Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Атентатът в Сарафово година по-късно

Приближава годишнината от атентата на летище Сарафово в Бургас (на 18 юли 2012 г.) и натискът от САЩ да посочим Хизбулла за извършител става по-осезаем. Миналата седмица с тази убеденост в страната ни се озова Матю Левит, директор по въпросите на антитероризма и разузнаването в Института за близкоизточна политика във Вашингтон. Той е на визита у нас по покана на Центъра за изследване на демокрацията, за да изнесе лекция по темата за борбата с финансирането на транснационални заплахи. Няма никакво съмнение, че Хизбулла е отговорна за атентата, заяви експертът. Левит ръководи програмата Стейн. Бях в американското правителство, а вече не съм. Мога да кажа каквото поискам. Ще ви кажа как стоят нещата. Говорил съм с хора тук, говорил съм с хора в осем различни европейски държави, във Вашингтон, в Израел - на много места. Когато говоря със службите и разузнаването, 0% е съмнението, че Хизбулла е отговорна за атентата в Бургас, заяви пред агенция Фокус Левит.


Според щатския експерт


разследването на атентата е проведено отлично

Европол е извършил точна експертиза на взривното вещество. Установено е също, че атентатът не е дело на терорист камикадзе , като бомбата е била задействана от разстояние. Знаем, че има още двама мъже - единият с ливанско и канадско гражданство, а другият с ливанско и австралийско. Знаем откъде са влезли в страната, знаем откъде са излезли. Знаем, че сега са се върнали обратно в Ливан. Всички тези парченца от разследването говорят много ясно. Ако правителството искаше да сподели повече информация, щеше да е известно повече. Установен факт е, че мъжът, който загина, и двамата души, отишли обратно в Ливан, са от Хизбулла, заяви Левит.


Той обясни, че не всичко от разследването ще стане известно, защото секретните данни от него могат да бъдат изложени на риск. Експертът обаче изрази изненадата си от факта, че високопоставени лица са съобщили на Вашингтон пости на Ню Йорк Таймс, че част от изводите са базирани на телефонни подслушвания между известни вече лица от Хизбуллав Ливан и неизвестни лица в България.


Според Левит няма промяна в позицията на България за ролята на Хизбулла в случая. Според неговия анализ твърдението на бившия МВР-шеф Цветан Цветанов за съществуването на основателно предположение за участието на групировката и казаното от сегашния външен министър Кристиян Вигенин - че доказателствата за това не са категорични, са два начина да се каже едно и също нещо. Няма съмнение, че Хизбулла е отговорна за атентата в Бургас. Ако обърнете внимание на сценария за атентата в Кипър, ще видите, че седмица и половина по-рано се е разиграл същият сценарий, заяви Левит.


Същия заряд убеденост

Левит демонстрира и миналата година, когато буквално два дни след покушението в Бургас написа статия в списание Нюзуик под заглавие Хизбулла ли стои зад атентата в Бургас?. В нея той за първи път направи паралел между случилото се в Бургас и ареста на заподозрян 24-годишен активист на Хизбулла в Кипър, подготвящ нападение срещу израелски туристи там. В среда с доста по-засилени мерки за сигурност, които западният свят предприе след 11 септември 2001 г., Хизбулла, общо взето, не се решава да извършва атентати и затова избира да действа на места, където мерките за сигурност все още са сравнително слаби и където групировката има клетки и поддръжници (свои или на нейните ирански покровители). Затова атаки бяха осъществени в Баку, в Банкок, а сега и в Бургас, написа тогава Левит. Според него у нас шиитската групировка може да разчита на ливански криминални организации, занимаващи се с пренос на наркотици и с други дейности, които от дълго време финансират организацията. В подкрепа той посочва заключение на българска правителствена комисия от 2008 г., че приходите от наркотрафик, минаващ през нашата страна, отиват за финансиране на Хизбулла и на други военни групировки.


Очевидно Левит има предвид заключенията на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към 40-ото Народно събрание, което на 19 март 2008 г. изслуша шефа на ДАНС Петко Сертов, заместника му Иван Драшков и шефа на Главна дирекция Икономическа и финансова сигурност в агенцията Веселин Марков. Тогава агентите рапортуваха, че отдел Контрапролиферация и трансгранична организирана престъпност в ДАНС е установил, че български престъпни групи за трафик на синтетични наркотици и арабски граждани, съпричастни към терористични организации, изграждат съвместни структури за реализиране на значителни печалби от нелегалния наркотрафик през територията на страната. Това до голяма степен е естествено, като се имат предвид географското положение на страната и опитът за трафик на наркотици през нея. Може да се направи извод, че ако не се предприемат необходимите мерки, част от средствата, акумулирани от наркотрафика , могат да се използват и за финансиране на дейността на терористични организации, пише в доклада на комисията. Конкретни данни за връзка между наркотрафика и Хизбулла обаче в този доклад не са посочени.


На противоположното мнение са руските експерти по тероризъм. Според Михаил Ошеров атентатът в Сарафово, при който загинаха петима израелски туристи, българският шофьор и терористът извършител, по-скоро е


дело на Ал Кайда, а не на Хизбулла

Ето какво написа наскоро експертът в руски информационен сайт: Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заслепен от омраза към Иран. Характерен щрих е, че в българската следствена група веднага след атентата бяха включени израелци и американци. Съвсем естествено българското следствие измени първоначалната си версия и започна да обвинява Хизбулла. Обвинения към Хизбулла незабавно отправи и Израел. Нетаняху сякаш е знаел за атентата предварително и си бе приготвил реч. Но ако се гледат почеркът на покушението и личността на основния заподозрян, атентатът е по-скоро дело на Ал Кайда, заключи руският анализатор.


Докато чуждите експерти продължават спора си по въпроса кой стои зад бомбата в Сарафово, геополитическите игри около българската позиция за евентуалното участие на групировката Хизбулла продължават. В началото на седмицата външният министър Кристиян Вигенин бе принуден отново да направи изявление, за да повтори какво е становището на държавата по случая. Не сме променяли позицията (доколкото е имало позиция), настоявах за още доказателства, заяви Вигенин по повод официалното становище на София за ливанската радикална шиитска групировка Хизбулла.Коментарът му беше направен по повод на изявления на български дипломати в Брюксел, че България има нови доказателства за участието на групировката в атентата. Твърди се, че подчинени на посланика ни в ЕС Димитър Цанчев или самият той са съобщили на среща в Брюксел, че разследването на покушението е стигнало до човек на групировката, който бил собственик на принтера, използван за направата на фалшивите документи на терористите. Неназованият български дипломат заявил на срещата, че кабинетът ще подкрепи всякакво единодушно решение Хизбулла да бъде включена в черния списък на терористичните организации, писа Еврейската телеграфна агенция (ЕТА), цитирана от БТА.


Външният министър Вигенин обаче разкри, че по въпроса е била изработена позиция, съгласувана между всички институции, занимаващи се с атентата. Освен това е била поискана и правна помощ от чужбина, която е била оказана. Това направи нещата по- солидни, заяви Вигенин.


Тези дни в Люксембург се провежда редовният Съвет по външните работи на ЕС, който ще разгледа въпроси за сътрудничеството, състоянието на близкоизточния мирен процес, ситуацията в Афганистан, на Западните Балкани и др. Възможно е и темата за Хизбулла да бъде повдигната на заседанието на съвета. Засега е ясно, че до края на юни ЕС все пак трябва да вземе решение дали ливанската групировка да бъде включена в списъка по подобие на палестинската Хамас.


Очевидно натискът върху властите у нас за промяна на позицията ни по отношение на Хизбулла ще се засилва. Дано евентуалната корекция на българската позиция да не е в духа на народната поговорка: Преклонена главица сабя не я сече, особено ако тя не бъде мотивирана с нови и категорични доказателства за извършителите на атентата в Сарафово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във