Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Банкер разплита Октопод-а

Банкерът от Плевен Георги Цветанов се яви пред съдебен състав на Софийския градски съд във вторник (8 юни), за да разплете пипалата на Октопода. Той е основен свидетел срещу задържания Алексей Петров, който присъства по време на разпита в СГС. Бившата барета и Антон Петров - Хамстера, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, Николай Велков и братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците са обвинени за създаване на въоръжена престъпна група за изнудване, рекет, пране на пари, незаконно придобиване на значителни финансови средства от Кремиковци, склоняване към проституция и други престъпления.
Според показанията на Цветанов, преди повече от десет години бившата барета Алексей Петров и бивш съветник в ДАНС, му отнел лек автомобил Мерцедес, след като в продължение на два дни го държал заключен в един от офисите на ЗК Лев Инс на басейна Спартак в столицата. Цветанов бил заплашван със насилие и под дулото на опряна в главата му пушка бил принуден да се разпореди с имуществото си в полза на Петров. Свидетелят твърди, че е бил накаран да прехвърли дяловете си от свое търговско дружество на израелски инвеститор.
В края на разпита Алексей Петров заяви, че Цветанов е бил манипулиран от прокуратурата. Според него прехвърлянето се е случило в сградата на Съюза за стопанска инициатива в присъствието на нотариус. Настроението дори било тържествено и не можело да става дума за натиск. След разпита бившата барета обяви, че докато свидетелствал, Цветанов е хвърлял око на листа с предварително написан от държавното обвинение текст. По този повод наблюдаващият прокурор Светлозар Костов заяви, че свидетелят си е водил записки по време на разпита, каквото право има всеки на неговото място.
На 17 февруари 2010 г. Алексей Петров бе обвинен за нанасяне на лека телесна повреда на плевенския бизнесмен Георги Петракиев Цветанов. Според показанията на потърпевшия през далечната 1998 г. Петров му ударил няколко шамара, за да го накара да си прехвърли фирмата и колата. По думите на свидетеля инцидентът се е случил в ресторант Златния телец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във