Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Аудиозаписите се множат

Бившият премиер цъфна на нов аудиофайл, разпространен тази седмица от платформата Болканлийкс. Продължителността на записа, в който се говори за печелене на обществени поръчки и общински фирми, е 1 минута и 40 секунди. Според бележките към файла, изпратен от анонимен подател, записът е от тайно събрание на партийния елит на ГЕРБ в Правец през 2011 г. - след местните и президентските избори. Според сайта Бивол целият запис е бил 25 минути, но е оцеляла малка част от него.


Анонимният изпращач на файла обяснява, че оригиналът е бил унищожен на 29 март в 04:45 ч. сутринта по разпореждане на Цветан Цветанов, който изнудил служителите на специализираната дирекция СДОТО, а изпратеният до Болканлийкс запис е бил направен с подръчни средства преди унищожаването на пълния запис и затова бил с лошо качество.


Според източника записът е част от специалните разузнавателни средства, които са били унищожени, след като лидерът на БСП Сергей Станишев внесе сигнал за подслушване и в МВР започна прокурорска проверка.


От звуковия файл се разбират само отделни фрагменти от репликите на бившия премиер, сред които: . .. Когато има ентусиасти това да го правят, това е добре... В много от случаите тези хора трябва да бъдат обезвъзмездени за дейностите си, говорим за такова обезвъзмездяване... (записът прекъсва). Следващото, което ... (не се разбира) корупция къде я генерират.


И още Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти.. . (отново не се разбира ясно, чува се името на Краси Велчев ).


В записа Борисов дава и пример: Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, тва купуват се трамваи, влакове, няма значение... горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава [не се разбира] тоя търг е за мойта фирма... Нали, разбирате?. На няколко места се чува припукване, сякаш се минава на друга част от записа.


Изпращачът на файла, който се представя за служител от системата на МВР, твърди, че масовото подслушване продължава чрез СДОТО и през частни структури. Той споменава и някои имена и фирми, които били свързани с цялата организация и твърди, че Крайслерът, за който беше обявено, че има антени за красота на покрива, също е бил ползван за подслушване, но от други хора.


Прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП) ще установяват дали има основания за образуване на проверка и по повод на новия запис, обясни в четвъртък (9 май) главният прокурор Сотир Цацаров. Записът е бил препратен в прокуратурата от медия. Пораждат се много въпроси и първият от тях е свързан с автентичността на записа и дали самият той не е резултат от техническа намеса, коментира Цацаров. Той обясни, че експертизата на унищожената техника за записване все още не е готова. По негови думи, ако е необходимо, ще бъде използвана експертната помощ и на фирмите производителки. Що се отнася до последния запис, прокуратурата вече е поръчала на експерти от БАН да го анализират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във