Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Атентати с разсрочено действие

Предисторията на прочутата десетгодишна Троянска война в античната древност сочи, че неуредените сметки между древногръцките богове всъщност са били платени от суетния красавец Парис. Митът разказва, че след лютата кавга между богините Атина, Хера и Афродита на тема коя е от трите е най-красивата Зевс им препоръчал да изберат за арбитър Парис. Когато отишли при него, всяка от трите богини предложила на красавеца щедри дарове, само и само да каже, че най-красивата е тя. Атина му обещала победи на бойното поле, Хера - богатство. Парис обаче дал ябълката (на раздора), върху която пишело на най-красивата на Афродита, защото тя му обещала да получи от нея най-прекрасната жена на земята. Историята насетне е известна - заради хубавата съпруга на цар Менелай Елена, присъдена на Парис, настъпва най-големият кървав сакатлък за онова време, при който загиват десетки антични герои.


nbsp;


Сценка, напомняща на прочутия древногръцки мит, се разигра тези дни в митичния град на братята Ромул и Рем, които, както сочи легендата, са потомци на бегълци от разрушената Троя. Сред прекрасния декор на италианската столица Рим вътрешният министър Цветан Цветанов неочаквано влезе в кожата на суетния Парис. По време на форум, организиран от Международната организация на криминалната полиция (МОКП) - Интерпол (81-ва Генерална асамблея на международната полицейска структура), Цветанов загърби домакините и даде своята благосклонност на сходната полицейска структура Европол.


Това навярно се дължеше на факта, че шефът на Интерпол Роналд Ноубъл посмъмри вътрешния ни министър заради разследването на терористичния акт в Сарафово през юли тази година. Организацията отчита липсата на напредък в разследването на атентата като аномалия въпреки общите усилия на много държави, заяви в телевизионния ефир генералният секретар на Интерпол в навечерието на световната среща в Рим. За международната организация е необяснимо как след като има снимка и видеозаписи на самоубиеца атентатор все още няма информация за неговата самоличност, коментира Ноубъл. Самата световна полицейска организация е използвала своята мрежа за информация срещу заплащане, но резултатът бил нулев.


Двамата имаха възможност да обсъдят въпроса в понеделник (5 ноември), докато течеше мероприятието. МВР-шефът сигурно се е държал като обидено дете по време на разговора с Ноубъл, та генсекът на Интерпол му обеща да дойде в България специално за да обсъдят темата за покушението в Сарафово. Моето посещение в България не цели да засили разследването, стремежът ми по-скоро е да помогна тази тема активно да присъства на международно ниво. Работим всички заедно на най-високо равнище за разследването на този атентат, обяви след срещата г-н Ноубъл.


От протоколния разговор обаче изскочи новината, че от датата на атентата 18 юли до ден днешен МВР, изглежда, не е търсило настойчиво Интерпол за съдействие при разследването. След срещата с Ноубъл вътрешният министър Цветанов изненадващо заяви, че тепърва МВР се готви да обсъди съвместни действия с Интерпол. Терористичният акт в България е организиран отвън и осъществен от чужденци. Не бихме могли сами да се справим без помощта на нашите съюзници и партньори, каза министърът.


В другия край на емоционалната скала обаче беше реакцията на шефа на Европол Роб Уейнрайт след срещата му с вътрешния министър Цветанов, също по време на форума на Интерпол. Разгледахме текущото разследване на терористичната атака в Бургас през лятото - каза Уейнрайт. - България се оказва един от нашите най-близки партньори и дори приятели в Европа, и съм много щастлив, че мога да се срещна отново с министър Цветанов.


Покрай приятелството си с Цветанов шефът на Европол изглежда е поразен от българския вирус да се хвали сам и да отбягва конкретни отговори. На въпрос може ли да се стесни кръгът на групите от заподозрени като автори на атентата Уейнрайт скромно заяви, че Европол е помогнала на българските власти да постигнат значителен напредък при разследването и евентуално разкриването на извършителите на този атентат. Действията ни обаче са дискретни и е изключително важно да не разкриваме какво се случва в рамките на това разследване, измъкна се той.


Цветанов от своя страна му благодари за помощта, която България получава след терористичния акт в Сарафово. Имаше експертизи, които бяха направени от Европол, от които се получи съществен напредък в разследването, което тече в момента. Смятам, че Европол може да бъде много съществен и значим фактор както в това разследване, така също и в предотвратяването за подготовката на други терористични актове в Европа и в света, посочи Цветанов.


Ако Европол действително беше фактор в превенцията на терористични актове в ЕС и по света, мистичният атентатор от Сарафово щеше да е в ареста още със стъпването си на българска земя. Но той не само стъпи тук, ами преди да се взриви на летището в Бургас, се беше поразходил необезпокояван насам-натам из родината.


Въпреки подобни съмнения в ефективността на европейската полицейска организация българските власти се скъсват да й правят мили очи. Дано не се дължи на факта, че още в първата година от мандата си премиерът Бойко Борисов беше награден от Роб Уейнрайт за политическата решимост, която демонстрира в борбата с организираната престъпност. Конкретният повод бе разбитата печатница за фалшиво евро. Шефът на Европол, който оглавява организацията от 2009 г., когато и Борисов седна в премиерското кресло, връчи въпросната награда в Министерския съвет. На церемонията присъства и МВР-шефът Цветан Цветанов, който също беше отличен с грамота. Тогава Уейнрайт заяви, че е впечатлен от личната ангажираност на премиера Борисов и на вицепремиера Цветанов в борбата с организираната престъпност и корупцията. Двамата според него дават отличен пример на Европа. На свой ред Борисов каза, че истински завижда на работещите в МВР за силната политическа воля и гръб, който имат в мое лице.


Тогава бившият главен секретар на МВР припомни, че заварил държава, сочена за най-корумпираната и родина на организираната престъпност, а по времето, когато станал главен секретар на МВР, в Европол не желаели да разговарят с представители на България. Когато аз ходех в Европол и никой не искаше да говори с българите, ме командироваха американските служби, призна той.


Паметта на бившия главен секретар Борисов изглежда късичка. Хората от Европол не само разговаряха с МВР, но правеха и съвместни операции. Че дори се и награждаваха едни други. През юни 2004 г. тогавашният шеф на Европол Юрген Щорбек долетя спешно у нас заради шумна операция на МВР, също за разбита печатница за фалшиви евро. Щорбек обяви, че страната ни е сред основните партньори на Европол и на свой ред награди Борисов. Щробек му връчи луксозен часовник с логото на еврослужбата. С него ще ходя само в Евросъюза, заяви в отговор генералът.


Било каквото било. Въпросът днес обаче е дали американските служби продължават да подписват командировъчните на представители на българските власти? Дни след атентата в Сарафово в опозиционния ливански вестник Ал Джумхурия се появи информация, че България ще обвини за организирането и извършването на атентата в Бургас шиитската групировка Хизбула.Вестникът тогава предположи, че официалната българска позиция ще бъде съпроводена от обвинения от ЕС и САЩ и Хизбула официално ще бъде призната за терористична организация. Финалът на тази версия бе, че международната изолация, в която ще изпадне Ливан, ще принуди премиера на страната Наджиб Микати да подаде оставка.


България и ЕС засега не са обвинили Хизбула, въпреки че според шефа на Европол Уейнрайт и вътрешния министър Цветан Цветанов разследването по атентата вече е напреднало значително. Очевидно Европол, която от 2010 г. вече е със статут на агенция на ЕС, ще си каже тежката дума за това кои са атентаторите и към коя групировка принадлежат.


В същото време, докато Европол действа дискретно и чувствително, напрежението около свързваната с иранския корпус на Гвардейците на революцията Хизбула се покачва. В края на октомври помощникът на президента на САЩ по въпросите на тероризма Джон Бренън заяви в Дъблин, че САЩ настояват Европейският съюз да обяви ливанската групировка за терористична.


Междувременно се случи и официалната визита у нас на сочения за просирийски настроен и нежелаещ да се конфронтира с Хизбула министър-председател на Ливан Наджиб Микати. В понеделник (5 ноември) след среща на четири очи с колегата му Борисов двамата се явиха на съвместна пресконференция. Категорично осъждаме това, което стана на летището в България. Всички чакаме резултатите от разследването. Преди да разполагаме с категорични резултати, не може да се каже кой е виновен, заяви Микати. Още един, който чака резултати...


Явно чакащите финала на разследването с всеки ден се увеличават и тръпнат кога най-сетне ще бъдат посочени виновниците. Междувременно бомби гърмят не само в Сарафово, но и в Бейрут. На 19 октомври в квартал Ашрафие в ливанската столица след взривяване на кола-бомба загина ген. Уисам ал Хасан, шеф на разузнаването в Ливанските сили за вътрешна сигурност и един от водачите на сунитите в Ливан. Известно е, че Ал Хасан ръководеше разследването за убийството на премиера на Ливан Рафик ал Харири през 2005 година. Генералът откри доказателства, които намесват Сирия и Хизбула в покушението, въпреки че техните лидери и до ден днешен отричат такава връзка.


Най-любопитното е, че седмица след атентата срещу Ал Хасан се появи твърдение, че колата-бомба е била натъпкана с експлозив с български произход. Ставало дума за компоненти, които се използват за първи път в Ливан. Взривното вещество било с такава ударна сила, че спецслужбите в продължение на три часа не могли да съберат останките на генерала.


Според в. Ал Дияр ливанските служби ще се обърнат официално към властите в София с молба за съдействие по случая. Разследващите ще искат данни за производителите на взривни вещества у нас, както и за евентуалните търговци и за лицата, които имат достъп до опасните материали. Експлозиви у нас произвеждат ВМЗ в Сопот, Дунарит, Видекс, Терем, Арсенал, Аркус и още поне 30 дружества според бизнес каталозите от този бранш. Кой обаче е изнесъл експлозивите и по чия поръчка засега остава тайна...П22

Facebook logo
Бъдете с нас и във