Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Балкански страсти люшкат магистрати

Ударите под кръста между служителите на Темида по нашите земи са напълно съзвучни с балканските ни нрави в политиката и в другите сфери на обществения живот.


Но некоректните отношения, скандалите с еротичен заряд, непристойните сцени между хората в червени и черни тоги отекват по особен начин в обществото. Защото при тях като главни действащи лица в негативен план се изявяват тези, които трябва да охраняват закона и морала. Най-често поле на магистратските стълкновения са съдебните зали. По правило там от едната страна застават представителите на държавното обвинение (или на съда), а от другата - защитниците на подсъдимите. Кажи-речи не минава заседание по значимо дело, без адвокатите да поискат оттеглянето на някой съдия, набеждавайки го, че е пристрастен. А широката публика свикна с жълтениите и по-често потрива ръце, наслаждавайки се на неприличното поведение и на скандалите между магистрати зад завесите на съдебната власт.


Тъкмо се наблюдаваше известно затишие на страстите, потиснати вероятно от избора на новия ВСС, и ето че от Варна дойде новината за физическа саморазправа между две представителки на отдел Следствен към местната прокуратура. Вместо заедно да се борят с мафията, те се


бъхтили една друга

nbsp;


Досега всичко се беше случвало - полицай да набие арестант, арестант да бие полицай, подсъдим да се нахвърли върху съдия... но за първи две следователки се млатят помежду си. По точно заместник-шефката на отдела Станимира Димитрова налетяла в кабинета на колежката си Илиана Асенова, разменили си реплики на висок тон и последвала и схватка. Кой, кого и как е ударил не е много ясно. Асенова обяснява, че колежката й я ругала и обиждала, в един момент вкарала в употреба и ритници, затова се наложило да се защитава и да я изблъска от кабинета си.


Заради инцидента обаче било образувано наказателно дело срещу нея самата за нанесена лека телесна повреда, а също и дисциплинарно производство. Тя твърди, че конфликтът е на професионална основа. Имам свое мнение за случая, но нямам право да го кажа, твърди началникът на отдел Следствен Петър Ганчев. Според слухове, чието авторство се приписва на прокурорските среди от крайморския град, обаче в дъното на разпрата било обстоятелството, че Станимира била любимка на окръжния прокурор Владимир Чавдаров. Самият той заявява, че не иска да влияе с мнението на разследването. В момента Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура (ВКП) разследва причината за конфликта.


Като стана дума за въпросния Инспекторат, някъде там все още би трябвало да се подмятат и папките по разследването и срещу бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев. Той също бе замесен в скандал между магистрати, но от по-различен характер. Както е известно, сексафера с негова колежка на районно ниво му пресече пътя към втори мандат на ръководния пост. Прокурорката твърдеше, че Вичо Вичев й направил дете, а пък той се изкара стерилен. Майката настоява, че магистратът е представил фалшив документ за извършена вазектомия. Стана точно една година откакто Инспекторатът на ВКП уж разследва дали представителят на държавното обвинение наистина е представил документ с невярно съдържание, или не, но не се чува и звук по този казус. Може би се чака избирането на нов главен прокурор, който да пришпори разследването?!


В подобен розов десен

беше и драмата между шефовете на съда и на прокуратурата в Хасково, която доста време изпълваше челните страници на вестниците. Миналата година тукашният окръжен прокурор Иван Ванчев беше наел частни детективи да следят шефката на окръжния съд Миглена Тянкова, с която живеел на семейни начала. Говореше се, че в хода на това проследяване са засечени нейни разговори с висши магистрати и политици. Резултатът от този резил беше, че през юни тази година Ванчев бе наказан с 10 на сто намаляване на заплатата за срок от шест месеца, задето си е позволил да наеме частните ченгета да следят приятелката му. Той пък обжалва това решение пред Върховния административен съд. Когато се решаваше съдбата на прокурора, част от членовете на Висшия съдебен съвет изтъкнаха, че това са лични, любовни отношения и не бива ВСС да се бърка в тях. Но други бяха на мнение, че става дума за нарушение на конституцията, че никой не може да бъде следен, сниман и т.н. без негово знание и съгласие..След избора й отново за шеф на съда в Хасково Тянкова каза пред журналисти, че се чувства употребена и манипулирана и нарече скандала брутално нахлуване в личната сфера. Най-интересното изказване по този казус обаче направи членът на предишния ВСС Нестор Несторов, който изтъкна, че скандално е въобще съжителството между окръжен прокурор и окръжен съдия. И наистина имаше право - какви са шансовете на защитниците на подсъдимите срещу обвинението, ако шефът на съдиите спи с шефа на обвинителите...


Един от най-пикантните казуси в югозападния съдебен район напоследък е странното поведение на една млада съдийка от районния съд в Благоевград, която не ще да ходи на работа от няколко месеца насам, защото съдът й бил е далече от мястото и на живеене, а то е софийското село Негован. Става дума за 30-годишната юристка София Икономова, която непрекъснато представя съмнителни болнични, системно отсъства и нищо чудно в скоро време да застане пред етичната комисия на Висшия съдебен съвет, за да обясни своето поведение.


Сигнал в кадровия орган

nbsp;


срещу нея е подала председателят на съда Екатерина Николова. Проблемите с младата магистратка започнали със завръщането на Икономова през юли месец от Пернишкия районен съд, където временно била командирована. През всичкото това време нейната работа се разхвърля допълнително към останалите граждански съдии - наложило се те да изгледат и ней-ните дела.


Според ръководството на съда със своето поведение съдия София Икономова е нарушила Етичния кодекс и показва абсолютно неколегиално отношение към колектива. Очарователната магистратка обаче не се дава и твърди, че председателката на съда пренебрегвала нейните желания за месторабота близо до дома си в столицата.


Направо отказва да работи в нашия съд, защото й било далече от София. Последното, което получихме, беше жалба на Икономова до Комисията за защита от дискриминацията, в която тя се оплаква, че е дискриминирана, защото не работи по местоживеене, заяви пред Параграф 22 заместник-шефът на районния съд в Благоевград Владимир Пензов. Той обясни, че младата жена се явила доброволно на конкурс и доброволно встъпила в длъжност в районния съд, след като спечелила състезанието за мястото.


В момента в съда Икономова е депозирала поредния болничен лист. В медицинския документ пишело, че й се дава поради бременност. Но съдия Пензов се чуди да вярва или не, тъй като в предишен болничен от лятото пишело, че тя лежи в софийска клиника. Ръководството на съда пратило човек да провери дали е там, но не я открили...


Причудливото поведение на младата съдийка ни връща към спомена за един от най-нашумелите магистрати от Пиринския край през последните години - разложкия прокурор Валентин Михов, станал известен като обвинителя с мажоретките . Той ще бъде запомнен с това, че образува досъдебно производство срещу родителите и учителите на мажоретки, които били облечени така, че подбуждали мъжете към блудствени действия!


Михов бе дисциплинарно уволнен още през 2009 г. за това, че системно не ходеше на съдебни заседания, влизаше в залата, облечен с тога на някой свой колега, и други разни странности.


Но преди няколко месеца магистратът чудак напомни за себе си, като внесе в съда иск за 50 000 лв. за причинени морални и имуществени вреди заради това, че бил изключен от участие в конкурс за окръжни и районни прокурори в Благоевградска област. Михов настоява ВСС да му покрие и разходите за учебниците по наказателно право, наказателен процес и административно право, които е купил, за да се подготви за изпита. Като капак екстравагантният бивш магистрат иска да му бъдат платени и парите за билети за транспорт до столицата, като общата стойност на учебниците и автобусните билетчета Валентин Михов оценява на 160.50 лева. Съдът в Благоевград е оставил молбата без разглеждане, но нищо чудно Михов да я препрати до Върховния администратвен съд...

nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във