Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бандити ограбиха банка посред бял ден

Докато властта се напъва с поредното си силовашко отроче, плод на любовта към националната сигурност, по улиците безнаказано вилнее добре организираната престъпност. Едва отърсила се от шока с наглото убийство посред бял ден на хазартния бизнесмен Йордан Динов, в четвъртък сутринта (5 април) столицата научи за нова дръзка изява на нашенските бандити. По ирония на съдбата подземието излезе на светло точно в дните, когато различни представители на държавата лееха благи приказки за успешната си борба с престъпността.


Двама въоръжени мъже обраха клон на банка ОББ, намиращ се на оживено място на ул. Акад. Б. Стефанов в Студентския град. Обирът е станал малко след 9 часа, а в 9.30 охранител на клона подал сигнал на тел. 112 за въоръжен грабеж.


Мотористите влезли в банката минутки след като инкасо в автомобил заредил трезора с пари. Според служителя от сектор Грабежи в СДВР Илко Илков извършителите са били облечени в тъмносини или черни гащеризони, с черни шлемове. Те ударили и обезоръжили бодигарда на офиса и му взели газовия пищов. Единият от нападателите бил въоръжен с късо огнестрелно оръжие. Той влязъл в помещението, където се намира касата. То не било заключено, и достъпът в него бил лесен, твърдят криминалистите. Нападателят казал на касиерката да даде всички пари, които той прибрал в плик.


По непотвърдена информация грабителите задигнали около 200 000 лева. След като натъпкали плика, бандитите се оттеглили с мотоциклета си, паркиран зад сградата. Столичанин забелязал как изчезват с мръсна газ и сигнализирал на тел. 112. Той разказал, че след бегълците са се посипали няколко пачки. Впоследствие парите са събрани и предадени на полицията.


Разследващите веднага са иззели записите от намиращите се на мястото охранителни камери. Вероятността грабителите да бъдат разпознати обаче е минимална заради тъмните мотоциклетни шлемове, които са носили.


Представители на ОББ заявиха, че клиентите на банката по никакъв начин няма да бъдат ощетени финансово. В момента тече разследване за установяване на финансовите щети, но банката има застраховка срещу подобни събития, която ще ги покрие. ОББ оказва пълно съдействие на полицията в разследването и се надява на адекватната реакция на властите за бързото разрешаване на случая и за предотвратяване на бъдещи грабежи, съобщиха от банката.


Докато криминалистите от Столичната дирекция на МВР и от Седмо районно управление се суетяха пред офиса на банковия клон и търсеха следи от мотористите, шефът им Цветан Цветанов даваше поредното си многословно интервю. В обърканото си изказване Цветанов обясни, че няма ескалация на поръчковите убийства напоследък. Нищо че между разстрела на наглия Кирил Кирилов-Шкафа и убийството на Динов няма и една седмица пауза. Ето какво каза МВР-шефът: Да, действително не се решават проблемите, когато един човек е с постоянна мярка задържане под стража. Но пък когато имаш бавно правораздаване и когато няма възможност да се направи и тази дейност, която също би могла да ограничи престъпността и всъщност тези, които се занимават с незаконна дейност, да знаят, че държавата е много по-силна и винаги, когато излизаш от правилата или когато нарушиш правата на нормалните български граждани, които си плащат данъците, които работят всеки ден, които полагат максимални усилия, за да възпитават децата си, разбирате, че в този начин, по който сме живели 20 години, ние всъщност създадохме и формирахме едни ценности, които всъщност се изграждаха не от възпитанието на родителите, не от възпитанието на училището, а се възпитаваха децата от моделите на подражание, които бяха недосегаеми. Това са мутрите, бухалките.


Грабежът над банковия клон в Студентски град бе подминат с пълно мълчание както от министър Цветанов, така и от ведомствения му пресцентър. Пиарите на МВР напълниха сайта си с новини за успешни акции, включително и за среща на ръководството на Областната дирекция в Перник с лидерите на седем ромски организации и махали от града на миньорите. За обира в Студентски град до следобед не се появи нито дума.


В началото на седмицата опит за банков обир беше извършен и в гр. Сандански. За радост на шефовете на банката сигнално-охранителната система е подала информация за нахлуването малко преди сирената й да бъде потопена в кофа с вода. Пристигналите на мястото полицаи установили, че неизвестните обирджии са подготвили предварително всичко за промъкването. Те открили пет технически устройства и един светлодиод, поставени на няколко прозореца на офиса, за да блокират системата. Нещо обаче подплашило бандитите, които избягали, без да осъществят замисъла си.


В началото на юли миналата година МВР успя да задържи десет души при спецакция Защитените, които се опитаха да ограбят клон на Банка ДСК на пл. Александър Батенберг.


За последните три години станаха повече от десет сериозни обира на банки, но разследването по тях още тъпче на място.


nbsp;


nbsp;


Хроника


30.03.2010 - Въоръжен обир на клон на Пощенска банка в София.


22.03.2010 - Бандити обират посред бял ден банков клон в столичния квартал Овча купел.


13.03.2010 - Въоръжени успяват да откраднат 136 000 лв. от оборота на ПроКредит банк в столичния квартал Люлин-4.


13.01.2010 - Двама маскирани бандити открадват 20 000 лв. при въоръжен грабеж от неохраняван банков клон на ДСК в София.


10.12.2009 г. Разбити са 190 касетки от обществен трезор на столичния бул. Ал. Дондуков 42.


07.09.2009 - Банков офис на ЦКБ в Козлодуй е разбит и ограбен. Откраднати са към 80 000 лева.


16.07.2009 - Осем касети са разбити при обира на банков трезор в гр. Гоце Делчев. Откраднати са около 166 000 евро и 90 000 лева.


03.04.2009 - Крадци, маскирани като полицаи, ограбват обществен трезор в центъра на София.


02.04.2009 - Сто хиляди лева са откраднати от клон на ДСК в Гулянци .


06.03.2009 - Банков обир е извършен в клон на ДСК в Априлци .

Facebook logo
Бъдете с нас и във