Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Атаката на Миков

Вътрешният министър Михаил Миков си заслужи коалиционните прегръдки, че дори и целувки, след като успя да излезе невредим от окото на урагана, завихрил МВР в последните дни.
След серията протести, двама починали при неизяснени обстоятелства арестанти и един разстрелян люлински криминал Миков сколаса да задвижи някои искания на пушещите полицаи, да отстрани шефовете в антимафиотската дирекция и да приспи с доклада си вътрешната комисия по темата за полицейското насилие на 14 януари.
В четвъртък (22 януари) МВР-шефът се яви в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Там заяви на депутатите, че ако МВР има информация за действия, нарушаващи закона по време на протестите, тя ще бъде предадена на прокуратурата.
Миков не пропусна да накове опозицията за острата политическа атака, чрез която желае да нагнети напрежение в страната. Не бе допуснато пропукване на коалиционното единство в комисията и тя в крайна сметка не прие предложението на деветима опозиционни депутати същия ден да бъдат изслушани участници в окървавения протест, които са пострадали от полицейското насилие.
Самите полицаи получиха бонус от законотворците в правната комисия на НС, която одобри на второ четене промени в Закона за МВР, които предвиждат завишени наказания за неизпълнение на полицейско разпореждане и за посегателство срещу орган на реда. Депутатите завишиха значително и глобите, предвидени от Указа за борба с дребното хулиганство, от 200 на 1000 лева, а в ЗМВР наказанието за неизпълнение на полицейско разпореждане варира от 100 до 500 лева. Пушачите от МВР се добраха и до 5% увеличение на заплатите си от 1 януари, макар че на фона на исканото 50% завишение това изглежда малко като гавра.
Междувременно Михаил Миков реагира адекватно и на инцидента с 29-годишния арестант Пламен Куцаров, който умря в патрулката, след като премина тест с детектор на лъжата в Института по психология на МВР в сряда. В случая юристът Миков спази точно буквата на закона и временно отстрани от работа и.д. директора на Дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност към Главна дирекция Криминална полиция комисар Петър Владимиров, заместника му - главен инспектор Калин Михов, и началника на сектор Контратероризъм комисар Атанас Димитров.
В заповедта си МВР-шефът посочи, че решението за отстраняването на тримата шефове на ДПОТП е в сила до приключването на проверката, която Инспекторат-ът на МВР и Главната дирекция Досъдебно производство извършват по случая за смъртта на Куцаров. Вътрешното разследване трябва за завърши в 5-дневен срок. Покрай инцидента изгоря началникът на Главна дирекция Досъдебно производство старши комисар Деньо Терзийски, който бе пенсиониран, след като пое поста в последните месеци на 2008 година. До приключването на проверката антимафиотите ще управлява досегашният началник-сектор Наркотици Станимир Флоров.
С неизяснената смърт на задържания Куцаров преля чашата с горчилка, която вътрешният министър започна да пие още след протестите. Миналата седмица в Четвърто РПУ почина 60-годишният Методи Маринов, разследван според полицията за кражба на автомобили. Тогава плъзна слух, че Маринов е задържан по време на сблъсъците пред парламента на 14 януари и е бил бит от ченгета в ареста. От МВР категорично отрекоха това и разпоредиха проверка по случая, която не констатира нарушения в действията на полицаите. Кончината на 29-годишния наркоман и участник в група за отвличания обаче дойде в повече на вътрешния министър, който зашамари ръководството на антимафиотите.
Капак на всичко сложи разстрелът на 44-годишния Йордан Цонков-Джиджи в Люлин. Убийството му в типично мафиотски стил стана ден след като българските властимащи бяха предупредени от заместник-шефа на ЕК Жак Баро, че мафията ще продължи да пречи на България. Така че, след като се окопити от натиска на злите вихри и от прегръдките и целувките за поздрав, пред вътрешния министър стои нелеката задача да разкрие колкото се може по-бързо поредното знаково убийство. Колкото до ликвидирането на основната пречка пред България по европейския й път, надеждата е съвсем, съвсем крехка...

Facebook logo
Бъдете с нас и във