Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Банално

Ако върхушката не беше опънала чадър над него, щяха да му носят цигари в затвора, а не цветя на гроба. Подобни интернет коментари последваха смъртта на Георги Боков - излезлия от семеен контрол член на незалязващата иначе червена фамилия. Георги и жена му Мария загинаха на място край Иракли в сряда, при челен удар с автобус, пълен с туристи. Същия ден софиянецът Румен Палавров подпали апартамента и вилата си и се заби колата си в пълен автобус до Сливница.
Ако общото между двата случая беше видът и фаталните резултати от катастрофите, бихме говорили само за войната по пътищата. Но не са ли те част от тоталната война на един народ срещу себе си? Война, в която далеч повече и по-важни неща не са на мястото си.
На мястото си не беше Георги Боков. Вместо да излежава тежка присъда за нескончаемите си золуми, номенклатурното отроче хвърчеше със скъпа кола край морето. След серия арести с крадени автомобили (с един от които се заби зверски в камион), за подправени документи и за незаконно оръжие, плюс общодържавно издирване и предлагане на откуп на полицаи, Боков-младши беше осъден първо условно, а през 2005 г. ефективно на ... 1 година затвор. Но лежа само месец, понеже му приспаднаха 11 месеца предварителен арест. Девет от тях - по друго дело, вече прекратено. През 2006 г. Георги заплаши с убийство майка си и съдът го довърши с ефективна присъда от... година и половина. Каква част от нея е излежал не се знае.
На мястото си не беше и Палавров. След самоубийството му близки и познати признаха, че има психически отклонения. А те се лекуват, при нужда принудително, в психиатрични заведения. Въпросът е дали на мястото си бяха десетките пътници в автобусите, единият от които изгоря като факла? На пръв поглед - да, това е логично в страна, в която нищо не е на мястото си, но... кой знае!

Facebook logo
Бъдете с нас и във