Параграф22 Daily

§22 Анализи

Балкански наркобос бе ликвидиран в Истанбул

Лидерът на черногорския мафиотски Шкалярски клан Йован Вукотич бе застрелян на 8 септември в Истанбул. Както е известно, Шкалярският клан контролира търговията с наркотици на територията на Западните Балкани. Основният им бизнес е контрабанда на кокаин, като йерархичното разделение в клана, финансовата им мощ, корупционна мрежа и престъпни дейности са точно очертани. Според оперативна информация членове и съдружници на мафиотската групировка пренасят кокаин на територията на Белгия, Швеция, Холандия, Испания и Италия.

Йован Вукотич в черногорска дискотека.

Убийството на Вукотич най-вероятно е резултат от дългогодишната кървава война между шкалярския и кавачкия клан. И двата престъпни клана носят имената на квартали на перлата на Адриатическо море Котор. Мафиотите от двата квартала обаче отдавна са излезли от родните си места и са пренесли бойните действия в Подгорица, Белград и големите градове на Европа.

Известният "капитан" от шкалярския клан Далибор Джурич например беше разстрелян през 2016 г. от снайперист, докато се разхождал в двора на затвора Спуж, където излежаваше присъда от октомври 2014 година. Покушението беше част от серията убийства, извършени след 2002 г., като в основата на гангстерската война между которските кланове бе изчезването на пратка от 300 кг кокаин. Следите на дрогата, собственост на черногорската мафия, се загубиха във Валенсия, след което в Черна гора стана страшно. А древният адриатически град Котор, включен в списъка на ЮНЕСКО за културно-историческото наследство, се сдоби и с прозвището Черногорската Сицилия. Причината - извършените над 40 поръчкови убийства на членове на двата най-големи престъпни клана в страната.

През 2015 г. черногорската полиция съвсем случайно попадна в Котор на монтирана система за видеонаблюдение, която обаче не е била на тамошното МВР, а е била инсталирана от которските мафиоти. Правителството изпрати в Котор специално антитерористично звено, което разкри, че освен системата за видеонаблюдение бандитите разполагали и с информатори в полицията. Един от шефовете й, Златко Самарджич, беше арестуван за корупция и изтичане на информация към Кавачкия клан. 

Свои хора в силовите структури имат и шкалярите. През декември 2016 г. например Йован Йованович успя да избяга от полицейския участък в Котор  с помощта на полицая Милия Бюджишич, който го придружавал до тоалетната.  През януари 2017 г. пък стана известно, че инспектор Далиборка Делич от дирекцията за международно полицейско сътрудничество в Черна гора възпрепятствала поредица от разследвания срещу которската мафия. Беше установено че тя не придвижила ДНК проби в 427 случая, засягащи престъпления на которските бандити. Разкритията доведоха до трусове в полицията в Котор, които продължават до началото на 2018 г. с поредица от смени на висши полицейски ръководители  по подозрение в корупция.

На 11 септември 2018 г. Вукотич беше арестуван в курорт в Анталия, с фалшив македонски паспорт на името на Георги Андонов. След това Вукотич беше бързо депортиран в Сърбия, където беше осъден на 15 месеца затвор за притежаване на фалшиви документи. На заседанието той призна, че е фалшифицирал документа за пътуване и обясни че го е направил, защото е бил в синия списък за издирвани лица на Черна гора. Тогава Вукотич предложи да плати гаранция в размер на 250 000 евро, за да го пуснат, но съдът отхвърли предложението.

След като излежа присъдата си в Сърбия, Апелативният съд в Белград го екстрадира от Сърбия в Черна гора, която го издирваше за притежание на оръжие и опит за убийство.

Вукотич пое ръководство на мафиотския клан след убийството на неговия кръстник Игор Дедович в Атина на 19 януари 2020 година. Същата година, през ноември и декември пък бяха ликвидирани и лидерите на клана "Кавач", като убийствата им бяха приписани на Вукотич, който ги поръчал по мобилния си телефон от затвора с помощта на приложение за криптиране  Sky ECC.

Оперативната информация сочи, че шкалярският клан си сътрудничи тясно с пет организирани престъпни групи от Черна гора и региона, чиито лидери са Лука Бойович, Филип Корач, Саша Борета, Йово Джурович и Милан Вуйович. В полицейските досиета са регистрирани над 200 членове на клана, като в този списък има и десетки жени.

Лука Бойович

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във