Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Арестант осъди държавата, че уринирал в бутилка

Арестант, който в момента лежи във Врачанския затвор, успя да осъди Министерството на правосъдието, защото бил затворен с пушачи, освен това трябвало да уринира в бутилка, съобщиха магистрати. Мъжът с инициали Д.Д.Е. твърди пред Русенския административен съд (РАС), че през периода 8 февруари - 15 август 2008 г. е пребивавал в следствения арест на гр. Русе. Там обаче условията за живот не били добри, помещенията били с квадратура, неотговаряща на съвместимостта на настанените лица. Освен това липсвали каквито и да е хигиенни и санитарно-битови условия - санитарни възли въобще нямало, аспирацията не функционирала пълноценно и предвид квадратурата и пренаселеността на помещенията въздухът бил оскъден и тежък за дишане, твърди арестантът. Той се оплакал и че светлината в помещенията била изкуствена и недостатъчна за четене, освен това била включена денонощно, което създавало дискомфорт през нощта. На всичко отгоре той не бил извеждан за разходка на открито, липсвали обособени помещения за пушачи и непушачи, а той бил непушач.
В резултат на лошите условия Д.Д.Е. бил поставен в продължителен и постоянен дискомфорт. Според показанията му заради общата тоалетна повечето задържани уринирали в бутилки, от което се носела лоша миризма, а и русенският арест не разполагал с открито помещение.
Преживяното дало повод на арестанта да претендирал, че са му били причинени неимуществени вреди. Той поискал съдът да постанови решение да му бъдат заплатени 10 000 лв. като обезщетение за причинените му неимуществени вреди, както и да му присъди направените по делото съдебни разноски.
Фактите дават основание да се приеме, че през периода на престоя в ареста в Русе поради липсата на изградени санитарни възли към всяка килия ищецът е бил ограничен във възможността да ползва тоалетна и съобразно това да задоволява естествените си нужди, поради което обективно са му били създадени значителни неудобства и от това същият е претърпял неимуществени вреди, се казва в решението на съда. С него РАС осъди Министерството на правосъдието да заплати на Д.Д.Е сума в размер на 1000 лева. Миналата година имаше поне десетина такива случая, обясни председателката на Русенския административен съд Елга Цонева. Според нея арестантите с повече стаж навиват по-младите да се пробват пред Темида и те често успяват да осъдят държавата заради лошите условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във