Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БАКЛАВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ОТСЕЧЕ ПРОКУРАТУРАТА

Кинокритиците от бургаската прокуратура решиха, че филмът Баклава е престъпление, както и клипчетата, които го рекламират в Интернет. И филмът, и трейлърите имат порнографско съдържание и е необходимо лицата, които са ги заснели и разпространили, да бъдат подведени под наказателна отговорност.
Това прецени Районна прокуратура - Бургас, след мащабна проверка в интерната, образувана след избухването на скандала с лентата Баклава. Прокуратурата се самосезира след поредица материали в местната и централната преса, че деца от бургаския интернат Александър Георгиев Коджакафалията са заснети в скандални клипове със секс - сцени и насилие, рекламиращи българския филм, в който те също са участници. Кадрите са излъчени в страната и допълнително са пуснати и по ИНТЕРНЕТ.
Становището на бургаската районна прокуратура е за образуване на досъдебно производство по два текста от Наказателния кодекс - за съставяне и разпространение на произведения с порнографско съдържание по чл.159, ал.4, който предвижда до шест години затвор и глоба до 8000 лева. Вторият текст е по чл.192а, ал.2 - за наемане на работа на лица, ненавършили 18 години, без съответното разрешение на Областната инспекция по труда в Бургас. Наказанието по този член е до една година лишаване от свобода и глоба от 1000 до 3000 лв., заяви за Параграф 22 заместник районният прокурор на Бургас Андрей Червеняков.
Виновни лица има, категоричен е той. Въздържам се да кажа конкретни имена, обвиняемите ще бъдат привлечени в хода на досъдебното производство, допълни обвинителят.
От няколко дни бургаската районна прокуратура поде и втора проверка в интернат Александър Георгиев Коджакафалията - дали показаното от сираците в Баклава - побоища, употреба на наркотици, проституцията и насилието, са истина. Повод за проверката стана изявление на режисьора на скандалната лента Алексо Петров, че той не е измислил нищо в сценария и само е отразил действителността в бургаския интернат.
Филмът Баклава е сниман в бургаския интернат през 2006 година. Скандалът с него избухва, когато на ИНТЕРНЕТ сайта за видео и аудио обмен www.vbox7.com бяха качени няколко трейлъра, рекламиращи лентата. На тях е показано как сираци от бургаския интернат се забавляват с проститутка, макар към момента на снимките едното от децата да е само на 9 години, вземат наркотици, пушат, пият. Показани са и първокласници, целуващи се уста в уста…
Междувременно стана ясно, че дългогодишната директорка на дома-интернат Ирина Иванова е подала оставка. До началото на ноември 2007 г. тя бе кмет на град Българово, община Бургас. По думите на Иванова, нещата в интерната са непоправими и тя е решила да не се връща на ръководния пост там. Кметицата обвини социалното министерство за проблемите в дома. По думите й, те започнали през 2002-2003 г., когато министерството решило да направи грандиозни реформи - да извади децата от домовете и да ги социализира, като ги смеси с нормалните деца. До този момент, според Иванова, бургаският интернат е със затегната дисциплина - децата живеят, хранят се и се учат там. Свикнали с добрата дисциплина, много от възпитаниците на дома завършват по-късно, намират си работа и създават нормални семейства. Социалното министерство решило обаче да разпредели децата от интерната в масовите училища. Тогава възпитаниците на дома започнали да скитат по улиците.
Бившата директорка съвсем уми ръцете си с отделите за закрила на децата, които, според нея, допринесли за ставащото в интерната. Възпитателите в дома били принудени да се съобразяват с нарежданията на отделите, които имат правомощия да настаняват в интерната всякакви деца - просяци, деца с умствена изостаналост, избягали от ТВУ.
Доколко твърденията на бившата шефка на интерната обаче са истина, ще се произнесе разпоредената от прокуратурата проверка, коментират юристи.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във