Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АТОВЕТЕ ВЪВ ВСС ПАК СЕ СРИТАХА

Когато не се карат за ремонта на Съдебната палата, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров и главният прокурор Никола Филчев изобщо не си обръщат внимание по време на заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС). А когато им омръзне да мълчат, те все си намират повод да се... скарат. Заседанието на ВСС в сряда (18 януари) не направи изключение от правилото, а повод за разправията между Никола Филчев и Иван Григоров този път стана бившият военен обвинител и настоящ прокурор от Върховната касационна прокуратура Трендафил Трайков.
Според предварително обявения дневен ред членовете на ВСС трябваше да обсъдят предложението на Никола Филчев за повишаването на Трендафил Трайков в длъжност завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура. Когато магистратите обаче стигнаха до тази точка, думата взе Иван Григоров, който невинно (уж) попита дали Трендафил Трайков не е бил включван в списък на МВР за връзки на политици и магистрати с членове на организираната престъпност?.
Предисторията на въпроса, зададен от председателя на Върховния касационен съд, започва на 18 април 2003 г., когато на столичния бул. Цариградско шосе бе взривен бронираният мерцедес на Иван Тодоров-Доктора (в момента той е подсъдим за контрабанда и пране на пари в особено големи размери - 99 млн. лв.).
На 20 април тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви, че МВР разполага с доклад за връзките на действащи политици и магистрати с организираната престъпност, който дори бил придружен с богат илюстративен материал. Три дни по-късно стана ясно, че в багажника на взривения мерцедес на Доктора са намерени три-четири снимки от Монако, на които се кипрят лицата на тогавашните министри на финансите и транспорта - Милен Велчев и Пламен Петров, на жълтия депутат Мирослав Севлиевски, на Иван Тодоров-Доктора и на Петър Петров-Пепи Амигоса (съсобственик на Финансово-брокерска къща Амигос - 3 и подсъдим по докторското дело, за което вече стана дума).
За да тушира скандала, станал известен като яхтен, тогавашният шеф на МВР Георги Петканов заяви, че няма доклад за връзки на политици с мафията, а докладна записка за босовете на контрабандата, в която фигурираха само две магистратски имена: на бившия вече апелативен прокурор на София - Иван Петров, и на бившия вече шеф на Софийската военноокръжна прокуратура - Трендафил Трайков, които са поддържали връзка съответно - с Константин Димитров-Косьо Самоковеца и с Иван Тодоров-Доктора.
Тогава Никола Филчев поиска от двамата прокурори да си подадат доброволно оставките, но те отказаха с мотива, че всичко във въпросния доклад било измислица и те никога не са работили за Самоковеца и за Доктора. По неизвестни засега причини Никола Филчев не пожела да се занимава повече с тази история, а Иван Петров и Трендафил Трайков просто... оцеляха.
Припомнянето на отдавна забравената разправия около докладната записка на МВР за контрабандата предизвика в сряда (18 януари) бурната реакция на почти всички обвинители във Висшия съдебен съвет. Заместник главните прокурори Христо Манчев и Митьо Марков се втурнаха да обясняват колко добре се справял с работата си Трендафил Трайков през годините и как МВР наистина не разполагало с абсолютно никакви доказателства, че той е бил замесен в нерегламентирани контакти с мафията. Нещо повече - в сряда (18 януари) прокурор Николай Ганчев директно обвини шефа на Върховния касационен съд, че се опитвал да ограничи правото на главния прокурор да предлагане за повишение своите подчинени.
През цялото време Никола Филчев остана безучастен и по никакъв начин не даде знак, че темата за повишаването на Трендафил Трайков го интересува. Накрая обаче и неговите нерви не издържаха, защото председателят на Върховния касационен съд хладнокръвно изчака прокурорите да приключат с изказванията си и... язвително подметна: Е, поне този човек (Трендафил Трайков - бел. ред.) да беше завършил право в България....
Най-вероятно председателят на Върховния касационен съд е объркал човека. Преди време имаше известни проблеми с брата на Трендафил Трайков - Иво. Той работеше в МВР и беше задържан, съден и оправдан - заяви троснато Никола Филчев. - Ние многократно сме изисквали справки от МВР за т. нар. доклад на МВР и там няма нищо за Трендафил Трайков. МВР обаче има данни за други, много по-висши магистрати от него, но отказва да ни ги даде. Така че... г-н Григоров не е в положение да се изказва, обобщи многозначително той.
Председателят на ВКС Иван Григоров побърза да обяви твърденията на главния прокурор за несъстоятелни и заяви, че няма да подкрепи предложението за повишаването на Трендафил Трайков. За най-голямо съжаление на съдебните репортери обаче точно в този момент се намеси правосъдният министър Георги Петканов. С нетърпящ възражение тон той сложи края на разправията между Филчев и Григоров и покани членовете на съвета да гласуват предложението на главния прокурор за повишаването на Трендафил Трайков. Няколко минути по-късно резултатите бяха обявени, а председателят на ВКС се поздрави с поредната си победа над съперника, защото с 13 гласа против Висшият съдебен съвет отказа да повиши човека на Филчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във