Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АРЕСТ НА ДЕТЕКТИВИ РАЗПЛЕТЕ ОЩЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Истинско кълбо от престъпления започна да се разплита от един обикновен наглед случай. 38-годишен мъж наема двама частни детективи да проследят приятелката му. Задачата после се усложнява - да я залеят с киселина за отмъщение. Те обаче издават мократа поръчка, след като са арестувани по друг случай - за отвличане на гръцки гражданин. Той пък може да се окаже замесен в корупционна схема за прехвърляне на студенти в Медицинския университет в Пловдив. Това са част от изненадващите разкрития, тръгнали от нашумелия арест на пловдивските детективи Славчев и Петров преди десетина дни.
Най-напред прокуратурата съобщи шокиращата новина, че началникът на Клиентския енергиен център на ЕВН в Пазарджик Веселин Симеонов е искал да обезобрази приятелката си Красимира. Той наел детективите Димитър Славчев и Петър Петров от пловдивската агенция Шанс да проследят жената. След като разбрал, че тя има и друга връзка, им възложил да я разкрасят така, че да се влачи по болниците поне 6-7 месеца. Обезобразяването трябвало да бъде замаскирано като грабеж.
Двамата твърдят, че изобщо не са имали намерение да извършат престъплението. Те се опитали да отклонят задачата, после приели, но само формално и дори получили 1500 лева аванс. Детективите предоставили на разследващите органи запис на ужасяващата поръчка.
На поръчителя Веселин Симеонов Районният съд наложи във вторник (2 декември) постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Защитата му настоя за парична гаранция от 2-3 хиляди лева и призова магистратите да не се поддават на медийния шум около зачестилите напоследък заливания с киселина. Съдът обаче прецени, че има достатъчно доказателства, че той е поръчител, и отчете изключителната целенасоченост, постоянство и упоритост на неговите действия, което би могло да доведе до извършването на ново престъпление. Повдигнатото обвинение е за приготовление към грабеж, като той се придружава с причиняване на средна телестна повреда. В подобни случаи законът предвижда до 3 години затвор, но на хора с чисто съдебно минало, най-често се налага административна санкция. Разпоредена е и пълна проверка на регистрацията и дейността на всички детективски агенции в града.
Постоянна мярка за неотклонение задържане под стража беше наложена от Окръжния съд - Пловдив и на свидетелите срещу Симеонов - частните детективи Димитър Славчев (бивш полицай) и Петър Петров. Заедно с още трима души - Стоянка и Димитър Дарабанови и Борислав Петров, детективите са обвинени за отвличане и изнудване на Фотиос Пулопулос, когото принудили да подпише запис на заповед за 11 000 евро. Семейството от Пазарджик се опитало да си върне въпросната сума от гръцкия гражданин, който взел парите, за да уреди преместването на дъщеря им от ВУЗ в Македония в Медицинския университет в Пловдив, но не го направил.
Посредничили им двамата детективи, които открили Пулопулос, срещнали го с Дарабанови, след което е трябвало той да бъде отведен в полицията. Вместо това обаче младежът е бил отвлечен, а сигнал за това подава баща му. Според адвоката на Фотиос той е бил държан 50 часа с белезници. Негови близки твърдят, че е бит жестоко с палки, ритници и юмруци в някаква къща в пазарджишко село. Детективите го отвели във Второ РПУ в Пловдив едва след като се разбрало, че е подаден сигнал за отвличането му и настояли да бъде задържан, защото дължал пари.
Гръкът пък заявил, че се страхува за семейството си, и поискал защита от правосъдието. Не е изключено обаче и той да стане негов клиент. Според публикации във в. Марица в редакцията са получени и други сигнали за злоупотреби на Фотиос Пулопулос, според които гръкът е част от корупционна схема за прехвърляне на студенти в Медицинския университет в Пловдив. Вероника Рангелова от Хасково твърди, че преди три години нейна близка решила да се премести от университета в Молдова, където била приета да учи фармация. Свързали се с гръка, за когото разбрали от други студенти, че върши подобни услуги. Имали десетина срещи и той обещал да уреди момичето. Поискал 10 000 евро - 6 преди и 4 бона след записването. Дори завел студентката в кабинета на един от деканите в университета. Последвало първото плащане и после Фотиос изчезнал, а момичето така и не започнало да учи в Пловдив. Според Вероника поне още три семейства от Хасково са изгорели по същия начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във