Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АТЕНТАТОРЪТ СРЕЩУ БУШ СЕ ОКАЗА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗМИСЛИЦА

Нескромно е, но ще си го кажем: вместо да се сърдят, че ги критикуваме с повод или без повод, МВР-шефовете да престанат да робуват на криворазбрани професионални емоции и да мислят трезво върху онова, за което пишем.
Преди два и половина месеца - на 12 юни (т.е. само ден след посещението на първото US-семейство в София), вътрешният министър Румен Петков, шефът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Димитър Димитров и директорът на Столичната дирекция на полицията (СДП) - главен комисар Румен Стоянов, свикаха помпозна пресконференция.
По време на мероприятието, което продължи около един час, криминалните репортери бяха запознати с обобщените изводи от предприетите мерки за охрана по време на визитата на президента на САЩ Джордж Буш:
- предварителната подготовка на МВР и НСО, съвместно с американските партньори от Сикрет сървис и Дипломатик сървис е отнела повече от месец;
- в активните охранителни действия са участвали 3500 служители на МВР и НСО (в т. ч. и 1000 полицаи от страната и 550 жандармеристи), докато при такъв тип визити в европейските страни обикновено ангажираният състав варира между 7000 и 14 000 служители;
- по списък на НСО предварително са били проверени 252 адреса на юридически лица и 570 адреса на физически лица, чиято дейност е свързана с огнестрелни оръжия и боеприпаси, както със съхраняването на опасни химически вещества;
- създадена е била организация за получаване на предварителна информация за злонамерени, демонстративни или провокативни прояви, като за целта са били сформирани съвместни екипи от секторите Охрана на обществения ред и превенция, Криминална, Охранителна и Икономическа полиция на СДП, в които са били включени и служители от други дирекции и служби на МВР;
- в периода 28 май - 10 юни, при множество специализирани полицейски операции с цел установяване на незаконно пребиваващи чужди граждани от т. нар рискови държави и на адресно нерегистрирани сезонни работници в София, са проверени общо 546 адреса и 1185 лица и т. н.
Точно по време на тази отчетна пресконференция вътрешният министър Румен Петков направо шашна журналистите, като им съобщи, че в резултат на съвместната работа с американските агенти е пресечен опит за нерегламентиран контакт с американския президент и е установено и отведено лице от арабски произход - член на радикалната палестинска групировка Хамас, за което има данни, че е преминало курс на обучение за снайперист.
Освен това шефът на МВР съобщи, че са разкрити и авторите на две заплахи срещу живота и здравето на българския президент Георги Първанов и американския му колега Джордж Буш: в единия случай е задържан 33-годишен мъж, а във втория - двама мъже (на 24- и 25-годишна възраст) и жена, чиято възраст бе спестена.
Спор няма. По време на посещението на американския президент София направо... не приличаше на себе си: чист въздух, празни и измити улици, вежливи полицаи, никакви задръствания и прекрасно работещи светофари. Дето има една приказка, животът в столицата до така степен придоби човешки облик, че млади и стари взеха да си мечтаят как, ако Джордж Буш вземе да идва на официално посещение у нас всеки месец, само за една година София наистина ще стане европейска столица за чудо и приказ.
Едновременно с това обаче в историите със снайпериста и за осуетения опит за нерегламентиран контакт с американския президент прозвуча като... бяла кръпка върху черна риза. Ето защо в бр. 24 от 16 юни 2007 г. Параграф 22 публикува текст, озаглавен в холивудски маниер: МВР ПИКЧЪРС ПРЕДСТАВЯ: МОМЧЕТАТА ОТ УЛИЦА ГУРКО - ПРЕДОТВРАТЕНИЯТ КАТАКЛИЗЪМ.
В тази публикация случката с арабите бе пресъздадена като сценарий за документален филм, а единственото ни намерение бе да посъветваме г-н вътрешния министър да не следва примера на своя предшественик Богомил Бонев (1997-1999 г.), който през месец-два ловеше истинските убийци на Андрей Луканов. Нито пък да се вживява в образа на сегашния столичен градоначалник Бойко Борисов, който като главен секретар на МВР (2001-2005 г.) лично ръководеше всички по-шумни полицейски операции, по време на които задължително биваха задържани най-големите фалшификатори, най-жестоките килъри и най-крупните наркотрафиканти.
С други думи, искахме да подскажем на Румен Петков, че не трябва да вярва чак толкова безрезервно на хората около него. Защото някои от тях - в името на собственото си благополучие - са склонни да обявят за терорист № 1 не само всеки срещнат арабин, но и първия ескимос, попаднал по някаква случайност в България.
За съжаление или някой не разбра иронията ни, или в понеделник и вторник (18 и 19 юни) си беше забравил чувството за хумор вкъщи, защото се обадиха двама-трима здрави другари и ни направиха на дармадан, че сме се подигравали толкова пошло с г-н министъра и сме се изгаврили с професионалното достойнство на 60-хилядния колектив на МВР.
По принцип Параграф 22 няма навика да се занимава с блюстители на реда, които нямат смелостта да напишат официално какво мислят за нашата работа и да се подпишат под безценните си мисли. Днес обаче ще изневерим на навика си, защото шеговитата ни интерпретация на случките с палестинския снайперист и с осуетения нергламентиран контакт с американския президент се оказа... бледо копие на пошла и зловещо скалъпена ченгесарска постановка.
С две думи: в сряда (22 август) един столичен всекидневник, който по традиция е сред дежурните клакьори на МВР-ръководството (независимо каква по цвят е партийната книжка на министъра или пък какъв специалист е неговия главен секретар - по източни бойни изкуства, по оперативни полицейски тактики или пък е в час с модата и професионалните изисквания към манекенките), също изневери на навиците си. И... публикува зашеметяващото разкритие, че потенциалните килъри на Джордж Буш, неутрализирани от МВР в навечерието на височайшата визита, са пълна измислица.
Според публикацията имената на двамата терористи са Джихад Абу Таха и Ибрахим Ал Биари. Те са били задържани не в периода 28 май-10 юни (както съобщи г-н министърът по време на пресконференцията на 12 юни), а на 15 май, т.е. почти две седмици по-рано.
В продължение на няколко денонощния двамата били подложени на интензивни разпити, от които обаче е станало ясно само едно: те са най-обикновени палестинци, които години наред са си вадили хляба като кравари и въобще нямат никаква представа нито от групировката Хамас и радикалния й ислямизъм, нито от посещението на Джордж Буш в София. В един момент обаче им омръзнало да слугуват и пристигнали в София с идеята да си подредят по-добър живот.
След като палестинците не пожелали да направят пълни самопризнания, в смисъл че са дошли в София с едничката мисъл да разстрелят или да взривят американския президент, двамата са въдворени в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в софийското с. Бусманци и... всички забравят за тях.
В крайна сметка в края на юли Държавната агенция за бежанците отказва да предостави на палестинците такъв статут и на 2 август Ибрахим (след няколко опита са самоубийство) е бил експулсиран от страната. А няколко дни преди публикацията човек от Националната служба за сигурност информира автора на публикацията, че... процедурата за експулсирането на Джихад също била към края си.
Браво на колегите за разследването. Браво и на г-н вътрешния министър, който само заради едното си добро сърце все още не е увеличил армията на бившите ченгета, изгонени за некадърност и престараване, с още десетина-дванайсет души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във