Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Балонът Красьо Черния

С Красьо още сме заедно. Нищо не може да ни раздели. Все още не съм получила предложение за брак, защото не бързаме. Хубавите неща стават бавно, но съм в очакване. Не говоря много за него, за да не ни урочасат. Все още не съм посветила нито една балада на приятеля си, но имам намерение да направя това в най-скоро време..


Така фолкпевицата Магда коментира пред жълт вестник отношенията си с нарочения за баш кадровика в съдебната система Красимир Георгиев, популярен като Красьо Черничкия. По този начин гаджето му опроверга слуховете, че спряганият за неин годеник плевенчанин й е бил шута и се е хвърлил в обятията на нейната колежка Преслава...


Всички новини за сочения доскоро като съдебен брокер Георгиев вече се преместиха от сериозните страници на вестниците към жълтите рубрики с клюки за хайлайфа. Шумният мегаскандал около търговията с влияние вместо да накърни реномето на Красьо Черния напомпа неговия имидж - направи го звезда от първа величина. Вече никой не пише, а и никой като че ли не се интересува какво става с делата срещу съдебния аферист.


Миналата седмица по време на избора за шеф на съда Антимафия за първи път член на Висшия съдебен съвет (ВСС) коментира по време на заседание, че в крайна сметка всичко около лобиста ще се окаже един балон. Същото заяви миналата година и един от потърпевшите бивши членове на съвета - Иван Димов. Той бе притиснат навремето да си подаде оставката, защото разговарял по телефона с неосъждано лице, каквото все още е Георгиев.


Нека припомним, че аферата за търговия с влияние гръмна през лятото на 2009 г., когато членът на ВСС Иван Колев заяви, че някой си Красьо - черничък младеж с ланци, говорел, че срещу 200 000 евро може да осигури между 8 и 13 гласа за в съдебния съвет. Тези думи на Колев предизвикаха публичен скандал в редиците на правниците, а и в обществото. Отзвукът стигна и до Брюксел - аферата влезе и в докладите на ЕК, посветени на страната ни. Членовете на ВСС Иван Димов и Стойко Стоев, за които първо се разбра, че са контактували със строителния предприемач, подадоха оставка. Последвалото разследване показа, че в телефонния указател на младия бизнесмен са вписани 50 магистрати. Осемнадесет от тях получиха различни, предимно леки наказания, а двама дори бяха отстранени от системата.


Голямото разследване срещу Красьо Черния за търговия с влияние в съдебната система бе прекратено преди няколко месеца с мотива, че прокуратурата не е намерила достатъчно доказателства, за да го внесе в съда. Към момента срещу Георгиев се точат две дела. Едното е за неплатени 95 000 лв. данъци, а другото заради лъжата, която бил изрекъл пред прокурор, че не се познава с магистрати.


Говорителят на Софийския районен съд Мила Георгиева съобщи пред Параграф 22, че се очаква присъдата за лъжесвидетелстване срещу Красимир Георгиев да бъде произнесена през декември, за когато е насрочено следващото заседание. Каква ще е тя - може само да гадаем - може да е даже оправдателна. Иначе максимумът за подобно престъпление е до пет години лишаване от свобода. По делото за укритите данъци досега са проведени две заседания, но само едното беше по същество, тъй като заради използваните СРС те са закрити.


Така - поне засега, плашилото Красьо Черния, което ни размахваха, вместо да облече неугледния раиран костюм, в какъвто някои го виждаха, и да търка затворническите нарове, се превръща в паркетен лъв и вестникарски герой. Негов побратим по съдба е посоченият навремето от сегашния премиер Бойко Борисов за контрабандист номер 1 в държавата Николай Методиев. И той също като плевенския си побратим трайно се е настанил в клюкарските рубрики. Никой уважаващ себе си репортер вече не ходи на делата срещу Пилето. Обсъжда се единствено поредната му любовна авантюра. Съдебните заседания отдавна са се превърнали в съдебен фарс и никой не вярва, че Пилето някога ще бъде осъден. В това число и самите магистрати, у които не се забелязват сериозни намерения за справяне с тежката престъпност, като се има предвид как само гледат да мотаят делата.


Впрочем, тази седмица Върховният административен съд (ВАС) гледа дело на бившия председател на Великотърновския окръжен съд Даниел Минов, уволнен заради скандала с плевенчанина. Той иска отмяна на решение на административния съд, тъй като досъдебното производство срещу Черния е прекратено от прокуратурата. Дисциплинарният състав от ВСС е предложил Минов да бъде наказан с мотива, че установеният факт на поддържана активна двустранна комуникация с Красимир Георгиев в периода около провеждането на избор за председател на окръжен съд - Велико Търново в контекста на обстоятелствата относно контактите на посоченото лице с магистрати във връзка с упражняване на влияние при провеждане на конкурси за ръководни длъжности в органите на съдебната власт, е достатъчен да се приеме, че с поведението си жалбоподателят е накърнил престижа на съдебната власт. От този цитат излиза, че за дисциплинарния състав не е доказано, че Минов е използвал личните си контакти с Красьо за израстване в кариерата.


Бившият шеф на съда обжалва решението на съвета пред ВАС, но тричленният му състав, а по-късно и петчленният са отхвърлили жалбата и са потвърдили решението на ВСС. И двете съдебни инстанции са изградили решаващите мотиви на своите решения върху възприетото от тях фактическо твърдение, че това лице е незаконосъобразно действащ лобист в средите на съдебната власт и осъществените от мен контакти с него са били с цел моето кариерно развитие, пише в искането си за отмяна на решението Минов.


И още: Изводите на двете съдебни инстанции са базирани на образувано досъдебно производство за търговия с влияние срещу Красимир Георгиев. Но прокуратурата прекрати разследването за търговия с влияние поради липса на доказателства, а срещу Георгиев дори не бе повдигано такова обвинение. Това обстоятелство е накарало търновския магистрат да иска отмяна на съдебните решения, защото е уволнен за нещо в крайна сметка недоказано.


Минов се позовава и на доклада на Европейската асоциация на съдиите от май тази година за проблемите в съдебната система у нас. В него се говори, че необосновани обвинения за корупция и за липса на компетентност у съдиите излагат на риск независимостта на правосъдието и сериозно нарушават върховенството на закона. Това създавало напрежение върху отделния съдия...


Ако всички пострадали по един или друг начин в аферата с балона Красьо Черния тръгнат да обжалват решенията на кадровия орган за своите наказания, камара от дела ще затрупа административния съд, а нищо чудно и съда в Страсбург - така се случва, когато се пукат балони...(sect; 22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във