Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Атентаторът не искал да умъртви Доган

Делото срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов , тази седмица най-сетне тръгна на първа инстанция, макар и в отсъствието на почетния председател на ДПС. Атентаторът бе изправен пред съда, след като атакува Доган с газов пистолет по време на конференция на партията в НДК на 19 януари тази година.


Енимехмедов се качи на подиума, докато лидерът на ДПС държеше реч, насочи оръжието към него и опита да стреля, но пистолетът засече. След това нападателят бе повален на земята от делегати от ДПС, които го ритаха и удряха, докато се намеси НСО.


Процесът трябваше да започне на 14 август, но и тогава, както и сега Доган не се яви. Но този път мотивира отсъствието си с болнични листове, на миналото заседание се оказа незаконно привикан, тъй като призовката му била връчено на 9 август - т.е. по-малко от седем дни преди заседанието.


Съдът не го глоби, тъй като отлагането на делото не бе по негова вина. Сега стана ясно, че новата призовка на Доган е била връчена на 11 септември и той е законно привикан. Сега обаче се оказва, че е болен, ако се съди по документа, който представиха на съда неговите адвокати. Освен това защитата представи писмо на Ахмед Доган, с което той се отказва от правото си да бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител в делото срещу своя атентатор.


Подсъдимият обвини Доган, че със своето отсъствие проявява неуважение към съда и че държи той да бъде разпитан, както и лидерът на ДПС Лютви Местан. Нападателят каза, че не е искал да умъртвява Доган - това предполагало предварителен план, а той нямал такъв...


Защитата на подсъдимия иска да бъдат разпитани депутатът от ДПС Рамадан Аталай, както и назначеният със скандал наскоро заместник-министър на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов. Разпит бе поискан още на охранители от НСО и на бившия градски прокурор Николай Кокинов.


Атентаторът се възползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие. Този ред предвижда редуциране на броя на свидетелите. Заради тази процедура 23-ма от свидетелите по делото бяха заличени от списъка и техните свидетелства ще бъдат прочетени от материалите по досъдебното производство. Следващите заседания бяха насрочени за 16 и 21 октомври. Тогава трябва да бъдат разпитани Ахмед Доган, Лютви Местан, Рамадан Аталай, Николай Кокинов, Мустафа Карадайъ, Джейхан Ибрямов и Танер Али.


За опита за убийство Наказателният кодекс (НК) предвижда затвор от 15 до 20 години. Октай Енимехмедов продължава да бъде в ареста повече от половин година, защото съдът смята престъплението за особено опасно за обществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във