Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бандити простреляха полицай

Истински екшън се разигра в петък (10 юли) рано сутринта в Своге. След престрелка между полицаи и двама грабители един служител на МВР бе тежко ранен, а накрая бандитите бяха заловени. Грабителите са от гара Бов, двамата извършили грабеж в частен дом, след което е бил подаден сигнал в полицията в Своге. Двайсет и две годишният К.Д. без криминално досие и 34-годишният В.Н. с регистрации за грабеж и средна телесна повреда от 1995 г. нахлули в къща в гара Бов и нападнали намиращите се там две жени и едно дете. В 6.04 ч. на телефон 166 жена от гара Бов подава сигнал за грабеж в дома на 55-годишния К.И. - българин с двойно гражданство, с когото тя живее на семейни начала, но който в този момент се намира в чужбина. Жената обяснила, че две маскирани лица са проникнали през нощта в къщата, в която по това време са били заедно с домашната помощничка и малкото й дете. Нападателите завързали жените, след което разбили касата на семейството и откраднали съдържанието й, както и други вещи. Натоварили откраднатото в луксозен джип Линкълн, също собственост на семейството, и напуснали къщата. При грабежа едната от жените е пострадала и в момента е в болница,
Автопатрул от РПУ Своге засича откраднатия джип на влизане в Своге и започва преследването му. След предупреждение от страна на полицейските служители двамата заподозрени откриват огън. При престрелката е тежко ранен полицай Любомир Митов, а колегата му Александър Димитров успява да задържи нападателите с помощта на втори полицейски екип, който незабавно пристига на мястото на инцидента. Намерено е и оръжието, с което е прострелян полицаят - пистолет Байкал. Установено е, че единият от грабителите е бил служител на фирмата на собственика на дома допреди няколко месеца. По сведения на задържаните те са били част от организирана престъпна група с цел грабежи. Другите членове на групата се издирват. Работата по случая продължава.
По повод на тежкия инцидент министърът на вътрешните работи Михаил Миков призова прокуратурата за бързо разследване и напомни, че за опит за убийство на полицай Наказателният кодекс предвижда от 20 до 30 години затвор, а за убийството му - доживотен затвор без право на замяна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във