Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Арестуваха цяла смяна катаджии

Катаджиите по магистрала Тракия са в пълен стрес, след като във вторник (27 септември) вътрешното министерство пусна в ход спецоперацията срещу рушветчии с пагони под новото име Палките-2. Тя е продължение на юнската акция на МВР, при която бяха заловени осем пътни полицаи от Пазарджик и двама от Пловдив за изнудване на български и чужди шофьори.


Есенният урожай на МВР от униформени рекетьори този път е още по- богат- общо 17 служители на ведомството (всичките от една смяна на Столичната пътна полиция) са задържани при специализирана операция срещу корупцията в МВР. Новината съобщи заместник градският прокурор на София Роман Василев, под чието наблюдение се е провела акцията.


И този път в Палките 2 се включиха активно служители на дирекция Вътрешна сигурност- МВР и колегите им от Столична дирекция под ръководството на Софийската градска прокуратура. Акцията е част от изпълнението на плана за противодействие на корупцията в системата на МВР и като цялокоментира Роман Василев. От прокуратурата уточниха, че е започнало образуването на досъдебни производства срещу уличените във вземане на рушвет полицаи.


Разследването срещу арестуваните 17 пътни полицаи е започнало по сигнал на рекетирани шофьори, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Сред потърпевшите има и чужденци. Преди да се хванат за палките, катаджиите си правили нещо като оперативка на изхода на магистрала Тракия от София. Там те събирали всички пари, получени от пътен рекет над шофьорите, след което си ги делели. Сурвакането с палките е било за малки суми, но редовно.


Пътните полицаи ще бъдат обвинени за организиране на престъпна група за рекетиране на граждани, тъй като са имали изградена схема за натрупване и разпределение на парите от изнудване, уточни прокурор Кокинов. Прокуратурата ще иска постоянен арест за задържаните, след което делото ще тръгне към съда.


След провеждането на операция Палките през юни вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че заловените тогава 10 катаджии са действали организирано. Те използвали полицейски палки с капачки на винт, за да крият парите вътре. За два месеца наблюдение на групата бяха документирани около 1000 случая , като получаваните суми от водачите били между 20 и 50 лева. Ръководител на групата е бил командир на отделение в сектор Пътна полиция- Пазарджик.


Просто тези трябва да се размазват, продължавайте с този начин на работа, бе заявил премиерът Бойко Борисов по повод задържаните в операция Палките подкупни катаджии . Според стенограмата от заседанието на правителството Борисов попитал Цветанов с какви пари работят катаджиите - в левове или евро. От отговора на МВР-шефа става ясно, че само за великденските празници групата пътни рекетьори е заработила около 4500 лева.


Съдебното развитие на операция Палките обаче тръгна по типично нашенски модел. Първоначално по мярката на задържането трябваше да се произнесе Софийският градски съд, тъй като акцията протече под наблюдение на Софийската градска прокуратура и в нея участваха служители от дирекция Вътрешна сигурност на МВР. СГС обаче отказа да се занимава с делото с мотив, че престъплението е извършено на територията на Пазарджишка област.


Първоначално съдът остави в ареста Г.Г. (38 г.), И.С. (43 г.), И.А. (38 г.), И.Д. (38 г.), М.Е. (38 г.), П.К. (43 г.), П.М. (40 г.) и С.И. (38 г.) от Пазарджик и пусна колегите им З.Т. (58 г.) и Н.С. (45 г.) от Пловдив. Осемте служители престояха около два месеца зад решетките и на 12 август бяха освободени от съда в Пазарджик срещу 3000 лв. гаранция на човек. Седмица по-късно обаче пловдивските магистрати отново ги върнаха в ареста.


Междувременно шефът на сектор Пътна полиция в областната дирекция на полицията в Пазарджик главен инспектор Марин Тодоров бе временно отстранен от длъжност със заповед на министър Цветанов. Срещу пътен полицай 'b91 в Пазарджик бе образувано дисциплинарно производство и бе разпоредена цялостна проверка на ръководения от Тодоров сектор в областната дирекция.


Тогава заместник градският прокурор на София Роман Василев също обяви, че срещу задържаните са повдигнати обвинения за участие и ръководене на престъпна група, включително и за престъпление подкуп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във