Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Балотажно рязане на МВР-уши

МВР напира да спести 7 млн. лв. от подслушване, парите щели да отидат за образование

След изпитото шампанско в неделната изборна нощ министрите от кабинета Борисов се събраха в понеделник (24 октомври) на извънредно работно заседание. Темата, която върна правителството на заседателната маса в Министерския съвет, беше не по-малко важна от вота за президент и за кметове - изготвянето на проект за бюджет за следващата 2012 година.


Мехурчетата шампанско, изглежда, все още не бяха изветрели в главите на министрите. Към такова предположение насочи новината, че разходните тавани по министерства ще бъдат запазени в бюджет 2012 такива, каквито са в сегашния портфейл. Единственото леко намаление ще има в сектор Сигурност, оповести пресслужбата на МС. Освободените средства ще бъдат дадени за образование, за култура и правосъдие.


Има пълно разбиране от всичките колеги в сектора за нуждата от такава мярка и се надявам, че ще оптимизираме работата си по кандидатстване по повече оперативни програми, които са свързани с европейско финансиране, заяви в Министерския съвет вътрешният министър Цветан Цветанов. Той призна, че разходите на вътрешното ведомство ще намалят най-вече от отрязаните пари, хвърляни за специални разузнавателни средства. Това, което ние поемаме като ангажимент с тази рестрикция от 6-7 млн. лв. за МВР, е да търсим намаляване на разходите, които се правят по използването на специални разузнавателни средства, подчерта министърът. Това е сумата, с която според предвижданията на кабинета догодина ще олекне бюджетът на МВР.


След заседанието на правителството стана ясно, че МВР е предложило бюджетът му да е 999 млн. лв. за 2012 година. През отиващата си година ведомството е похарчило милиард и шест милиона лева. Решението на ръководството му


да ограничи парите за подслушване

е позитивен, макар и много закъснял знак, че във вътрешното министерство умеят да използват във всекидневната си работа не само ушите си, но и други методи за ефективно разследване.


Новината, че Цветановото министерство ще си резне ушите, иде след многобройни обвинения към вътрешния министър за полицейщина и че е подложил на оперативен контрол цяла България. Това не го смути ни най-малко и едва някъде месец преди изборите министърът спря да подписва разрешения за използване на СРС и отстъпи това право на заместника си Веселин Вучков.


Скандалите около употребата на СРС не са от вчера, но нараснаха лавинообразно от лятото на миналата година. Тогава депутатите от Синята коалиция, които иначе подкрепяха безусловно мнозинството от ГЕРБ, оповестиха, че внасят в Народното събрание предложение МВР да намали с 25 млн. лв. разходите си за употреба на специални разузнавателни средства. Сините изтъкнаха, че парите за подслушване в предишната година са били около 100 млн. лева.


Никой от партньорите на ГЕРБ обаче не призна, че проблемът на МВР не е толкова в използването на СРС, колкото че не съумява да добие доказателства пред съда по друг начин освен със спецсредства. Идващите откъм прокуратурата предупреждения в този смисъл сякаш останаха незабелязани. Дори когато и заместник-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на наказателната колегия на съда Гроздан Илиев още в средата на 2010 г. обяви, че тенденцията е този доказателствен източник (доказателствата извън СРС - б. ред) непрекъснато да намалява по обем и качество поради нежеланието на гражданите да свидетелстват. Това според него е причината вътрешното ведомство да разширява използването на спецсредства и оперативна информация като компенсаторен механизъм.


Така се стигна до парадокс -


в България случаите, в които се използват спецсредства , са приблизително пет пъти повече

отколкото в САЩ например. Според информация от подкомисията за контрол над специалните разузнавателни средства през 2009 г. са били използвани 10 000 СРС срещу приблизително 3000 души, докато на цялата територия на САЩ през 2007 г. те са приложени едва в 2370 случая!


През 2010 г. нашите съдилища са издали 15 864 разрешения за използване на СРС. Отказите са едва 134. Изготвените веществени доказателствени средства (ВДС) - това са материалите, които МВР представя пред съда - за този период са 3388. В сравнение с 2009 г. е нараснал и броят на лицата, спрямо които са прилагани СРС - те вече са 5763. Разрешените лично от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов средства за неотложни случаи, свързани със заплаха за националната сигурност, са 142.


Тези данни бяха публикувани в тазгодишния доклад на парламентарната подкомисия за контрол и наблюдение на процедурите по използване на специални разузнавателни средства, както и върху достъпа до трафични данни по чл.250а, ал.1 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Комисията, ръководена от Явор Нотев от ПГ на Атака, подкрепяща поне доскоро всяка инициатива на мнозинството, алармира, че увеличението на разрешенията е тревожно. Броят им е нараснал трикратно спрямо 2008 година.


Много обвинения за нерегламентирано подслушване и полицейщина предизвика и огласяването на данните за разрешения за достъп до трафични данни. За миналата година те са над 50 хиляди. Разрешенията, издадени от съда, са общо 21 605, отказаните са 378. До 10 май 2010 г. по реда на Закона за СРС са издадени 2760 разрешения при 2780 искания. Откази има само в 20 случая. От 10 май 2010 г. до края на миналата година по реда на чл.159 от НПК - без съдебно разрешение, са поискани 29 688 достъпа до трафични данни, отказите са около хиляда.


Точно преди една година МВР-шефът Цветанов призна, че повечето групи и структури от организираната престъпност са неутрализирани благодарение на употребата на СРС. Това е част от инструментариума, който могат да използват службите в борбата с организираната престъпност, заяви той на форум за превенция на престъпността. Причината за нарастването на исканията се крие във факта, че


престъпниците често използват по 20-30 телефонни апарата

което също влияе за повишаване на броя на исканите и съответно на разрешените от съда СРС.


Доколко обаче е ефективен този разузнавателен способ, след като от доклада на подкомисията излиза, че от подслушването през 2009 г. експертите от Специализираната дирекция Оперативни технически операции (СДОТО) са успели да направят едва 1200 ВДС-та за пред съда...?!


Дали заради вдигналия се шум около СРС-тата, но от началото на 2011 г. се забелязва по-малка употреба на спецсредства. Според данни на прокуратурата за първото полугодие на 2011 г. исканията за СРС са намалели двойно (3345) в сравнение със същия период на 2010 г. (7198). В същото време се наблюдава положителен факт - има ръст на осъдените, спрямо които са били употребени спецсредства - от 58 през 2010 г. те вече са скочили на 110 за първото полугодие на 2011 година. Тази тенденция даде основание на Върховната касационна прокуратура да направи извод, че прокурорите правилно са преценили голямото значение и роля, които СРС-тата имат, но само когато се използват разумно и при реална необходимост.


Очевидно е, че без уши и агентурна мрежа в престъпните среди МВР ще тъпче на едно място и ще се чуди как да попълва списъка на обявените в известност лидери на престъпни групи. Никакъв ефект няма да има и от дейността на ДАНС, която също е голям потребител на оперативна информация, събрана със спецспособи. Още повече че с последните реформи там с цел да се направят икономии


бяха закрити доста щатове от дирекцията за технически операции

която преди това също имаше право да прилага СРС. Реформата в агенцията засегна основно сектора, занимаващ се с техническите операции. През 2009 г. реално са съкратени 15% от щатните служители, премахнати са и незаети щатове, с което общата кадрова редукция в ДАНС стана почти 24 на сто.


В Държавната агенция Национална сигурност също ще има едно леко ограничаване на бюджета, с който тя е разполагала досега, обяви в понеделник вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.


С орязан бюджет ще посрещне 2012 г. и Министерството на отбраната, съобщи МС след заседанието. Спестените средства ще се пренасочат към сектори, които се явяват като приоритет за следващата година, заяви Цветанов. Според него един от тях е образованието.


Ако кабинетът действително е решил да пусне кръв на МВР и да му даде по-малко пари и ги пренасочи към образование, ще е добре. Дали обаче това не е уловка за всички онези, които в дните преди балотажа се чудят дали да идат до урните, или в гората за гъби?! Според сметките на кабинета от подслушване ще бъдат отрязани само около 6-7 млн. лева. Любопитно е защо Цветанов и компания не отидат по-далеч, особено при положение че самият той неведнъж е заявявал на всеослушание, че годишно МВР харчи за ушите си около 20-25 млн. лева? Дали не е по-разумно тези 6 млн. да бъдат щипнати от всички останали сектори в МВР, така че СДОТО да продължи да работи по същия начин. Един вариант е, да речем, бюджетът на Академията на МВР, чийто обем е такъв, че предизвиква тремор от завист сред всички шефове на ВУЗ в страната. Друг източник на спестени пари са съкращения в мегадирекцията Международно сътрудничество в министерството, тъй като във всяка от другите главни дирекции има подобни отдели.


Но, изглежда, е важно в този особен период на предбалотажни вълнения да се чуе, че МВР ще резне ушите си, а спестените от подслушване пари ще отидат за образование. Остава някой от ръководството на държавата да обяви, че науката е по-важна от полицията, а България е страна на поетите, а не на агентите. Може пък някой да повярва...

Facebook logo
Бъдете с нас и във