Параграф22 Daily

§22 Анализи

Армията се окопа по границата срещу бежанците

Точно един месец бе достатъчен на служебния кабинет, за да размисли и да започне да дислоцира армейски подразделения по българо-турската граница, за да възпират наплива на нелегални бежанци. В началото на септември една от важните теми, разисквани от правителството на Стефан Янев бе участието на военни подразделения в подсигуряването на държавната граница. Засега няма необходимост от включването на военни части в операция по охрана на границата, заяви тогава служебният премиер.

 

В началото на ноември обаче ситуацията изглежда променена и въоръжените сили все пак се насочиха към браздата, за да дадат рамо на "Гранична полиция". От Министерство на отбраната оповестиха, че вечерта  на 1 ноември. над 350 военнослужещи с повече от 40 единици техника от състава на Сухопътните войски са били разположени по българо-гръцката и българо-турската държавна граница. Военнослужещите от 61-а Стрямска и 2-а Тунджанска механизирана бригада и провеждат съвместни патрули със служители на Главна дирекция „Гранична полиция“, уточниха от МО.

Освен охраната на полосата,

върху рамената на българските солдати ще легне и грижата за ремонта

и поддръжката на оградата, сочи информацията от МО. На сухопътните войски са възложени неотложните ремонтно-възстановителни дейности на съоръжението по българо-турската граница и прилежащия път. Ремонтът ще се извършват по съвместен план, изготвен от Главна дирекция „Гранична полиция“ и Командването на Сухопътните войски. За целта от края на октомври 20 военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк със 7 специализирани машини вече работят по възстановяването на целостта на съоръжението в района на Регионална дирекция "Гранична полиция"- Елхово.

Намесата на войската в работата по възстановяване на граничното съоръжение опроверга служебния силов вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, който на заседанието на Съвета по сигурност при правителството на 9 септември поиска отговорността за оградата по границата изцяло да се прехвърли на МВР.

"МВР съвсем навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към вътрешното министерство, имаме и съгласието на областните управители", мотивира се тогава Рашков. В крайна сметка съветът удовлетвори искането му и така разтовари областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково от ангажиментите им за поддръжка на съоръжението, като пренасочи около 12 млн. лева годишно към МВР.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов

обясни участието на сухопътните войски в охраната на границата с ...климатични особености.

Дислоцирането на армейски подразделения не се налагало заради засилен мигрантски натиск, а защото времето се затопляло и евентуално това можело да доведе до нарастване на опитите за незаконно преминаване на границата. Конкретна причина за изпращането на военни там министърът на отбраната обаче не посочи. Панайотов обясни, че по разрушената ограда по границата с Турция вече работят военни специалисти, сапьорни и инженерни части.

Когато преди месец Министерство на отбраната съгласува с МВР общи мерки срещу засилен мигрантски натиск, военното ведомство обяви готовност да изпрати по границата 145 единици техника и 1050 военослужещи, в рамките на 3 ротации от по 2 седмици. Те ще изпълняват задачи по пресичане на незаконно преминаване на границата от бежанци, наблюдение с технически средства, търсене и евакуиране на мигранти във вътрешността, логистика на служителите на МВР и други.

Сметките на МО за включването на военни в съвместни операции с МВР по границата сочеха, че на първо време за тази цел ще са необходими 8 640 000 лева. Предвидени бяха и 606 000 лева за горивно-смазочни материали, още 360 000 лева за непредвидени разходи. За издръжка и осигуряване на средно 600 военнослужещи на месец в идните четири-пет месеца МО ще очаква допълнително 9 606 000 лева, пресметна министър Панайотов.

Освен за издръжката на персонала, МО пресметна, че ще са необходими и средства за ремонт на летателна техника, с която ще се извършва наблюдение на големи участъци по границата. За тази цел МО поиска 12 млн. лева за ремонт на хеликоптер "Кугър", както и още 5 млн. лева за възстановяване на летателната система Аеросонда МК-47 MG. Парите бяха отпуснати при актуализацията на бюджета, която бе гласувана от последния парламент.

Освен МВР и Сухопътни войски, българо-турската граница, която е и външна за ЕС, се намира и

под опеката на Европейска агенция за гранична и брегова охрана Frontex.

И там се насочват солидни финансови потоци - за 2020 г. бюджетът на агенцията беше 460 милиона евро, а през 2021 г. бюджетът скочи на 900 милиона евро, като за  2027 г. се предвижда да е 1,8 милиарда евро.

В ЕС обаче няма консенсус за парите, които агенцията трябва да получи. Регламентът за дейността й сочи ръст, но преговорите в ЕС доведоха до противоположен резултат - съкращение с 42% на общия бюджет на Frontex. Агенцията, чието седалище е във Варшава, обяви, че такъв бюджет не би ѝ позволил да изпълни мандата си така, както е предвидил законодателят в новия Регламент за европейската гранична и брегова охрана.

Регламентът за Frontex предвижда до 2027 г. Постоянният корпус на европейската гранична и брегова охрана да наброява 10 000 оперативни служители, които ще бъдат разположени по външните сухоземни, морски и въздушни граници на Европейския съюз и Шенгенското пространство.

В близкото бъдеще регламентът отрежда на агенцията основна роля в общата система на ЕС за връщането на незаконно бежанци, обявена в Новия пакт за миграцията. По данни на агенцията миналата година са били координирани 232 операции по връщане с чартърни полети до 28 местоназначения, като през годината броят на полетите до Западните Балкани е бил увеличен. Освен това Frontex е подпомогнала държави - членки на ЕС, сред които и България, при връщането с редовни полети на 3981 души до 83 местоназначения. За мащабите на дейността по репатриране на незаконни мигранти и колосалните суми говори фактът, че чартърните полети, организирани от агенцията представляват 67 на сто от общия брой полети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във