Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Атеистично

Любопитни дискусии стават на запад от нас. В Чехия например скочиха срещу предупредителните надписи по цигарените кутии. Според изискванията на Брюксел 75 на сто от повърхността на кутията трябва да е заета с изображения на развалени зъби и засегнати от тютюнопушенето човешки органи. Чешкият Мирослав Найденов обяви, че ако се поставят такива надписи, няма да остане място да се залепят бандероли.


У нас подобна реакция е невъзможна. Причината е проста - все повече пушачи купуват контрабандни цигари. Както е известно, за тези папироси не съществуват нито ЕС, нито граници, нито забрани на Министерството на здравеопазването.


В навечерието на Рождество Христово в Германия пък избухна спор по въпроса от какъв пол е Бог. Министърът по делата на семейството и жените Кристина Шрьодер даде началото с изказването си, че Бог е дума, която би могла да бъде както от мъжки, така и от среден род.


Изненадващо е, че там си имат министерство, което се грижи за семейството и за германките. На нас очевидно не ни трябва. Тук все по-рядко се говори за семейство, а все по-често - за съвместно съществуване, или съжителство. Този термин явно генетично го имаме от соца. Тогава все се говореше за мирно съвместно съществуване като форма на класовата борба в условията на Студената война. И ето че го докарахме дотам бракът да е израз и продължение на политическата концепция, че капитализмът и комунизмът могат да съжителстват в мир.


Да се върнем обаче към спора за пола на Бог. У нас на върха на държавата седи мъж на годината. А над него е началникът, както го нарече най-първият сред първите при откриването на църквата в Брезник.


Как да не станеш атеист при това положение?


Спорът направо е излишен...

Facebook logo
Бъдете с нас и във