Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АВТОКЪЩИ ПОД ПРИЦЕЛ

Търговци на автомобили и Районният съд в Дупница скочиха на нож срещу съвместните операции на прокуратурата, полицията, ДАНС, данъчните и кой ли не срещу автокъщите в града. Повод за реакцията им беше повторната акция, при която митничари и полицаи обърнаха наопаки автоборсите в Дупница в нощта на петък срещу събота. Стартът й бе в 21 часа, а в нея се включили около 200 униформени от Кюстендил и града на барикадите заедно с митничари от областния център и столицата. Лично шефката на Дупнишка районна прокуратура Величка Шопова ръководи проверката.
Този път тя премина без излишен шум, но за сметка на това резултатите са почти същите. В митничарско-полицейските мрежи попаднаха няколко коли и два мотора с нередовни документи. Возилата, водещи се по документи за луксозни, на практика са такива само защото са над 1800 кубика. И до днес те са паркирани в двора на КАТ в Дупница.
За сметка на това масираната среднощна проверка вдигна на бунт автобосовете на града. Включи се и председателят на Сдружението на собствениците на автокъщи в Дупница Вергил Кацов и всички вкупом обвиниха проверяващите ги в тормоз. Автоджамбазите настояват ДАНС и всички останали участници във втората акция да обявят официално колко лъскави лимузини са иззети от дупнишките автокъщи.
Най-скъпата кола от задържаните в полицията струва не повече от 10 000 лв., твърдят от гилдията. Не може да се извършва проверка в автокъщите ни, без да присъстваме ние или наши представители. За да влязат, полицаите са разбивали катинари, обясниха още търговците.
Сред протестиращите са потърпевши е Божидар Костадинов, от чийто дом в Дупница е взет Фолксваген Голф, и Светлозар Кирилов - на който е взета четириколка АТВ. И двамата собственици са категорични, че са окрадени и ще потърсят правата си в съда.
Два дни след акцията, в понеделник (20 октомври), районният прокурор на Дупница Величка Шопова обяви, че в резултат на полицейската проверка са образувани шест досъдебни производства - четири от тях са срещу известен и две срещу неизвестен извършител. Производствата са следствие на откритите 12 автомобила без документи, а обвинението се позовава на чл.215 ал.1 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до 5 години за нарушителите. Дванайсетте возила -10 леки автомобила и два мотора, са иззети, а по време на акцията са били проверени общо 3038 автомобила. За 81 от колите са представени фотокопия на документи, а собствениците им са предупредени да представят оригиналите. Това са резултатите от проверката, извършена в нощта срещу събота, които ще бъдат изпратени до Окръжната и Върховната касационна прокуратура, уточни прокурор Шопова. Според нея проверяващите се натъкнали в автокъщите на невъобразим хаос, нарушения и неокомплектовани документи.
Дупнишкият районен съд обаче влезе в спор с държавното обвинение. Във вторник (21 октомври) председателят на съда Ели Скоклева хвърли истинска бомба, обявявайки, че съдът е отхвърлил исканията, отправени от Районната прокуратура - Дупница, за одобряване на действията по претърсване на автокъщите в района на града и изземването на автомобилите. Първата дама на правосъдието в Дупница поясни, че искането за разрешение за нощната акция в петък срещу събота е направено, след като тя вече е била проведена. Освен това липсват достатъчно данни, че иззетите коли са предмет на престъпление. Оказва се, че някои от тях са с неустановени собственици, но това не може да послужи като доказателство в един бъдещ съдебен процес, отсече Скоклева. Проверката през нощта е навлизане в правната сфера на хората и трябва да има основание, за да бъдат изземвани вещи, поясни тя.
Според председателят на Дупнишкия районен съд чл.162 ал.1 от НПК разрешава претърсване да се извършва само през деня в присъствието на поемни лица, а нощем се допуска само при изключителни обстоятелства, ако действията не търпят отлагане. Такива обстоятелства не са били посочени в исканията на прокуратурата, каза още Ели Скоклева.
В крайна сметка в цялата дандания така и не се разбра, кой е добрият и кой е лошият в случая. Дивидентите от всичко са за двамата братя Галеви, които отново намериха повод да се появят в ефир и да покажат, че държавата е зла мащеха и тормози добрите трудови бизнесмени.
Операциите в Дупница за сетен път показват, че в полицията, в митницата и в прокуратурата най-накрая трябва да оставят настрана показността и да си научат уроците. Ако доскоро за неспазването на елементарните правила и процедури, описани подробно в НПК, по нашенски си затваряхме очите, това вече не е възможно. Най-малкото защото Биг Брадър - Европейският съюз, не ни изпуска от поглед.

(каре)
ЕДНО КЪМ ЕДНО
Христо Арабаджиев, заместник-директор на Изпълнителна агенция Митници:
Проверките, извършвани в автокъщите в Дупница от Агенция Митници и Регионалната митническа дирекция - София, не са насочени персонално срещу бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов. Проверките са планови и рутинни, които институцията е започнала на 13 октомври и продължава да извършва. В автокъщи, намиращи се на територията на Дупнишка община, са открити 5-6 коли, акцизите на които не са платени и още не е установено чии са. Съвсем отговорно заявявам, че в плана на Агенция Митници никъде не фигурират имената на двамата господа.
Поради широкия обществен и медиен интерес бих искал да споделя становището на ръководството на Агенция Митници относно случващото се на територията на Регионална митническа дирекция - София, която има правомощията да прави проверки на териториите на областите София град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.
Агенция Митници, респ. териториалните организации, извършват проверки относно констатиране на факти и обстоятелства, свидетелстващи за извършени действия, които водят до отклоняване от заплащане на акциз, мита и ДДС. Дупница не е обект на изключителен интерес от страна на Агенция Митници, а само елемент от цялата проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във