Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Балкански нрави под Сините камъни

Легендарният футболист от близкото минало Йордан Лечков ще трябва да опразни кметския кабинет в Сливенската община. Преди дни Апелативният съд в Бургас потвърди решението на Окръжния съд в Сливен за отстраняването му, докато приключи досъдебното производство срещу него. Магистратите мотивираха решението си с опасността Лечков да използва служебното си положение за укриване и подмяна на документи и за оказване на натиск върху общинската администрация. За Лечков това съдебно решение е само първата загубена битка във войната между него и прокуратурата, която се очертава.
Че
има нещо гнило в… управлението на Сливен
стана ясно в момента, когато за по-малко от два дни срещу Лечков бяха събрани над 10 000 подписа. Народното недоволство се отприщи, когато кметът на Сливен стана обект на досъдебно производство за безстопанственост заради начина, по който се е разпоредил с придобитите от общината бивши военни поделения. Още тогава Лечков разчете в обвинението тенденциозност на Сливенската окръжна прокуратура (СОП). Брилянтният халф на трикольорите обвини директно Пламен Стефанов, временно изпълняващ длъжността неин ръководител, в кампания срещу него и общината.
Общинският съветник от групата на Атака Елена Попова, която е сред инициаторите на подписката срещу Йордан Лечков, обаче беше категорична, че Сливен се е превърнал в негово феодално владение. Тя обвини Лечков, че отклонява европейски средства, за да финансира строежа на комплекса Спорт палас. Той и сестра му получават концесията за терена, на който се строи обектът през 2004 г. от един от тогавашните заместници на градоначалника…
Но не Спорт палас, а разкопаните улици на Сливен и недоизградените водоснабдителни и канализационни съоръжения възбудиха общественото недоволство. Радостин Русев - Радото, който е общински съветник от листата на ГЕРБ в града, обвини за кризисната ситуация Лечков. Русев е управител на консорциума Хидросистеми, който спечели конкурса за изграждането на т.нар. воден цикъл в Сливен, и то с европейски средства. Според думите му Лечков се опитал да го принуди да наеме посочени от самия него подизпълнители за строителните работи, за да овладее и консорциума. Според Русев идеята била фирмите подизпълнители да влязат в състава на Хидросистеми и да придобият над 51% от общия му капитал. Така практически те щели да започнат да се разпореждат с имуществото на консорциума. Когато шефовете му отказали да приемат наложените им подизпълнители с мотива, че условията на договора за изграждането на водния цикъл категорично изключват наемането на помощници, плащанията към изпълнителя били спрени. Русев е категоричен, че така
кметът се опитва да доведе консорциума до фалит
Лечков обаче мотивира спрените плащания с констатирани нарушения и с опити за измами при изграждането на Водния цикъл. На свой ред Радостин Русев контрира, че не са констатирани нарушения при извършване на строителните работи. Предприемачът допълни, че Лечков е придобил вече няколко фирми по схемата, по която се е опитал да заграби консорциума Хидросистеми. Сред тях били и някои от притежаваните по-рано от покойния Александър Тасев….
Докато Лечков отправяше обвинения срещу обвинителя Пламен Стефанов, опонентите му Русев и Попова не скриха, че възлагат надеждите си за справедливост именно на него. Те обявиха, че сливенският кмет е лобирал окръжен прокурор тук да стане Веселин Ганагалов и е уредил назначението му. Дали Лечков е последовател на черничкия човек с ланците най - вероятно никога няма да разберем, защото е ясно, че такива обвинения са практически недоказуеми. А и Веселин Ганагалов беше предложен за поста от главния прокурор. Освен Стефанов и Ганагалов за ръководния пост има още двама кандидати - факт, който поставя още неизвестни в уравнението... Така или иначе под Сините камъни се носи мълвата, че успехът на делата срещу Лечков е тясно свързан с волята на окръжния прокурор на града, който и да е той….
Към днешна дата
Лечков е привлечен като обвиняем по три обвинения
Първото е класическо обвинение за престъпление по служба - защото не е спазил решение на общинския съвет за продажбата на битака в града. Така Сливен губи само от неустойките приблизително около 1 млн. лева. Второто обвинение е за съставяне на документ с невярно съдържание. Според държавното обвинението Лечков е подал в кадастралната служба заявление с неверни обстоятелства. Той поискал да бъде издадена скица на терен от общо 30 декара земя, като посочил, че е общинска, а всъщност в него бил включен дори парцел на Горското стопанство. За капак Лечков е обвинен и за търговия с влияние, тъй като се опитал да въздейства върху бившия шеф на данъчното в Сливен Петко Дюлгеров, за да прикрие резултати от данъчни ревизии на определени фирми, твърдят още от прокуратурата.
Може би обвиненията срещу Лечков се обясняват от друг слух, който се носи в града - че Лечков бил политически проект не на някой друг, а на предшественика си Асен Гагаузов. Двамата - футболистът с парите си и ексминистърът с контактите си, щели да застанат в основата на Партията на регионите. Тя пък щяла да е политическата формация, с която Георги Първанов да се легитимира пред обществото след края на президентския си мандат.
Ако информацията се окаже достоверна, то подбудите за делата срещу Лечков поемат в посока, различна от справедливостта. Така стигаме до познати философски размисли от типа нужно ли е да се превърнеш в заплаха за силните на деня, за да ти потърсят отговорност за това, което си правил, както и ако си заплаха - нужни ли са доказателства, за да ти образуват дела? Но отговора на последния въпрос обикновено го дава съдът….

Facebook logo
Бъдете с нас и във