Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Банка ДСК съди Митю Пищова

Банка ДСК заведе дело срещу ексцентричния търновски шоумен Митю Пищова за неиздължен кредит в размер на 1680 лева. Първото заседание на делото беше насрочено за 11 юни в Районния съд във Велико Търново. То обаче не тръгна и беше отложено за края на юни. Причината бе отсъствието на подсъдимия. Пред съда неговият адвокат обясни, че клиентът не може да се яви пред Темида, тъй като по същото време бил зает... с организирането на конкурс за мис в курорта Албена. Ако обаче не се яви и следващия път, най-вероятно ще бъде доведен принудително със съдебна охрана.
Това е третото поред дело, което Банка ДСК води срещу самообявилия се за любимеца на българския народ ексцентрик. Причината - банковият кредит, който е взел преди четири години и половина, но до ден днешен не е върнал. На 02.01.2005 г. Димитър Маринов - Пищова си купил от русенския клон на Метро електронна техника за 1550 лв. с кредит от Банка ДСК. Пред банковите инспектори тогава търновецът предоставил документ с подпис и печати, че от лятото на 2004 г. работи във великотърновската фирма Обществено хранене като продавач и получава месечна заплата от 170 лева. Тъй като от документите се виждало, че е платежоспособен, искането му било одобрено. Според условията на договора на Пищова бил предоставен кредит в размер на 1479.72 лв., които той трябвало да връща за срок от 48 месеца с месечна вноска от 42.41 лева. Останалите 71 лв. Пищова платил от джоба си. В сключения договор са написани всички данни от личната карта на Димитър Маринов, а най-отдолу се мъдри и неговия подпис.
След като напазарувал обаче, Пищова напълно забравил да обслужва кредита. Опитите на банковите служители да го открият на посочените телефони или на адреса му на ул. Колоня Товар във Велико Търново останали неуспешни. Шоуменът потънал вдън земя. Междувременно до края на 2006 г. размерът на кредита и течащите по него лихви достигнал 1680 лева.
След като не успели да открият длъжника си, хората от банката завели дело срещу него. Районният съд в старата столица учудващо отхвърлил претенциите на банката като неоснователни. Окръжният съд обаче ги уважил и на 15.02.2007 г. срещу Митю Пищова бил издаден изпълнителен лист. Тогава пък се появили други пречки.
Оказало се, че човекът, демонстриращ завидно финансово благополучие, на практика няма никакво движимо и недвижимо имущество или спестявания на свое име, които да бъдат запорирани. Самият Пищов, след като най-после бил открит, заявил пред съдия-изпълнителя, че няма да погасява кредита, защото не той го е теглил.
През този период личната ми карта беше открадната. Вероятно някой я е използвал, за да тегли пари от мое име, обяснил длъжникът. Според юристи твърдението на Пищова би могло да бъде проверено много лесно. Просто трябва да се направи запитване дали през този период той е подавал заявление за изгубена лична карта, както и дали е подавал документи за издаването на нова.
Това не е първата среща на Митю Пищова със съдиите. Преди няколко години срещу него беше заведено дело за хулиганство и по-точно - за повреда на кафе машина. След това пък убиецът на Иво Карамански - Стефан Въжаров, заведе срещу него дело за клевета. Причината бе, че в публичен коментар по Нова телевизия Пищова разказал, че видял с очите си как Въжаров натиска спусъка и гърми Кръстника.
Освен делото на Банка ДСК в Районния съд е образувано и друго дело срещу шоумена за неиздължен кредит. То обаче е било спряно от съдията. Самият Пищов никога не е крил любовта си към българското правосъдие. Преди едно от делата срещу него той пристигна с агитка и разпъна пред входа на съда плакати с надписи колко много вярва в справедливостта на търновския съд. След участието му на местните избори като кандидат за кмет на Велико Търново и в един от предишните сезони на ВИП Брадър сега Митю Пищова се е преквалифицирал в професионален ценител на женската красота. Със своята фирма ВИП Моделс той обикаля България и организира конкурси за миски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във