Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БАНКЕР МЕНТЕ ЩЕ ТЪРКА НАРОВЕТЕ... ТРИ ГОДИНИ

Председателят на скандалноизвестната Кредитно-спестовна кооперация Пеков-Популярна банка бе осъден на десет години лишаване от свобода - най-тежката присъда, предвидена в Наказателния кодекс за длъжностно присвояване. Делото трябваше да започне в Бургаския окръжен съд още на 27 октомври 2003 г., но заради номерата на подсъдимия и на защитата му съдебният състав успя да му даде ход едва на 12 януари 2004 година. Последваха още няколко отлагания по вина на Пеков и на адвокатите му, докато накрая на бургаските магистрати им омръзна да бъдат разигравани. Преди месец и половина председателят на съдебния състав Денчо Стоянов измени мярката за неотклонение на Пеков - от парична гаранция в задържане под стража, разпореди на съдебната охрана да му постави белезници насред залата и... всичко приключи за отрицателно време.
Тягостната съдебна одисея, която Параграф 22 следи от три години насам, започва на 14 март 1993 г., когато в Бургас е учредена Кредитно-спестовна кооперация Пеков - Популярна банка. Уставният капитал на дружеството е 100 000 тогавашни лева, от които Румен Пеков притежава 92%, а останалите дялове са разпределени по равно между други осем съкооператори.
На 19 март 1993 г. учредителите внасят документите в Бургаския окръжен съд и не след дълго кооперацията Пеков - Популярна банка надлежно е вписана в регистъра на фирменото отделение (ф. д. № 1492/93) съгласно разпоредбите на Закона за кооперациите. Дружеството е със седалище и с адрес на управление гр. Бургас, ул. Митрополит Симеон № 13, а предметът на бъдещата му дейност е строго специфичен: кредитно-спестовна дейност във валута и левове, покупко-продажба на ценни книжа, приемане на поръчителство и други дейности.
Скандалът избухва през пролетта на 1996 г., когато десетки вложители, поверили парите си на Румен Пеков, завеждат искови молби срещу него в съда. За да успокои страстите, Бургаската окръжна прокуратура образува предварително производство срещу банкера менте и през май същата година Пеков е арестуван. Пет месеца по-късно - през октомври, бургаските магистрати променят мярката му за неотклонение от задържане под стража в домашен арест, която е изменена в подписка чак на 3 юли 2003 година.
По неизвестни засега причини Бургаското окръжно следствие приключва предварителното производство срещу Пеков само за... седем години. Според статистиката материалите са събрани в 58 тома, по време на процеса са изслушани общо 30 свидетели, а докато прокуратурата внесе делото в съда (през есента на 2003 г.), починаха двама от свидетелите на обвинението и осем от жертвите на Пеков. Освен това срещу банкера са заведени общо 270 граждански иска, чиято съдба продължава да е неизвестна: 140 от тях - през втората половина на 90-те години на миналия век, а 130 - на 27 октомври 2003 г., когато процесът в Бургаския окръжен съд трябваше да започне за първи път.
Големият абсурд в случая обаче е друг. След затварянето на Кредитно-спестовна кооперация Пеков - Популярна банка преди десет години имуществото на дружеството не е поверено в ръцете на ликвидационен съвет (избран от общото събрание) или на синдик (назначен от Бургаския окръжен съд), а е предоставено на... следователката по делото Станелия Караджова. А резултатът от нейната грижовност в името на ощетените е повече от печален.
Бургаската окръжна прокуратура е категорична, че в началото на разследването Кредитно-спестовна кооперация Пеков - Популярна банка е разполагала с движимо и недвижимо имущество, което е било напълно достатъчно за покриване на щетите от незаконната дейност на Румен Пеков: къмпинг край с. Синеморец, ресторант в бургаския кв. Крайморие, нощен бар в Слънчев бряг, няколко джипа и леки коли, няколко тона вносни стоки на склад и два оръжейни магазина, пълни с пушки, пищови и боеприпаси. Днес обаче, когато първоинстанционната присъда на Румен Пеков вече е факт, от неговото имане са останали само мили спомени, няколко кутии с бумаги и никому ненужни руини. Единственият дълготраен материален актив, който все още върши някаква работа, е трафопостът в бившия къмпинг край Синеморец, който продължава да препраща ток към няколко селища по българо-турската граница.
Според обвинителния акт въпреки че няма лиценз от БНБ за извършване на финансово-кредитна дейност, в периода 19 март 1993 - 31 март 1996 г. т. нар. Популярна банка събира незаконно 66. 907 млн. тогавашни лв. по 1021 сключени договора. За тези деяния срещу Румен Пеков е повдигнато обвинение по чл.252, ал.2 от Наказателния кодекс (НК) - за незаконни банкови сделки, за което в НК е предвидено лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от 5000 до 10 000 лева.
Второто обвинение срещу Пеков също е по чл.252, ал.2 от НК, защото от 5 юни до 6 юли 1995 г. той е сключил без разрешение от БНБ 104 договора за депозит в левове и валута и е причинил значителни вреди в размер на 5.68 млн. тогавашни лева.
Третото обвинение срещу бургаския фараон е по чл.219, ал.4 от НК - за безстопанственост, защото като председател на кооперацията не се е грижил за повереното му предприятие и не е бранил интересите му.
В материалите по делото се казва още, че Румен Пеков умишлено не е потърсил вземания на кооперацията, осчетоводявани по различни сметки, които към 1 декември 1995 г. са възлизали на 17.031 млн. тогавашни лева. В периода 1994-1995 г. от сметка Липси и начети са изчезнали общо 144 926 лв., а към 30 ноември 1995 г. Пеков не е събрал вземания на кооперацията в размер на 418 000 лева. Освен това е установено, че през периода март 1993 - март 1995 г. Пеков не е потърсил вземания на кооперацията от 16 лица, предимно служители на фирмата, на които е раздал 192 828 лева.
Други 1.2 млн. лв. изтичат от Пеков - Популярна банка, след като през 1994 г. фараонът печели търга за експлоатация на част от плажовете в района на Царево и започва изграждането на къмпинг Свети Наум в местността Бутамята край с. Синеморец. Най-големи суми обаче изтичат по сметка Кредити, защото в периода юни 1993 - декември 1996 г. Пеков раздава 24 кредита на физически и юридически лица на обща стойност 13.571 млн. лева.
Четвъртото обвинение срещу Румен Пеков е за длъжностно присвояване в големи размери (чл.202, ал.2, т.1 от НК). В хода на разследването е установено, че фараонът и няколко негови служители усилено продават и купуват валута от две фамилни сарафски бюра - Промар Пекова (собственост на Красимира Пекова, сестра на фараона) и на СД Пеков и фамилия (собственост на Даниела Христова, бивша съпруга на фараона). Според обвинителния акт при тези сделки Пеков е осигурил на двете чейнджбюра сериозни приходи, ощетявайки кооперацията с 815 685 лева.
А петото обвинение срещу Румен Пеков е за престъпление по чл.282, ал.2, пр.1 от НК (превишаване на правата), защото през 1993 г. той купува без съгласието на общото събрание на кооперацията местния женски футболен отбор Медия и ощетява партньорите и вложителите си с 634 803 лева.
На последното заседание по делото в сряда (7 декември) Румен Пеков бе признат за виновен по четири от изброените престъпления и бе оправдан за сделката с женския футболен отбор. Освен 10-годишната ефективна присъда (това е максималното наказание, предвидено в чл.202 от НК - за присвояване) Бургаският окръжен съд наложи на популярния банкер и забрана да заема ръководни длъжности за срок от пет години. Румен Пеков може да обжалва присъдата пред Бургаския апелативен съд в 15-дневен срок, който изтича на 22 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във