Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Арест за Боевски при опит с 9 кг кокаин

Мегаскандал избухна около олимпийския ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски. Легендарният щангист беше арестуван в Бразилия с 9 килограма кокаин. Дрогата е била скрита в специално приготвени тайници в три куфара.


Роденият на 19 декември 1974 г. Боевски е задържан на летище Гарульос в Сао Пауло, откъдето е трябвало да лети до Мадрид, след това за София заедно с дъщеря си Сара. Тя е участвала в международен тенис турнир. Сара Боевска не е арестувана и е продължила пътя си към България.


Бразилската федерална полиция е уведомила посолството ни в Бразилия, че българският гражданин е задържан в нощта на 24 срещу 25 октомври на летището в Сао Пауло, съобщиха в четвъртък (27 октомври) официално от Министерството на външните работи (МВнР). Според информацията бившият щангист е задържан временно, разпитан е с преводач и очаква обвиненията. МВнР предостави на близките на задържания списък с адвокати, които могат да поемат неговата защита.


От нашата прокуратура съобщиха, че не са уведомени за престъпление, свързано с шампиона. Главният прокурор Борис Велчев каза, че ако прокуратурата бъде сезирана за подобно престъпление по официалните канали чрез дипломатическото ни представителство в Бразилия, тя задължително ще образува дело по случая.


Междувременно се появи и версията за ареста на Боевски на бившия шеф на сектор Наркотрафик в ГДБОП Калин Михов. Според него шампионът е участвал в схема за пренасяне на дрога. Причината били големи задължения на Боевски. Куриер, който пренася 500-800 грама до 1 кг, каквито са гълтачите, взима горе-долу около 1000 евро, дори малко по-малко. За такова количество би трябвало да е някъде около 10 хил. евро. Най-вероятно е, за да погаси дълговете си или пък някакви материални затруднения, коментира бившият антимафиот.


Скандалите около Боевски никога не спират. По време на активната му спортна кариера той на три пъти е хващан за употреба на допинг. През 1999 г. е избран за спортист №1 на България, няколко месеца по-късно печели олимпийската титла в Сидни. Там избухва поредният скандал, свързан с употребата на забранени вещества, но Боевски успява да се измъкне от обвиненията.


Три години след скандала в Сидни български щангисти отново са забъркани в инцидент с допинг. Единият е Боевски, другите двама са Златан Ванев и Георги Марков. Тримата са обвинени, че са манипулирали допинг проби. За Боевски това е рецидив и той е наказан с доживотна забрана да се състезава. По-късно санкцията е намалена на осем години. Боевски обжалва в Международния арбитражен съд в Лозана, но губи делото и това на практика сложи край на активната му кариера.


След спорта Боевски се опитва да пробие в бизнеса. През 2004 г. открива първия си фитнес център на стадион Васил Левски. Това е подарък за шампиона от тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано. Боевски плаща символичен наем за използването им. След фитнеса на националния стадион шампионът отваря втори. Самият той твърди, че е изтеглил огромен кредит, за да го направи. Залите са оборудвани по най-модерните световни стандарти и нямат аналог в България. Освен това Боевски има и бизнес, свързан с хранителни добавки и с продукти за възстановяване и за отслабване.


Проблемите с клеймото Боевски се разрастват, когато през 2008 г. в инцидент се забърква и синът на бившия щангист, Пол Боевски, който пък тренира футбол. На 19 април 2008 г. Пол се самонаранява при игра на руска рулетка с газов пистолет в училище. Гълъбин се опитва да обвини съучениците на сина си, като ги набеждава, че са внесли пистолета в училище. Впоследствие става ясно, че пистолетът всъщност е на Пол.


Скандалът слага край на политическата кариера на Боевски-баща. Той участвал в структурите на ГЕРБ и дори влиза в Столичната община като съветник. Оглавява Комисията за младежта и спорта в общината. След неприятностите с Пол обаче е принуден да напусне тези постове, прекратява и членството си в партията. Ако Гълъбин Боевски бъде обвинен за трафик на дрога, тежко му се пише. Според законодателството на Бразилия той може да получи до 15 години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във