Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Арестуваха шефа на Административен съд - Бургас

Прокуратурата повдигна в петък (1 април) обвинение срещу председателя на административния съд в Бургас Атанас Вълков за пране на пари и документно престъпление. Той бе задържан в четвъртък (31 март) след операция на Главна дирекция Борба с организираната престъпност под ръководството на прокуратурата. От пресцентъра на вътрешното министерство пуснаха лаконична информация за случилото се, в която се посочва, че акцията е свързана с образуваното досъдебно производство.
Според шефа на Бургаската апелативна прокуратура Емил Христов операцията на ГДБОП е разрешена от Софийската градска прокуратура. За разобличаването на Вълков е бил използван агент под прикритие. По неофициална информация Вълков е задържан заради имотна сделка с фалшиви документи, с които майка му е придобила 12 дка имот край Несебър. Има наследници на парцела, които, без да са знаели, с предварителен договор продали имота на майката на Вълков. Магистратът е арестуван в момент, в който е уговарял продажба на имота на трето лице на стойност 2 200 000 евро. Именно купувачът е бил агентът по прикритие, сочи неофициалната информация. Разследващите са открили и машината, с която е бил написан фалшивият договор, както и оригинални документи за имота.
Името на Атанас Вълков досега не е било свързвано със скандали. От 2001 г. до 2006 г. той беше съдия в Окръжен съд -Бургас. Преподавател е по Основи на гражданското право в „Центъра по юридически науки на Бургаския свободен университет. Вълков заема поста председател на Административен съд Бургас от февруари 2007 година. Мандатът му е 5- годишен и изтича през 2012 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във