитична дейност и със специализирани операции на главната квартира на мисията в Прищина. Останалите български служители ще участват в структурите на гранична полиция, разположени на осемте ГКПП-та в провинцията, дислоцирани на границата със Сърбия.


Точно те попаднаха в окото на тайфуна, след като неотдавна властите в бившата сръбска провинция решиха да изпратят свои полицаи и митничари на граничните пунктове, в част от които има и сили на ЕС, сред които и българи. Този акт предизвика гневни реакции в Сърбия и в сръбската част на Косово. За да пресекат възникването на нежелани инциденти, в събота (17 септември) сутринта мироопазващи полицаи от европейската мисия ЕУЛЕКС поеха контрола на граничния пункт Ярина, в Северно Косово. Те пристигнаха с три хеликоптера. Друг хеликоптер от мисията пък кацна на граничен пункт Бърняк. Докато силите на ЕУЛЕКС се предислоцираха, косовският министър на вътрешните работи Байрам Реджепи обяви, че на граничните пунктове вече работят служители на косовската полиция и митници заедно с представители на ЕУЛЕКС, в съгласие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, с мандата на ЕУЛЕКС и с международното право. Точно срещу това изказване сръбските официални власти протестираха, тъй като според тях косовските власти са нарушили едностранно изискванията на резолюцията.


Шумотевицата около размирната провинция е показателна за условията, при които действат българските мисионери там.


Какво всъщност правят българските полицаи в такива мисии? Те охраняват сгради на държавни институции, представители на изпълнителната и съдебната власт, посланици, възлови места в градовете, кръстовища, гранични пунктове. Всички те са преминали


специализиран курс

назован Тактика на действие във високорискова обстановка, чиято цел е да формира у тях знания, навици и умения за действие във високорискова обстановка. Мисионерите са запознати в детайли с основите и принципите на специалната тактика, придобили са качества и навици за индивидуални и екипни тактически действия във високорискова среда.


Щат не щат, мисионерите ни са се превърнали в истински спецбойци. Те са тренирани в специални умения, задължителни при охраната на хора, като всеки един от екипите знае своята отговорност, владее основни бойни техники и оръжия, знае какво се прави, когато охраняваният обект се придвижва пеша или с автомобил.


Друг модул от обучението на мисионерите с пагони е свързан с уменията при проникване в сгради, където се предполага, че има бандити или терористи. Спецбойците са усвоили начините за наблюдение, за придвижване, за проверка на лица и автомобили при терористична заплаха, прочистване на помещения в сгради и райони в условията на риск.


Първите покани към България за участие на нейни полицейски и военни контингенти в различни мисии датират от 1991 г., по времето на министрите Христо Данов и Йордан Соколов. Тогава предложението е било малка група от наши униформени да замине за Западна Сахара. Проблеми с разгръщането на мисията на ООН там обаче отложиха това пътуване.


Следващата покана е за участие в мисията на ООН в Камбоджа - UNTAC. МВР-шефът тогава Йордан Соколов подписва споразумението и през пролетта на 1992 г. за Камбоджа заминават първите български мисионери с пагон. До закриването на мисията през 1993г. там работиха два контингента от общо 150 служители на МВР, военни наблюдатели и военен контингент. Любопитно е, че българските участници в UNTAC тогава се радваха на солидно заплащане - за времето на мисията получаваха пълната си работната заплата в България, увеличена с 50 процента.


След Камбоджа обаче нещата затихват. През 1995 г. България пропуска участие в мисията на ООН в Мозамбик. През същата година, когато вътрешен министър е Любомир Начев, отново получаваме покана за мисия в Западна Сахара, и сме подготвяли за там 20 полицаи, но и тази мисия е отложена. Наш контингент обаче заминава за Ангола, където остава до 1997-а, а отзивите за действията на българските полицаи са много добри.


След Африка и Азия постепенно


иде ред и на балканските мисии

От 1996г. датира първото участие на български полицейски контингент в Босна и Херцеговина. Подготовката за мисията е на високо ниво, на всички полицейски наблюдатели са издадени дипломатически паспорти. ООН оцени българското участие много високо, като значителна част от полицаите ни бяха назначени на отговорни постове в мисията и впоследствие бяха наградени от международната организация и от МВР.


След края на мисията на ООН, която беше трансформирана в европейска мисия, МВР още няколко години изпращаше за своя сметка по трима-четирима служители в тази страна. Освен в Босна и Херцеговина, през 1998 г. десет полицейски служители бяха изпратени на мисия в Източна Славония - Република Хърватска, на границата със Сърбия.


Най-дълго е участието на страната ни в мисията на ООН в Косово. Тя започва веднага след откриването й през юни 1999 г., като малка част от контингента ни в Босна и Херцеговина е изпратен директно в Прищина и участва в основаването на мисията там. Първата по-голяма група пристига през август 1999 г.и впоследствие присъствието на български полицаи по улиците на Прищина и други населени места в Косово продължава повече от десет години. През този период контингентът ни там достига сто души. От декември 2008 г. започна включването на полицейски служители и в новооткритата европейска мисия в Косово ЕУЛЕКС, където в началото нашата страна бе представена от 20 полицаи.


Общо около 300 служители на МВР са взели участие в международни мисии досега.


Справка на ООН показва, че в момента има 19 действащи мисии на организацията. От данните излиза, че България е сравнително скромна като участие в тях. Румънските ни събратя, с които заедно теглим шенгенския каиш, например имат повече мисионери. Румъния участва в десет мисии - в Судан, Хаити, Конго, в Източен Тимур и други. Доскоро страната ни заемаше незавидното 111-о място от 118 страни - участнички в мироопазващи мисии на ООН.


До приемането на последните промени в Закона за МВР през 2010 г. една от основните причини да липсват кандидати за мисии бе, че статутът на мисионерите не беше регламентиран в българското законодателство. Освен това между българските военни и служителите на МВР, участващи в различни контингенти по света, имаше колосална разлика в заплащането. Полицаите, съгласили се да участват в изпълнението на задачи зад граница, бяха принуждавани да излизат в неплатен отпуск от работните си места тук. Съвсем доскоро българският контингент в Косово например не получаваше социални и здравни осигуровки, като единствените пари, с които разполагаше всеки мисионер, бяха


68 евро командировъчни на ден

Нещата изглеждат по друг начин, след като в ЗМВР бяха направени необходимите поправки и днес апостолите на МВР зад граница имат същия статут, както и колегите си. Последната група от 28 души, заминали за Косово, вече ще получават пълната си заплата в МВР и ще разполагат с командировъчни, отпускани от ЕС.


Според справки на ООН, в последните години участниците в мироопазващите мисии на ООН са се увеличили съществено и са 92106 военни и полицаи и над 20 000 души цивилен състав. Войските, които участват в операции под егидата на ООН, се издържат от изпращащите страни, тъй като световната организация няма свои войски. Военните, полицейските и цивилните наблюдатели обаче са на издръжката на световната организация. Страните участнички се компенсират за използването на собствени униформи, екипировка и оръжие (1028 щ. долара месечно за дневни и заплати на участник, 303 $ допълнително за специалисти, 68$ за лично облекло и 5 $ за оръжие или общо 1404$). Освен това пътните разноски се реимбурсират на страната изпращач, а съществува практика те да се заплащат авансово от самите участници. Това означава, че държавата изпращач печели от участието на свои наблюдатели в мисии на ООН, а спестените лични средства на участниците се връщат обратно в страната.


Операциите на ООН в последните години се провеждат в близко сътрудничество с други международни организации: НАТО, Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Африканския съюз и др. ОССЕ от своя страна има мисии в 19 страни в Югоизточна Европа, Източна Европа, Кавказ и Централна Азия със състав от около 3000 души. В мисията на Европейския съюз в Косово EULEX са включени около 2000 участници от всички страни членки и от още няколко извън ЕС.


nbsp;


Кой може да стане мисионер?

Кандидатите трябва да притежават опит в борбата с престъпността и опазването на обществения ред, да не са по-възрастни от 55 години за мъжете и 50 години за жените, да не изтърпяват в момента дисциплинарно наказание и да имат положителна оценка за цялостната си служебна дейност. Иска се още да притежават валидно свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство категория В или по-висока, да са навършили 25 години и да имат не по-малко от пет години трудов стаж в МВР, да са прослужили в МВР не по-малко от две години след завръщането им от мисия като полицейски наблюдатели, ако са участвали в такава, да не са отзовавани предсрочно от участие в мисия заради действия, несъвместими със службата или уронващи престижа на МВР и Република България, да владеят писмено и говоримо английски език.

Facebook logo
Бъдете с нас и във